Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den parků se slaví v sobotu v Kamenickém Šenově

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8122|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Kamenickém Šenově bude zahájena v  sobotu 30. května  od 14 hodin první sezóna parků podpořených nadací Proměny.  Akce symbolicky završí tříletý projekt, v jehož rámci vznikly v Šenově díky významnému grantu nadace dva parky  - Dvořáčkův a Janurův.

Podle organizátorů vybízí pestrý program  k návštěvě Šenovských parků všechny příznivce aktivního trávení volného času na čerstvém vzduchu.

Program slavnosti ve Dvořáčkově parku:

Návštěvníky čeká krátké pěvecké vystoupení Českolipského pěveckého sboru. Až do 18 hodin se pak v tomto parku budou moci aktivní jedinci zapojit do turnaje v pétanque (na boulodromu za budovou SUPŠS), procvičit výdrž u soutěže nazvané síla a rovnováha“ (v blízkosti boulodromu) nebo získat adrenalinový zážitek na vysoké lanové překážce (u stromů za altánem). Menší děti naleznou příležitosti k zábavě a hrám v prostoru dětského hřiště a jeho přilehlého okolí. Klidnější povahy pak mohou u stolních her aktivovat alespoň své hlavy (posezení pod Domem s pečovatelskou službou).
Sout
ěživí se v rámci vybraných aktivit v obou parcích mohou zapojit do zápolení o pestré ceny věnované nadací Proměny. a průběžně také moderátor akce.
St
řední uměleckoprůmyslová škola sklářská (SUPŠS), která s Dvořáčkovým parkem bezprostředně sousedí, připravuje na sobotu Den otevřených dveří: tvořivým je určen ateliér pod širým nebem v nejspodnější části parku. Přímo v budově školy pak budou připraveny sklářské workshopy a ke zhlédnutí tvorba místních studentů. V kinosále školy je plánováno promítání pracovní verze vznikajícího videodokumentu o proměně Šenovských parků (videostudio VAAR). Jeho poslední záběry budou natáčeny v rámci Slavnosti. Časy promítání čtvrthodinového videa budou vyvěšeny v parku.
S podrobným p
řehledem všeho, co předcházelo otevření obnovených parků, vás seznámí výstava u altánu ve středu Dvořáčkova parku. Proměnu Šenovských parků v letech 2006 až 2008 si připomenete mj. u spousty fotografií z jednotlivých let. U čtyř samostatných panelů instalovaných v obou parcích na vybraných místech bude možné porovnat současný vzhled parků s jejich dřívější neutěšenou podobou.
Program v Dvo
řáčkově parku končí v 18 hodin, pokračovat bude dále
… v Janurově parku:
Také prostor dolního parku je vyhrazen netradi
čním aktivitám, opět s možností zapojení se do soutěží o ceny (kdykoliv mezi 14. a 18. hodinou). Už nyní můžete začít pracovat na jedné z nich a to vytvořením kostýmu tajemného Pallme-Königa. Potřebujete si připomenout nebo vůbec zjistit, o koho jde? Zeptejte se některého ze žáků šenovské základní školy, kteří v roce 2007 pátrali po jeho tajemství

Sraz všech masek Pallme-Königa a vyhlášení tří nejlepších je v 17.30 před bývalým domem vynálezce. Soutěž není věkově omezena, fantazii se meze nekladou. Přímo v prostoru domu bude připravena výstava o tomto zajímavém šenovském rodákovi a také jeho stylizovaná laboratoř. Pod odborným vedením si tu dokonce můžete uvařit vlastní lektvar“.
Adrenalinový zážitek v tomto parku nabídne stanovi
ště s lukostřelbou (u dočasně zavřeného podchodu pod Kamenickou). Především junioři určitě ocení účast žonglérky, která nejen že předvede své umění, ale případné zájemce také naučí obratnou manipulaci s žonglérskými pomůckami (u dětského hřiště). Plně využito mladšími jistě bude i stávající vybavení hřiště.
Pod p
řístřeškem v horní části parku můžete společně s panem Kopeckým velkým znalcem místní historie a sběratelem dobových fotografií nahlédnout do minulosti Kamenického Šenova. Určitě oceníte i jeho poutavé povídání.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky