Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den pro děti z dětských domovů Libereckého kraje se konal v Sosnové

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 05. 2012 16:29

Sdílet článek

 

Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje ve spolupráci s BESIPem a Nadací BESIP uspořádali pod záštitou náměstka hejtmana pro dopravu Martina Seppa (ČSSD) v závěru minulého týdne v rámci letošního 7. ročníku celostátní akce Automobileum 2012, Den pro děti z dětských domovů Libereckého kraje na autodromu v Sosnové u České Lípy.

Program pro děti byl bohatý. Bylo pro ně připraveno mobilní dopravní hřiště, kde si za dohledu policistů z okresu Česká Lípa mohli zajezdit na kolech, odrážedlech a šlapacích autíčkách a dle věku se poprvé seznámit s dopravními značkami nebo si procvičit jejich znalost.

Ve stánku BESIP si děti zahráli interaktivní hru „Škoda hrou“, při které se především zaměřili na viditelnost a reflexní materiály, které si poté mohli tzv. osahat a přesvědčit se o jejich funkčnosti názornou ukázkou v temné komoře.

Na stanovišti Nadace BESIP byl připraven automobil a trenažér poutání. Děti si názorně vyzkoušeli jak se v automobilu správně připoutat, jak se poutat v autosedačce a který typ dětské autosedačku kdy použít.

Ty nejstarší se poté přesunuli na stanoviště pana Vladimíra Maška, bývalého motocyklového závodníka a v současné době instruktora bezpečné jízdy na motocyklu, aby si s ním popovídali na téma začínající motocyklista. Pan Mašek poutavým způsobem a formou konverzace upozornil na důležité ochranné prvky při jízdě na motocyklu, jako je například helma, vhodné oblečení, boty a rukavice, podělil se o své bohaté zkušenosti a předal cenné rady.

Pro ty nejmenší si Tým bezpečnosti Libereckého kraje připravil svůj tradiční a osvědčený program pro mateřské školy. Program pro děti v předškolním věku je obdobný jako program pro starší děti a prezentovaná témata jsou z větší části stejná (viditelnost, správné poutání v dětské autosedačce), jejich prezentace je ovšem speciálně přizpůsobena na tuto věkovou skupinu. 

Poslední stanoviště byl simulátor čelního nárazu ve 30 kilometrové rychlosti. Již při tak nízké rychlosti je čelní náraz v případě nepoužití bezpečnostních pásů nebezpečný a jak nám potvrdili sami děti překvapivě silný.

Neformálním další stanovištěm pak byly jednotlivé disciplíny Automobilea, neboli Mistrovství automobilních škol České republiky. Všichni zúčastnění z dětských domovů se mohli podívat na zápolení automechaniků z různých škol. Učňové si totiž porovnávali své teoretické znalosti a praktické dovednosti, které získali v průběhu vzdělávání. Zábavnou formou si prověřovali své řidičské dovednosti, schopnost ovládat vozidlo ve vysoké a nízké rychlosti, parkování vozidla, schopnost týmové spolupráce, manuální zručnost a znalosti z oblasti technických oborů, základů první pomoci a pravidel silničního provozu.

Autodrom Sosnová a Liberecký kraj se spolu s dětmi již nyní těší na příští rok, kdy uspořádá již 8. ročník celostátní akce Automobileum.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky