Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti se seznamují s tradičním řemeslem Lužických hor

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 06. 2022 12:02
  • Rozvoj

Sdílet článek

Letošní rok byl vyhlášen mezinárodním rokem skla. Organizace destinačního managementu Lužické a Žitavské hory na to zareagovala a spolu se svými partnery připravila zážitkové programy pro školní děti na téma sklářství. V průběhu dubna až června tak měly děti možnost poznat různé techniky zpracování a zušlechťování skla. Projekt „Dotkni se skla“ zatím absolvovalo 664 školáků z Novoborska a Českolipska.

Sklářská tradice trvající více jak 700 let láká návštěvníky do turistické oblasti. Projekt pro školní kolektivy „Dotkni se skla“ si dal za cíl seznamovat děti s bohatou historií sklářství, ale i povzbuzovat v dětech hrdost na slavnou minulost a velmi bohatou přítomnost výroby skla v Lužických horách. Dalším primárním cílem je i podpora cestovního ruchu v období mimosezóny.  

Turistická oblast Lužické hory spojila síly s partnery v území, jako je sklárna Jílek v Kamenickém Šenově, sklárna Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova, nebo Novotný Glass v Novém Boru a dalšími subjekty. Jelikož v oboru chybí mladí lidé, jeví se projekt pro sklářské hutě přínosný. Právě osobní zkušenost může dítě motivovat ke studiu sklářského řemesla. „Chtěla bych vyzdvihnout velmi vstřícný přístup majitelů sklárny Jílek. Nejen že nám dali prostor pro návštěvu provozu, vyzkoušení si řemesla na veštatu se skláři na vlastní kůži, ale hlavně chci poděkovat za sklářského mistra, se kterým jsem v průběhu jara navštívila jednotlivé školy s přednáškou na téma sklářství. Teprve poté následovaly výpravy do terénu za sklem“, zdůrazňuje Marie Kárová, ředitelka turistické oblasti Lužické hory.

 Školy si mohou vybrat ze třech různých nabídek, do kterých se zapojilo v průběhu dubna až června letošního roku celkem 11 škol a 664 dětí. Každý program je postaven na jedinečnosti daného místa, dané sklárny. Součástí jsou i unikátní pracovní listy pro školáky, které byly zpracovány ve spolupráci s odborníky ze Sklářského muzea v Novém Boru a v Kamenickém Šenově. Jak uvádí Kárová, „bez vydatné pomoci specialistů bychom takový program nemohli uskutečnit, my rozumíme cestovnímu ruchu, umíme vytvořit pěkný produkt jako je tento, ale v prvé řadě jsme potřebovali odbornou pomoc a za tu vděčíme celé řadě lidí“. Do celého projektu se zapojilo 10 subjektů, nejen z podnikatelské sféry, ale třeba i Střední umělecko-průmyslová škola sklářská z Kamenického Šenova a samozřejmě obě sklářská muzea. Podpora přišla i z Křišťálového údolí, které částečně hradilo náklady na autobusovou dopravu pro školy z Libereckého kraje.

Střípky z historie, kulturní a společenské pozadí odvětví včetně specifického jazyka sklářů, řemeslné techniky a umění – to vše je součástí projektu. Školy hodnotí projekt jako velmi povedený, podle slov ředitelky ZŠ a MŠ Prysk Jany Vostřelové: Výpravu do Kunratic i Kamenického Šenova jsme si moc užili, děkujeme za krásný projekt.“ Podobně hodnotí i ředitelka ZŠ a MŠ Rybniště, Martina Kočišová: „Pracovní listy i výlet jsou báječné.“ Jedná se o komplexní projekt, který propojuje cestovní ruch se vzděláváním, což vedení základní škol považuje za přínosné.

TZ:

Marie Kárová, tel: 603 94 72 12; marie.karova@luzihory.cz

DMO Lužické a Žitavské hory, z.s.

Dolní Prysk 17, 471 15  Prysk

www.doluzihor.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky