Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti se učily ve sběrném dvoře, jak se ekologicky zbavit odpadu

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 09. 2011 15:39

Sdílet článek

 

V 10 městech a obcích Libereckého kraje absolvovalo během září více než 3000 žáků a studentů hodinu ekologie přímo ve sběrném dvoře.

Liberecký kraj ve spolupráci s kolektivními systémy ELEKTROWIN, ASEKOL a EKO-KOM uspořádal od 12. do 27. září ve sběrných dvorech 10 měst a obcí Liberecka ekologicko-naučnou akci nazvanou Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu. Jedná se o pilotní projekt, který měl v Libereckém kraji svoji premiéru.

Více než 3000 žáků a studentů mateřských, základních a středních škol, které učitelé do sběrných dvorů přivedli, se tak přímo v terénu dozvědělo od odborníků, jak se ve dvorech nakládá s odpadem, který lidé vyprodukují, kam dále putuje, proč je důležité ho třídit a odkládat do míst k tomu určených, a to jak z hlediska ochrany životního prostředí, tak i z hlediska přínosu recyklace. Pro mnohé bylo překvapením, že díky recyklaci se odpady opět mění v materiál, jenž lze znovu využít ve výrobě.

„Osobně jsem tuto akci navštívil v Liberci, bylo potěšující sledovat zájem dětí seznámit se s chodem sběrného dvora a dozvědět se vše, jak je naloženo s odpadem z domácností, proč je důležité jej třídit, co nepatří do popelnice apod. Jsem přesvědčen, že získané poznatky využijí v každodenním životě své rodiny,“ říká Jaroslav Podzimek, člen Rady Libereckého kraje pro resort zemědělství a životního prostředí.

Při návštěvě sběrného dvora mohli žáci a studenti právě získané informace bezprostředně uplatnit v krátkém testu či v soutěži o drobné dárky. Díky zábavné formě i tak vážné téma, jako je hospodaření s odpady zaujalo.

„Chtěla bych poděkovat za vydařené a zajímavé dopoledne, naši žáci se hravým způsobem dozvěděli vše důležité o třídění odpadu a jeho recyklaci,“ kvitovala například Mgr. Jitka Ledvinová, ze Základní školy praktické v Mimoni.

„Kladné ohlasy od pedagogů i pracovníků technických služeb v jednotlivých městech jsou pro nás signálem, že nápad uspořádat hodinu ekologie ve sběrném dvoře se neminul účinkem. Žáci a studenti kromě jiného dostali i příležitost na vlastní oči se přesvědčit, že každý druh odpadu má ve sběrném dvoře své místo, že za jeho branami vše nekončí na jedné hromadě, jak mnohdy mezi lidmi koluje, ale že třídit odpad má význam,“ řekl Roman Tvrzník, generální ředitel spolupořádající společnosti ELEKTROWIN, provozující kolektivní systém pro zpětný odběr eletkrozařízení.

Po premiéře na Liberecku bude mít projekt Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu v říjnu pokračování v Kraji Vysočina,

Pro bližší informace prosím kontaktujte:

 

Květoslava Hrubešová, Omne bonum, e-mail hrubesova@omnebonum.cz, tel.: 602 290 243

Ing. Taťána Pokorná, ELEKTROWIN a.s., email: tana.pokorna@elektrowin.cz, tel. 731 492 677

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky