Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti z mateřských škol s rodiči nachystaly krásné masky na karnevalový den v Jablonci nad Nisou

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 03. 2011 16:41

Sdílet článek

 

Centrum vzdělanosti Libereckého kraje (CVLK), příspěvková organizace LK,  pořádalo dnes v Eurocentru v Jablonci nad Nisou multikulturní karneval pro 320 dětí z 20 mateřských škol z celého Libereckého kraje. Porota včele s ředitelem CVLK Robertem Gambou měla přetěžkou úlohu vybrat tři nejkrásněji nastrojené třídy a tři sólo masky. Nakonec zabodovaly na 1. místě MŠ Tanvald – U školky, na 2. místě MŠ Jablonec n. N., Lovecká, a třetí pořadí opět MŠ Tanvald, ale z Radniční ulice.

Ještě těžší to měli porotci v kategorii jednotlivců, kde nakonec vybrali tři masky bez určení pořadí – Zdeničku v kostýmu Marfuši z ruské filmové pohádky Mrazík, tanečnici Haničku, obě z MŠ Jablonec nad Jizerou, a Pepíka Havlíka z MŠ Jablonec n. N., Lovecká, který nastoupil v super kroji skota - i v sukni.

„Všechny děti byly nádherně ustrojeny i namalovány, třeba na indiány, černochy, havajské tanečnice a další nejen pohádkové bytosti. Rozhodovaly maličkosti, například to, že v maskách nastoupily i jejich učitelky,“ řekl se spokojeným  úsměvem ředitel CVLK.

Karneval byl závěrečnou vzdělávací aktivitou projektu Příprava na multikulturní výchovu pro učitele a učitelky v MŠ, když vloni se obdobná akce konala 9. června na Žluté plovárně na malé Skále.

„Tento projekt, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, odstartoval na podzim 2009. Hlavní náplní projektu byla realizace seminářů a workshopů pro učitelky ze zapojených mateřských škol k tématu multikulturní výchova, multikulturní soužití, práce s dětmi z jiného kulturně-sociálního zázemí a výchova k multikulturní toleranci,“ uvedl ředitel CVLK Robert Gamba.

Karnevalový den byl závěrečnou společnou aktivitou pro učitelky a děti z podpořených mateřských škol. Zúročeny tak byly znalosti a zkušenosti, které učitelky získaly při absolvování projektových seminářů..

„V maskách, které si děti s učitelkami společně připravily v rámci výtvarných činností, procestovalí děti během karnevalu celý svět. Poznávaly například zvířata, která žijí v Africe nebo Jižní Americe, ale i naši lesní zvěř.  Zážitkovou a hravou formou si děti přiblížily různé kultury a jejich zvyky a posílily si multikulturní povědomí. Jednotlivé aktivity karnevalu navíc rozvíjely manuální zručnost dětí a jejich estetické cítění. Děti malovaly, skládaly kostky, modelovaly, a podobně,“ vysvětlila manažerka projektu Mirka Bartoňová s tím, že za pomoc děkuje Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické Liberec – Jeronýmova.. Studenti z třídy 2.M, kteří se věnují zaměření učitelství v mateřských školách, byli podle ní velkou oporou projektovému týmu při přípravě a realizaci jednotlivých aktivit karnevalového dne.

:“Celý projekt bude zakončen ještě několika semináři pro učitelky a v září letošního roku končí. Chystáme již ale další projekt zaměřený na děti,“ prozradila Jitka Kovářová, koordinátorka DVPP Centra vzdělanosti Libereckého kraje - zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky