Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dlouhý Most má na kostele zrestaurovanou kopuli s novými dokumenty

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 09. 2010 14:29

Sdílet článek

 

Pozlacená báně kostela sv. Vavřince v Dlouhém Mostě na Liberecku je od včerejšího dne opět na svém místě. Po 101 letech byla totiž 7.  srpna při opravě střechy sundána kopule kostela sv. Vavřince  a po opravě znovu zdvižena.

„Byly zde nalezeny dobové dokumenty, mince a další písemnosti. Před uzavřením byly tyto dokumenty uloženy zpět a doplněny o současné písemnosti od sboru dobrovolných hasičů, základní školy i obce,“ uvedla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová.

Podle ní do báně putovaly také noviny ze dne 2. 9. 2010, vítězné kresby ze školní soutěže žáků, a také  pamětní listina.

„Římskokatolická farnost svatého Vavřince na Dlouhém Mostě uspořádala po 101 letech 2. září L.P. 2010 ve farním kostele svatého jáhna a mučedníka Vavřince slavnostní akt uložení původních historických a současných dokumentů, mincí a bankovek koruny české a tří obrázků dlouhomosteckých školáků do nově pozlacené báně kostelní věže, nad níž bude vztyčen Kříž Kristův.

Oprava a nátěr věže a její střechy byly provedeny z finančních prostředků dlouhomostecké farnosti za významné spoluúčasti Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje a obce Dlouhý Most.

Omítky byly opraveny a následně natřeny v barvách světle okrové a lomené bílé. Byla opravena a nově natřena střecha věže a po 101 letech opět pozlacena kostelní báň a kříž. Ty budou po vložení jediné původní tuby z 31. srpna 1909 a jedné tuby nové opět vyzdviženy na vrchol věže, aby zde pro další generace čekaly na své objevení a vydaly svědectví o historii kostela, farnosti, obce a nás žijících v této době na Dlouhém Mostě,“ píše se v pamětním listě.

Tubusy do kopule kostela uložili náměstkyně hejtmana LK. Lidie Vajnerová, starostka obce Běla Ivanová, ředitelka základní školy Iva Poršová  a statutární administrátor farnosti Michal Olekšák.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky