Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dočasná ochrana: Změny ve fungování Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU) a přidělování státního humanitárního ubytování od 1. 1. 2024

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 01. 01. 2024 08:00

Sdílet článek

Od 1. 1. 2024 vchází v platnost několik změn, které se týkají fungování sítě Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině (KACPU) a přidělování státního humanitárního ubytování novým žadatelům o dočasnou ochranu.

Státní humanitární ubytování od 1. 1. 2024 přiděluje pouze KACPU v Ostravě.

K podání žádosti o dočasnou ochranu v České republice je potřeba mít zajištěno ubytování. Ubytování musíte mít zajištěno po celou dobu vašeho pobytu v České republice.

Ubytování v České republice můžete mít zajištěno vlastní nebo můžete při podání žádosti o dočasnou ochranu požádat o přidělení státního humanitárního ubytování.

Pokud chcete podat žádost o dočasnou ochranu a nemáte zajištěno vlastní ubytování, dostavte se na KACPU v Ostravě. Nově vám může být státní humanitární ubytování do celé České republiky přiděleno pouze na KACPU v Ostravě.

Z kapacitních důvodů není možné si vybrat ubytovací zařízení ani kraj, kam vám bude státní humanitární ubytování v České republice přiděleno.

MÁTE ZAJIŠTĚNO VLASTNÍ UBYTOVÁNÍ. NEMÁTE ZAJIŠTĚNO
VLASTNÍ UBYTOVÁNÍ.
O dočasnou ochranu žádejte na KACPU v kraji, kde bydlíte (s výjimkou Středočeského kraje).

K žádosti je nově potřeba dodat potvrzení o zajištění ubytování s úředně ověřeným podpisem majitele nemovitosti nebo oprávněné osoby, která vám ubytování zajišťuje.

Více informací k podání žádosti o dočasnou ochranu a jejím náležitostem naleznete v sekci Dočasná ochrana.
Žádost o dočasnou ochranu podávejte POUZE na KACPU v Ostravě. Tam lze požádat také o přidělení státního humanitárního ubytování.
 
KACPU v Ostravě funguje v úřední dny (Po, St) mezi 8:00 a 16:00 a Pá mezi 8:00 a 14:00.
 
Více informací o státním humanitárním ubytování naleznete v článku Státní humanitární ubytování.
Chcete žádat o udělení dočasné ochrany v České republice?

Více informací ke státnímu humanitárnímu ubytování, postupu podání žádosti o jeho udělení a odpovědi na často kladené otázky (FAQ) naleznete na stránce Státní humanitární ubytování.

Více informací na webových stránkách: Úvodní stránka - frs.gov.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky