Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dolnomostecké divadelní hrátky vypuknou již počtvrté, v porotě bude komik Lukáš Pavlásek

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 05. 2013 13:34
  • Školství

Sdílet článek

 

Základní škola a Mateřská škola Dlouhý Most, ve spolupráci s místním obecním úřadem,  pořádají 15. května od 9 do cca 14 hodin  již 4. ročník soutěže dětských divadelních souborů nazvanou Dlouhomostecké divadelní hrátky.

Soutěž je určena pro žáky prvního stupně základních škol. Záštitu nad soutěží, která se odehraje v sále Obecního úřadu Dlouhý Most, převzala náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová, která hodlá několik představení osobně shlédnout.

„Tento nápad mě zaujal. Je dobré pěstovat už v malých dětech zájem o kulturu a nejlépe se tak děje, když si samy k umění čichnou. Zároveň oceňuji práci učitelek a zároveň režisérek, neboť práce s tak malými herci není jednoduchá. Už se těším,“ řekla náměstkyně hejtmana.

V letošním roce se představí 8 souborů a svá představení přijede ukázat téměř 200 dětí.

„Většina škol se na „Mosty“ vrací opakovaně, ale v letošním roce přivítáme další dva nové soubory - Kosteláček ze ZŠ a MŠ Bílý Kostel a Novovesáčci ze ZŠ a MŠ Nová Ves,“ dodala.

Stálicemi jsou podle ní již ostatní letos přihlášené soubory -  Kašpárek ze ZŠ Chrastava,  Amos ze ZŠ s RVJ Husova Liberec, Vrchličáci ze ZŠ Vrchlického Liberec, Čertíci ze ZŠ Aloisina Výšina Liberec, Barvínci ze ZŠ Barvířská Liberec   a domácí Dráček ze ZŠ a MŠ Dlouhý Most.

„Myšlenka pořádat tento minifestival nás napadla proto, že školní dramatické kroužky na 1. stupni základních škol mají méně příležitostí hrát svá představení před publikem. Často se totiž nacvičuji krátká představení na různé školní vánoční besídky, ke Dni matek a podobně, a pak je dětem i učitelům líto, že už po premiéře nemají šanci si nacvičenou hru znovu zahrát,“ vysvětlila ředitelka.

Vycházeli jsme z vlastních zkušeností, neboť v naší škole  v Dlouhém Mostě funguje dramatický kroužek Draček, který jsem založila po příchodu do školy  před osmi roky. Za tu  dobu jsme nacvičili již řadu pohádek a her a vždy, když jsme po dlouhé přípravě představení předvedli, tak nás mrzelo, že to vlastně již končí. Přitom  příprava masek, kulis, učení textů znamená hodně práce,“ dodala. 

V letošním čtvrtém ročníku přijali pozvání do poroty vzácní hosté Štěpánka Prýmková, herečka divadla F. X. Šaldy v Liberci, Ladislav Ondráček, ředitel castingové agentury Locall Casting v Praze, Lukáš Pavlásek, komik a herec, dnes známý z reklam, kde hraje spolu s Vojtou Kotkem a diváky baví i v pořadu Na stojáka. Dále Jan Cina, mladý herec a moderátor, známý z filmu Smradi, z pohádek O dívce, která šlápla na chléb, Kouzla Králů, ze seriálů Soukromé pasti, První krok, Ordinace v Růžové zahradě, z divadelních představení či muzikálu Krysy. Pracuje také v dabingu. Uvádí s Marií Doležalovou (která zasedala v porotě v 2. ročníku naší soutěže) televizní pořad pro děti Planeta Yó, a Jiří Ceé, bývalý sólový zpěvák operní scény ND v Praze.

Vloni vyhrál Dolnonostecké literární hrátky dětský divadelní soubor Pruhovaná žirafa ze ZŠ Český Dub s muzikálem Dobrodružství na moři. Druhý skončil po loňském prvenství domácí Dráček se hrou Dešťová víla. O třetí pořadí se podělily soubory Čertíci (O princezně s kouzelnými brýlemi) ze ZŠ Aloisina výšina Liberec a Amos (Začarovaný les) ze ZŠ s RVJ Husova Liberec. Zvláštní ceny získaly Kašpárek (O pejskovi a kočičce) ze ZŠ praktická Gollova Liberec, čtyři herečtí kanibalové ze hry Dobrodružství na moři a nakonec za scénografii, kostýmy a pedagogické vedení Jana Pechancová, všichni Pruhovaná žirafa.

„Porota také vyhlásila nejlepší malé herce, stali se jimi Lukáš Novotný a Antonín Kříček z Dráčku a Nikol Nováková z Amosu,“ připomněla ředitelka s tím, že v první ročníku zvítězil soubor Lízátko ze ZŠ Česká Liberec a v druhém  domácí soubor Dráček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky