Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dopravní nehody v Libereckém kraji si vloni vyžádaly 25 obětí

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 02. 2013 12:42

Sdílet článek

 

Problémové oblasti dopravní nehodovosti v Libereckém kraji se výrazně neliší od ostatních krajů v České republice. Významným problémem jsou ty nehody, kde dochází ke smrtelným následkům a následkům s těžkým zraněním a následně nehody dětí bez ohledu na míru zranění.

 

Za rok 2012 došlo celkem k  3859 dopravním nehodám, což představuje nárůst oproti stejnému období loňského roku o 239 dopravních nehod. Převážnou většinu tvoří nehody osobních vozidel (celkem 2030). Celkem 109 dopravních nehod mají za sebou motocyklisté, 397 řidiči nákladních vozidel, 171 nehod cyklisté (z toho 26 dětí). V roce 2012 zemřelo na silnicích v Libereckém kraji 25 osob, 126 osob bylo zraněno těžce a 1173 lehce. V meziročním srovnání oproti předchozímu roku přibylo 9 nehod s těžkým zraněním. Smrtelná zranění klesla o jedno úmrtí. Lehkých zranění nevýznamně ubylo.

 

Děti v roli chodce a cyklisty způsobily za výše uvedené období 52 nehod, což je o 5 více, než za stejné období v loňském roce. Žádná z těchto nehod neměla za následek úmrtí. Celkem 4 nehody skončily těžkým zraněním.

 

Největším zabijákem na silnicích v Libereckém kraji zůstává dlouhodobě nepřiměřená rychlost, která si např. jen od roku 2007 do konce 2012 vyžádala 76 obětí na lidských životech a tvoří velmi významný podíl na všech smrtelných dopravních nehodách a nehodách s těžkým zraněním.

Agenda prevence v oblasti dopravy zahrnovala v roce 2012 řadu aktivit. Liberecký kraj se velmi významně podílel na podpoře dopravní výchovy pro žáky základních škol a podpoře provozu dopravních hřišť. Realizoval projekty pro motocyklisty i začínající řidiče. Autodromem v Sosnové, kde tyto kurzy probíhaly, prošlo přes 1400 řidičů, kteří si zlepšovali své dovednosti. Kurz pro motocyklisty, který byl realizován pod názvem „Učme se přežít“ si získal řadu příznivců a do jeho realizace se zapojilo i oddělení BESIP Ministerstva dopravy. Tým silniční bezpečnosti, který je hlavním pilířem dopravně bezpečnostních aktivit proškolil ve školách a na akcích pro veřejnost přes 8000 dětí a rodičů v tématech, jako je viditelnost a použití reflexních materiálů nebo zádržné systémy a další prvky bezpečnosti ve vozidle. Na svých aktivitách pak spolupracoval s řadou odborníků jako jsou BESIP Ministerstva dopravy, Policie ČR, Městská policie, Oblastní spolek Českého červeného kříže, Sítí mateřských center a s řadou dalších.

 

Prioritou agendy BESIP v Libereckém kraji zůstává dopravní výchova dětí a rozvoj projektů, které jí podporují. I nadále bude Liberecký kraje podporovat provozovatele dopravních hřišť tak, aby došlo k co největší účasti škol na této výchově. Sám se pak prostřednictvím týmu silniční bezpečnosti bude podílet na výuce přímo ve školách. V oblasti problematiky nepřiměřené rychlosti bude kraj pro mladé řidiče i nadále poskytovat dotované kurzy bezpečné jízdy, kterými již prošlo kolem tisícovky řidičů. V plánu jsou také kurzy pro motocyklisty, na které kraj v současné době hledá podporu ve fondech Evropské unie a v soukromém sektoru.

 

„Projekty v oblasti dopravní bezpečnosti jsou v Libereckém kraji tradičně silné. Liberecký kraj je v tomto případě dáván za vzor ostatním, a to nejen pro svůj rozsah aktivit, ale zejména pro koordinaci a spolupráci všech dotčených subjektů, které se snižováním a prevencí v této oblasti zabývají. Dopravní výchova dětí, která je prioritní a je jasnou investicí do budoucna, je u nás v kraji na velmi dobré úrovni. Přes devadesát procent dětí 4. tříd základních škol navštěvuje systematickou dopravní výchovu na dopravních hřištích, přes 3500 dětí prošlo v loňském roce programem Týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje. V roce 2013 budeme klást důraz právě na tuto oblast a dále na mladé a začínající řidiče, aby dodržovali přiměřenou rychlost, kde vždy hrozí vysoké riziko vzniku nehody s vážným až smrtelným zraněním,“ uvádí Vladimír Mastník, člen rady kraje pověřený řízením resortu dopravy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky