Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dřevosochání v Desné vyneslo dětem přes sedmdesát tisíc korun

Šírová Květa

  • 13. 05. 2013 15:32

Sdílet článek

Sobotní aukce soch, které vytvořili umělci v Desné během minulého týdne při dvanáctém ročníku SYMPOZIA DESNÁ 2013 – dřevosochání motorovými pilami, vynesla Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí , o.s. – Klub Jablonec nad Nisou celkem 73.290,- korun. Aukce a celá akce se konala pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, kterého na místě zastoupil jeho ekonomický náměstek Marek Pieter. Mezi diváky nechyběl ani senátor Jaroslav Zeman, který desenské sympozium
navštěvuje každý rok.

„V dnešní době zná každé dítě nejnovější aplikace v telefonech či počítačích, ale málo které ví, jak vznikají taková díla, jako jsou dřevěné sochy, či plastiky. Děti již neznají ani práci kováře, dráteníka a dalších řemesel, která tu byla vidět a děti si je mohly i vyzkoušet. Liberecký kraj podporuje tradiční akce, proto na průběh této týdenní dřevařské akce věnoval částku dvacet tisíc korun,“ řekl v úvodu sobotní aukce Marek Pieter.

Aukce soch do zahrady Riedlovy vily v Desné i přes nepřízeň počasí přilákala několik desítek návštěvníků. První dražba malých předmětů od dětí, dráteníka, skláře, kováře, šindelářů a dalších naladila návštěvníky a naučila je dražebnímu protokolu. Poté již následovala dražba soch vzniklých v průběhu týdne tvorby přímo v zahradě Riedlovy vily. Největší boj se strhl o uměleckou lavičku s názvem „S tebou a na tebe“ od autorky Mileny Bauerové, která se z vyvolávací ceny 9.000,- vyšplhala až na 22.000,- tisíc korun českých.

Celkový výtěžek aukce po odečtení autorských práv se tedy vyšplhal na 73.290,- Kč. Symbolický šek s touto částkou převzala při večerní vernisáži při svíčkách zástupkyně Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, os.s – Klub Jablonec nad Nisou Bohuslava Zikmundová. Podle ní budou peníze věnovány na provoz tzv. sociálního automobilu, který zajišťuje každodenní svoz doma žijících zdravotně postižených dětí do škol a organizací z Tanvaldu, Desné a Kořenova.

„Na zahradě Riedlovy vily budou ještě dva týdny vystaveny sochy, které se v aukci neprodaly. Další zájemci, kteří se například kvůli nepřízni počasí nemohli aukce zúčastnit si tak mohou ještě nyní udělat radost. Zároveň tak navýší výtěžek aukce a podpoří motto celé akce - Důležité je, nebýt sám,“ upozorňuje desenský starosta Jaroslav Kořínek, s tím, že případní zájemci o koupi soch a plastik se mohou hlásit přímo v desenském Kulturním a informačním centru v Riedlově vile nebo se podívat na webové stránky města Desná, kde jsou sochy k prodeji také nabídnuty. 

Dřevosochání v Desné navštěvuje každoročně deset až patnáct sochařů a řezbářů z celé republiky. Letos to byli: MILENA BAUEROVÁ z Jablonce nad Nisou, JAROMÍR BERNART z Příchovic, ZDENĚK FRANZ z Desné, JIŘÍ GENZER z Panenských Břežan, JOSEF INDRA z Velkých Bílovic, VÁCLAV KŘÍŽEK z Křepenic – Sedlčany, FILIP KUBEŠ z Vlčího Dolu u České Lípy, LUKÁŠ RÓKA ze Smržovky, LENKA SEVEROVÁ z Příchovic, DAVID SMRČKA z Desné, JAN ŠVADLENKA z Prahy, PAVEL VÁVRA z Tanvaldu. Dalšími umělci byli: Aleš Kulhánek – dráteník z Pardubic, Jaroslav Zíval – kovář, Petr Šikola – sklář z Desné, Šindeláři z Podkrkonošší ve složení – Luděk Horáček, Pavel Holec, Libor Lesák.

„Všechny účastníky sympozia jsme představili při závěrečné tradiční vernisáži při svíčkách. Atmosféra celé akce byla skvělá a vše se povedlo. Věřím, že se ještě podaří některé sochy prodat v poaukčním prodeji a konečná částka, která bude připsána asociaci se ještě navýší,“ říká hlavní organizátorka akce Lenka Neumannová z desenského Kulturního a informačního střediska. 



 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky