Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Druhý rodinný pokoj paliativní a hospicové péče již slouží v Semilech

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 09. 2010 12:34

Sdílet článek

 

Rodinný pokoj pro těžce nemocné, prakticky nevyléčitelné pacienty, se kterými chtějí v nemocnici pobýt jejich blízcí, mají od včerejška vedle Liberce i v Semilech. Teprve o druhý pokoj tohoto typu v Libereckém kraji oficiálně uvedli do provozu krajský radní pro sociální věci a menšiny Pavel Petráček (ČSSD), ředitel Nemocnice v Semilech MUDr. Jaroslav Krutský a primář Oddělení následné ústavní péče MUDr. Pavel Kraťuk.

„Tak zvaný rodinný pokoj paliativní péče znamená zdravotnickou péči o dlouhodobě a těžce nemocné pacienty, u kterých již nepomáhá léčebná péče. Cílem je maximálně rehabilitovat pacienta a dosáhnout co nejvyšší kvality jeho života i jeho rodiny. Stěžejní je kontrola bolesti a dalších psychologických, sociálních a duchovních potíží. Jinak řečeno, rozumí se tím péče o pacienta ve vážném stavu, kdy již není možné jeho úplné uzdravení,“ uvedl radní s tím, že i tito pacienti mají  právo na důstojný život, neboť rodinné prostředí a přítomnost blízkého člověka výrazně prospívají k jejich lepšímu psychickému stavu.

Domácí atmosféru doplňuje televize, mikrovlnka, varná konvice, samozřejmostí je i koupelna. Pacient za den pobytu na tomto pokoji zaplatí pouze regulační 60korunový poplatek, rodinný příslušník za den pobytu zaplatí 452 korun.
„Vybudování pokoje stálo 350 tisíc, přičemž více než čtvrt milionem přispěl Libereckýkraj. „Tyto rodinné pokoje nás v žádném případě nezbavují odpovědnosti za vybudování hospice, ale předpokládáme, že budou fungovat i po postavení kamenného hospice,“ zdůraznil Pavel Petráček a dodal, že příští týden bude otevřen obdobný pokoj také v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě..
Podle něj kraj by kraj měl na provoz rodinných pokojů přispívat z 1,5milionového grantu..
Oddělení následné péče v Semilech má celkem 22 lůžek a bylo otevřeno právě před rokem v prostorech bývalého kožního oddělení.

„Oddělení je prakticky stále plně vytížené. V pořadníku na přijetí pacienti čekají zpravidla týden a průměrná doba hospitalizace je 30 dnů,“ upozornil primář Pavel Kraťuk..

Toto pracoviště je součástí sociální koncepce paliativní péče Libereckého kraje poskytovaná v lůžkových zdravotnických zařízeních.

 

„Nemocnice v Semilech tímto rozšiřuje a doplňuje poskytovanou zdravotní péči. Od intenzivní, na jednotkách intensivní péče, akutní péče na lůžkových odděleních a následné péče na odděleních ústavní a rehabilitační péče. Pro tuto nemocnici je specifické a pacienty velmi žádané rodinné prostředí, kde vedle moderní medicíny je kladen velký důraz na kvalitu prostředí, ve kterém se tato péče poskytuje. Tento fakt má velký psychologický význam a je pacienty významně vnímán,“ řekl ředitel Jaroslav Krutský..

 

Připomněl také, že není bez zajímavosti zmínit skutečnost, že se nemocnice zapojila i do dalších grantových projektů Libereckého kraje. Byl schválen a subvencován projekt inovace traumatologického programu v rámci ortopedického a chirurgického oddělení. Dotační prostředky ve výši 40 000 Kč přispěly k zavádění moderních náhrad velkých kloubů u pacientů s poraněním pohybového aparátu. Dalším důležitým příkladem jak se nemocnice a její zřizovatel Město Semily snaží získávat dotace je přidělení finančních prostředků na projekt digitalizace rentgenu na radiodiagnostickém oddělení a zavedení systému PACS. Tento systém umožní počítačové zpracování, archivaci, zkvalitnění a zrychlení rentgenových snímků. Umožní též snadný a okamžitý přístup ke snímkům jak počítači uvnitř nemocnice, tak i možnost předávání mezi jinými nemocnicemi. Sníží radiační zátěž radiační zátěž pacientů i zátěž ekologickou spojenou s používáním a likvidací klasických rentgenových snímků. V současnosti již byla zahájena realizace této investice, která bude dokončena na konci tohoto roku. Ministerstvo zdravotnictví především přispělo částkou 3 miliony Kč. Nemocnice z vlastních zdrojů uvolnila 600 000 Kč.    

 

Podle ředitele nemocnice v Semilech nežije jen starostí a péči o pacienty. Její zaměstnanci jsou i solidární k lidem postižených nedávnými povodněmi v kraji. Spontánně zde vznikla sbírka, na které bylo vybráno 6 300 Kč, které byly odeslána do postižené obce Heřmanice.

„Otevření třetího rodinného pokoje se uskuteční 29. září ve 14 hodin v České Lípě,“ uzavřel Pavel Petráček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky