Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvanáct milionů EUR podpoří projekty zaměřené na vzdělávání

Šírová Květa

podpora odborného vzdělávání, administrace portálu EDULK.cz

  • 26. 09. 2017 13:42
  • Rozvoj

Sdílet článek

Česko – saské projekty budou podpořeny částkou 12 milionů EUR. Rozhodl o tom Monitorovacího výbor přeshraničního Programu spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014 – 2020, který zasedal ve dnech 19. - 20. 9. 2017 v Seiffenu v Krušných horách. Nejvíce prostředků půjde na podporu projektů zaměřených na vzdělávání.

„Téměř polovina z těchto prostředků půjde na realizaci projektů v Libereckém kraji“, říká Radka Loučková Kotasová, radní Libereckého kraje pověřená řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

V Kamenickém Šenově vznikne například dílna k uměleckým sklářským technikám a ateliéry pro další umělecké činnosti, a to v rámci projektu Škola a sklo – Inkubátor na cestě do života, na který půjde přes milion EUR. Partnery projektu jsou na české straně Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov a Liberecký kraj a vedoucím partnerem Stadtverwaltung Reichenbach/O.L. „Těžiště projektu spočívá ve vytvoření nového společného interaktivního vzdělávacího projektu“, doplňuje radní Radka Loučková Kotasová.

Dalšími podpořenými vzdělávacími projekty jsou Art and Science – Inovativní formy učení v přeshraniční spolupráci v česko-německo-polském trojzemí, kde je českým partnerem IQLANDIA, o.p.s. A dále projekt Řemesla v Trojzemí, ve kterém je vedoucí partner ZŠ Lidická z Hrádku nad Nisou a dalšími českými partnery dvě základní školy z Rumburku. Úspěšné byly i dva projekty Technické univerzity v Liberci ProFit v profesi – jazykovou a odbornou senzibilizací během studia a Rozvoj přeshraniční akademické sítě pro podporu vzniku podniků.

„Jsme rádi, že byl schválen i projekt týkající se inkluzivního vzdělávání s názvem Vzdělávání Aktivně! Inkluzivní a profesní orientace v Euroregionu, kde je partnerem Podralský nadační fond ZOD“, doplňuje radní Loučková Kotasová.

Úspěšné byly i projekty týkající se přeshraniční spolupráce organizací a institucí. Jedná se o projekty GECON – Geologická příhraniční kooperační síť, na kterém bude spolupracovat Geopark Ralsko, o.p.s. s TUL a partnerským geoparkem na saské straně hranice. „Další podpořený projekt se zabývá aktuálním tématem výskytů vlků na českém území s názvem Objektivní akceptace vlka v člověkem pozměněné přeshraniční krajině“, doplňuje radní.

Informace o schválených projektech je možné získat na webových stránkách programu http://www.sn-cz2020.eu/cz/foerdergrundlagen/liste_der_vorhaben/index.jsp

 

O podporu na projekty z přeshraničního programu Česká republika – Svobodný stát Sasko je stále možné žádat. A to na projekty z prioritní osy 4, která je zaměřená na posílení a rozvoj přeshraniční spolupráce a podporu dalšího společného rozvoje pohraničí.

Další oblastí, ze které je ještě možné žádat o finanční prostředky, je část prioritní osy 2. Ta je zaměřena na společné plánování, přeshraniční management a realizaci společných opatření v oblasti ochrany přírody a životního prostředí, péče o krajinu, ochranu půdy a lesů včetně biotopů, biodiverzity a sítě NATURA 2000.

U všech projektů je kladen důraz na přeshraniční dopad aktivit a efektivní spolupráci českých a saských projektových partnerů. „Projektové záměry mohou žadatelé konzultovat na Oddělení dotací odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje nebo na Společném sekretariátu v Drážďanech,“ doplňuje radní Radka Loučková Kotasová.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky