Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ekologický Apple Tree projekt na ZŠ Broumovská se prosadil v Rumunsku

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 04. 2014 16:21
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Žáci a učitelé pracující na mezinárodním projektu Comenius, podporovaném Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy a MŠMT, se nedávno zúčastnili již třetí projektové schůzky, tentokrát v rumunském městě Ramnicu Valcea. Školu reprezentovali žáci Petr Chlad, Marek Spilko a Michal Rožeň a učitelky Věnceslava Drábková a Zuzana Jedličková.

 Projekt s názvem „Let’s plant a smiling apple tree and share the shining apples“ je zaměřen na dvě tematické oblasti – ekologickou a kulturně-historickou. Ekologickým tématem této projektové schůzky byla recyklace.

Děti měly možnost porovnat způsoby recyklace materiálů a jejich dopad na životní prostředí v partnerských zemích – Rumunsku, Holandsku, Maďarsku, Portugalsku, Turecku, Estonsku, Polsku a České republice,“ uvedla Zuzana jedličková, koordinátorka projektu s tím, že zhlédly také krátké filmy a prezentace, vytvořené v jednotlivých školách, a zúčastnily se zajímavého a podnětného workshopu.

„Jeho cílem bylo vytvořit symbol projektu, recyklovanou jabloň, z materiálů, které by jinak skončily ve spalovně,“ doplnila.

V rámci kulturně-historických témat žáci navštívili skanzen, kde se seznámili s tradičními rumunskými řemesly, vyzkoušeli si práci na hrnčířském kruhu a navštívili historické město Sibiu, ležící na úpatí Transylvánských Alp a Fagaraše.  Zajímavá a výjimečná byla i návštěva kláštera Coziu v soutěsce řeky Olt. Žáci bydleli v hostitelských rodinách a měli možnost poznat způsob rodinného života v Rumunsku.

Prostřednictvím workshopů a závěrečného večera s diskotékou a s rumunskými národními tanci utužili žáci přátelské vztahy nejen s rumunskými dětmi, ale i s dětmi z ostatních partnerských zemí.

„Byla pro všechny cenná kulturní a jazyková zkušenost,“ dodala koordinátorka projektu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky