Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Extáze svatého Františka v obrazech Jana Jiřího Hertla a Pavla Roučky

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 13. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

Muzeum Českého ráje v Turnově na podzim připravuje společně s Městskou knihovnou rozsáhlý přednáškový cyklus na téma 1918 - 2018. To není jediná novinka. V září připravují zajímavý program. Od čtvrtka 20. září se zájemcům zpřístupní nová výstava s názvem Extáze sv. Františka v obrazech Jana Jiřího Hertla a Pavla Roučky. Do přednášky Jiřího Sajbta inspirované 550. výročím bitvy u Turnova se zájemci zaposlouchají o den dříve. Další díl z přednáškového cyklu se v Kamenářském domě koná 26. září.

Výstava Extáze sv. Františka v obrazech Jana Jiřího Hertla a Pavla Roučky není konfrontací v pravém smyslu slova, neboť díla obou malířů spolu dobře koexistují. Hertl nás barvitě a oklikami vede k pointě, kterou pak Roučka shrne do koncentrovaného malířského gesta. A dnešní divák? Pokud předsudky ke starému, nebo naopak modernímu umění, předem neuzavřel své srdce, přijme je oba.

V polovině 80. let minulého století jsme začali s obnovou obrazů z turnovského františkánského kláštera, které byly po internaci klášterních bratří převezeny do Muzea Českého ráje v Turnově. Mezi jinými to bylo i pětadvacet lunet z klášterního ambitu s výjevy ze života zakladatele řádu Františka z Assisi. Pro klášter, obnovený po požáru v roce 1707, je vytvořil turnovský malíř Jan Jiří Hertl (cca 1670–1734). Po mariánském souboru, obrazech řádových světců, a oltářních plátnech pro klášterní kostel tak dokončil malířskou výzdobu konventu, která je cenným autentickým dokladem tvorby provinčního barokního mistra, jenž se spolu se sochaři Jelínky z Kosmonos podílel na výzdobě řady kostelů a kaplí fundovaných Marií Markétou z Valdštejna.

Turnovský malíř se přidržel podoby svatého Františka, kterou ve fresce Trůníci madony kodifikoval pro další generace Cimabue. Světec je na ní asketicky vyhublý, s tonzurou, výrazným ohnutým nosem a uhrančivýma očima, tak jak jej znali současníci a zaznamenal jeho řádový bratr Eliáš: „Dokud žil, vypadal docela obyčejně, a jeho tvář nebyla nikterak krásná.  Snad jediný úd neměl docela zdravý.”   

K rychlému splnění velké zakázky přizval Jan Jiří nejen svého bratra Rudolfa a syna Václava Jiřího, ale zřejmě i další pomocníky. Výtvarná kvalita lunet tak není vyrovnaná a někdy je zřetelně poznat, kde maloval sám Jan Jiří a kde ruka pomocníka. Předlohou mu snad byly grafické ilustrace některého z barokních Františkových životopisů. Proto občas figury světce působí poněkud toporně, zato v malbě dalších postav – Krista, Panny Marie, nebo zjevech andělů – prokazuje smysl pro ušlechtilou formu těla i líbeznost tváře, které obdivujeme v jeho starším mariánském cyklu. Co na Hertlově malbě zaujme ještě více, je vyslovená záliba v krajinných scenériích. Malíř v duchu barokního romantismu popisuje Františkovu domovskou krajinu Umbrie, jako by ji znal. Malebnou a současně dramatickou, vyžívá se v postižení atmosférických jevů nebo charakteristice vegetace. Odkaz “chudáčka z Assisi”, jenž je dnes díky svému vřelému vztahu k přírodě patronem ekologů, je však mnohem širší. Stejně tak bychom tu mohli citovat z jeho myšlenek o soužití lidského společenství, o nezištnosti, skromnosti, obětavosti, pokoře, potřebě a síle víry.

Jeho odkaz je inspirativní i pro současné umělce, mezi nimi také malíře Pavla Roučku. Setkání s těmito Roučkovými kompozicemi následovala vzápětí myšlenka konfrontovat oba malíře, spřízněné přes vzdálenost tří století stejným respektem a náklonností k nejpopulárnějšímu mezi svatými. Z Hertlova souboru jsme vybrali obsahově i výtvarně nejzávažnější malby, současně klíčové epizody Františkova života, v nichž světec v extatickém vytržení komunikuje a splývá s Kristem. Turnovský malíř podal tyto situace vypravěčsky bohatým stylem s množstvím detailů umocněných požitkem z barokního malířského řemesla. K nim Roučka přiřadil tematické pandány ze své dřívější tvorby a namaloval několik nových pláten. Expresivním způsobem oproštěným od jakékoliv popisnosti, a tak vlastně bližší Františkovu konkrétnímu přímému vyjadřování zachycuje intenzivní duchovní prožitek až k extatickému vyvrcholení:  „Ať uchvátí, prosím, Pane, ohnivá a sladká moc tvé lásky mou duši...“ souzní s jeho nejstarší zaznamenanou modlitbou.

Výstava je v Muzeu Českého ráje v Turnově ve Výstavním sále k vidění od 20. 9.  do 21. 10. 2018

Zdroj: Kurátor výstavy PhDr. Miroslav Cogan

Další akce v září: 

1918–2018 Přednáškový cyklus. „Pražský podzim“ – Počátky normalizace v Československu (srpen 1968 – srpen 1969). Přednáší PhDr. Zdeněk Doskočil, Ph.D. Muzeum Českého ráje v Turnově/ Kamenářský dům / 26. září / 18.00 hod. / Vstup zdarma.

Bitva u Turnova na pozadí vlády Jiřího z Poděbrad. Přednáška je inspirovaná 550. výročím bitvy u Turnova, která se odehrála ve dnech 2. – 5. června 1468 a jednalo se o největší válečné střetnutí, jaké Turnovsko zažilo. Bojových akcí, které byly součástí vleklého konfliktu kališníků s katolíky, se tu zúčastnilo na 14 000 mužů a byl jím silně zasažený celý region. Přednáší PhDr. Jiří Sajbt. Vstupné: 25,- Muzeum Českého ráje v Turnově / středa 19. září od 17.00 hod.

Ve statku i na pouti - Loutkářská pouť na Dlaskově statku. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout nejen pestrou přehlídku loutkářských souborů na Loutkářské pouti, ale zároveň se seznámit s obřady a obyčeji, kterými naši předci děkovali za výdobytky úrody.  Loutkářská pouť bude oslavou 40. výročí založení Loutkářského souboru Na Židli z Turnova. Dlaskův statek Dolánky u Turnova / pátek 28. 9. / 10.00 hod. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky