Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fenomén ve zlatě a stříbře. Medaili Karel Gott vyrazil osobně.

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 05. 12. 2018 00:00

Sdílet článek

V jablonecké České mincovně se ve středu 5. prosince uskutečníla slavnostní ražba první ze série tří pamětních medailí s tváří Karla Gotta. Medaile, které budou k dostání ve stříbrné i zlaté variantě, představují tři různé Gottovy portréty připomínající jeho nejznámější životní role. Ražby se zúčastnil i Karel Gott s chotí osobně.

„Medaile připomínají Karla Gotta v jeho třech nejznámějších životních rolích. Jednak samozřejmě jako zpěváka, dále jako malíře a v neposlední řadě jako fenomén, který zasáhl řadu generací lidí po celém světě,“ říká Aleš Brix, člen představenstva České mincovny.  Součástí každé medaile je číslovaný certifikát pravosti. Část emisního nákladu bude navíc ručně číslována na hraně.

První pamětní medaile s portrétem Karla Gotta zpěváka, jejímž autorem je medailér a pedagog jablonecké Střední umělecko průmyslové školy sklářské Petr Horák, bude k dostání už letos v prosinci a v lednu příštího roku. Náklad zlaté půluncové medaile bude 500 kusů, z čehož 300 kusů bude číslovaných. Stříbrných medailí bude k dostání 1 000 kusů, z čehož 600 kusů bude číslovaných. „Prvních osmdesát zákazníků, kteří si zarezervují celou zlatou sadu, získá jistotu dodávky první medaile ještě do Vánoc a stejnou číselnou řadu na všech třech medailích,“ dodává Aleš Brix.

Karel Gott v mincovně neskrýval radost a potěšení. Mimo jiné to vyjádřil volnou citací veršů z díla svého oblíbeného čínského básníka Li Po: "Dnes je krásný den, jako když zlatá mince z mincovny o stůl cinkne." Mistr poděkoval všem třem výtvarníkům za vkusné umělecké zpracování edičního záměru České mincovny vtělit jeho kariéru do vzácného kovu ve třech podobách (zpěvák, malíř, fenomén - legenda). Řemeslnou zručnost pracovního kolektivu pak ocenil i při společném fotografování se zaměstnanci po ukončení slavnostní ražby. Medaile s motivem Karla Gotta malíře, kterou vytvořila Mária Filová, bude k dispozici v březnu příštího roku a medaile Karel Gott jako fenomén, o jejíž podobu se zasloužil velmi nadaný mladý umělec Asamat Baltaev, dorazí příští rok v červnu.

Zdroj: Česká mincovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky