Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Gastrotipy Libereckého kraje: česnečka, křupavé tofu i domácí tatarák

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 09. 2021 12:18
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Už sedm let Lukáš Hejlík objíždí Čechy, Moravu a Slezsko přináší tipy, kam se vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kávu. Za tu dobu navštívil už téměř 1 500 podniků. Leckterá zajímavá místa objevil i v Libereckém kraji. K vidění jsou na facebookovém profilu Gastromapa Lukáše Hejlíka.

Na místě u záchytného parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách se nalézá Stánek Maliník, který nabízí mimo jiné například francouzskou cibulačku se sýrovým toustem, lokše, cookies, koláče a quiche. „Na dobrou kuchyni nemusí člověk narazit jen v luxusní restauraci. Právě Stánek Maliník je důkazem toho, že i drobné občerstvení může být výjimečné,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči Libereckého kraje.

Při návštěvě Bedřichova je dobré neopomenout návštěvu Prezidentské chaty. Ta funguje už 90 let a pro mnohé je tak místním symbolem. Tamní česnečka s uzeným masem nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nezklamou, stejně jako smažený sýr Blaťácké zlato s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Ti, kteří si raději pochutnají na dobré kávě, by neměli vynechat DOK Liberec. V novém prostoru na nádraží, kde sídlí známá česká pražírna Nordbeans, je k ochutnání káva, ale i moderní jídla, sladké pečivo a chleba z domácí řemeslné pekárny. DOK se navíc pyšní oceněním stavby roku Libereckého kraje v architektonické Soutěži Karla Hubáčka.

Pod hradem Bezděz nabízí své služby taverna S láskou Karel. Servírují zde burgery,  přičemž k nejlepším se řadí takzvaný kozáč se švestkovým čatní. Dalšími lákadly pak jsou palačinky s hruškou, kozím sýrem, vlašskými ořechy a bezdězským medem.

V kraji se také lze setkat s exotickou kuchyní. Na Buddha Bowl s marinovaným křupavým tofu, řasou wakame, nakládaným zázvorem a avokádem je možné zajít do Pukū Bistro v Turnově; v maorštině slovo pukū znamená pupek, břicho nebo žaludek. Nedaleko Turnova, v Dolánkách, se nachází restaurant Ábelův mlýn. Gurmáni si v něm vychutnají domácí tatarský biftek, čerstvé ryby, vegetariánské pokrmy nebo saláty ze zahrádky.

Graffiti, plech, sudy, gigantický sud-krb a dřevo – to je restaurace Big Foot Garage v Rokytnici nad Jizerou. Ráno jsou tu snídaně, pak obědy, večer grill a bar. Modernu i tradici kombinuje  Bistro U Řezníka, které navazuje na více než stoletou tradici řeznictví U Landů. Kromě kachního prsa nebo hovězího steaku s omáčkou demi glace tady mají hot dogy, za kterými jezdí lidé z celé republiky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky