Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Grant z EU a státního rozpočtu pomohl k rozvoji ekovýchovy v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 01. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6067|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

 

            V posledních dvou letech se ekologická výchova v Libereckém kraji rozvíjela mílovými kroky. Nemalou měrou k tomu přispěl projekt Regionální systém environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Libereckého kraje (zkratka ORSEJ), na který získal Liberecký kraj téměř 20 mil. Kč. Dotace byla poskytnuta z Evropského sociálního fondu v České republice a ze státního rozpočtu České republiky. 

           

„Cílem projektu byl rozvoj 8 regionálních ekovýchovných středisek na území Libereckého kraje, jejichž úkolem bylo poskytovat poradenství v oblasti ekologie, pořádat ekovýchovné akce a podporovat rozvoj dobrovolnictví při ochraně životního prostředí,“ přiblížil hlavní cíl projektu náměstek hejtmana Radim Zika, jehož resort projekt koordinoval.

            Od února 2006 tak střediska z České Lípy, Tanvaldu, Nového Městě pod Smrkem, Jablonce nad Nisou, Jablonného v Podještědí, Sedmihorek, Turnova a Liberce připravila na desítky ekodnů pro rodiče s dětmi (např. Den Země, Den zvířat, Vítání ptačího zpěvu, Den stromů). Pozadu nezůstaly ani menší akce pro širokou i odbornou veřejnost na různá témata z oblasti ekologie (např. návštěvy přehrad Jizerských hor, geologické exkurze v Lužických horách, semináře o biopotravinách). Celkem se uskutečnilo 463 akcí, na které přišlo více než 78 tisíc návštěvníků.

            Střediska také vydala 245 publikací a metodických materiálů. Jejich cílem bylo především seznamovat širokou veřejnost s regionem a tím přispět ke zvýšení sounáležitosti s místem bydliště. Velmi kladné odezvy se dočkala například brožurka o přírodních zajímavostech Tanvaldska pod názvem Kámen a voda či průvodce pro cykloturisty seznamující s památnými stromy na Frýdlantsku.

          

  Součástí projektu byl také vzdělávací cyklus pro realizátory ekovýchovných projektů. Ti si prohlubovali znalosti nejen v  ekologii, ale například i fundraisingu a projektovém řízení. Seminářů se zúčastnili pracovníci z celkem 38 neziskových organizací z celého Libereckého kraje.

            Zřízeny byly webové stránky www.ekovychovalk.cz pro informování veřejnosti o akcích, zajímavostech a novinkách v ekovýchově v Libereckém kraji. Stránky budou i nadále funkční. Zájemci o využití portálu se mohou obrátit na Ing. Lenku Rychtaříkovou z krajského úřadu, e-mail: lenka.rychtarikova@ekovychovalk.cz nebo popř. tel: 485 226 612.

           

 „Projekt ORSEJ pomohl vytvořit fungující síť středisek ekologické výchovy. Ta byla z prostředků projektu vybavena potřebným zařízením a byli vyškoleni jejich pracovníci. Byly vydány poutavé a poučné publikace a informační materiály, zvýšil se zájem o akce. Projekt ORSEJ přispěl ke zvýšení ekologického povědomí široké veřejnosti a vytvořil zázemí pro další rozvoj ekologické výchovy v Libereckém kraji,“ doplnil výsledek projektu Radim Zika.  

 

 

Ing. Tomáš Komrzý

vedoucí oddělení samosprávy životního prostředí a zemědělství

odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí

Krajský úřad Libereckého kraje

U Jezu 642/2a

461 80  Liberec 2

tel. 485 226 353

e-mail: tomas.komrzy@kraj-lbc.cz

 

 

                                                                                                        

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky