Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Gymnázium F.X.Šaldy Liberec zvítězilo v soutěži Evropa v srdci Evropy na plné čáře

Šírová Květa

  • 12. 01. 2011 17:38

Sdílet článek

Studenti Gymnáza F.X.Šaldy Liberec si z dnešního vyhodnocení dlouhodobé vědomostní a kreativní soutěže středních škol Evropa v srdci Evropy odnesli první i druhé místo v absolutním pořadí. První místo získal projekt zpracování státu Litva a druhé projekt zpracování státu Portugalsko. Třetí příčku obsadili studenti Obchodní akademie Česká Lípa za zpracování státu FRANCIE. Ceny nejlepším předával mimo jiné také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, tělovýchovu a sport Radek Cikl.

„Na podporu 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF) 2011 vyhlásil Liberecký kraj ve spolupráci s organizačním výborem akce vědomostní a výtvarnou soutěž pro studenty středních škol Libereckého kraje nazvanou Evropa v srdci Evropy. Bylo velmi zajímavé, sledovat, jak si studenti se zadaným tématem kreativně poradili,“ řekl náměstek hejtmana LK Radek Cikl.

V porotě soutěže pod vedením předsedy Romana Kumpošta, prezidenta organizačního výboru EYOWF 2011 usedli za Liberecký kraj: Radek Cikl, náměstek hejtmana LK pro resort školství, Jiřina Princová, vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK, za EYOWF 2011, o.p.s.: Vladimír Richter, předseda Správní rady, Miroslav Mach, člen Správní rady a Martin Ditrich,ředitel společnosti, za Český olympijský výbor: František Kolář, ředitel Olympijského informačního studijního centra a Alexandr Kliment, tiskový mluvčí.

V duchu motta této soutěže „Poznej země, které budeme hostit“ studenti z jedenadvaceti středních škol regionu během loňského podzimu zpracovali a poté rovněž graficky ztvárnili projekty charakterizující všech 49 členských zemí Asociace evropských olympijských výborů.

Cílem této aktivity bylo nejen podpořit samotné konání festivalu a jeho atmosféru, ale také posílit myšlenku evropanství, vzájemného poznání, přátelství a spolupráce mladých lidí našeho kontinentu.

Úkolem studentů bylo zpracovat písemnou formou vědomostní projekt o každém z účastnických států. Hledali přitom především odpovědi na otázky, co je pro konkrétní zemi charakteristické, co v minulosti přinesla světu nebo jaké jsou její největší sportovní úspěchy. Své závěry současně výtvarně zapracovali do velké mapy příslušné země i symbolického srdce. V poslední řadě bylo úkolem studentů připravit pódiové prezentace, prostřednictvím kterých představí jednotlivé země před odbornou porotou. Finále, v němž se rozhodně o nejlépe zpracovaných projektech, se uskuteční 12. ledna 2011.

Nejzdařilejší grafické podoby map a srdcí pořadatelé evropské olympiády mládeže přenesou prostřednictvím speciálních fólií na krychle vyrobené z mléčného plexiskla o rozměrech hran jeden metr. Tyto krychle budou od 2. poloviny ledna 2011 nainstalovány do různých obchodních center v Liberci a budou i součástí zahajovacího ceremoniálu EYOWF 2011 v Tipsport areně.

  

Kompletní výsledky soutěže:

Celkové hodnocení projektu

1. místo

Gymnázium F. X. Šaldy Liberec za zpracování státu LITVA

koordinátor - Mgr. Zuzana Kostincová

 

2. místo

Gymnázium F. X. Šaldy Liberec za zpracování státu PORTUGALSKO

koordinátor - Mgr. Zuzana Kostincová

 

3. místo

Obchodní akademie Česká Lípa za zpracování státu FRANCIE

koordinátor - Ing. Monika Hladíková

 

Hodnocení jednotlivých částí projektu

Výtvarné ztvárnění loga projektu - srdce

Gymnázium a SOŠ Jilemnice, koordinátor - PaedDr. Mgr. Nataša Nováková

Gymnázium Česká Lípa, koordinátor - Margita Abrmanová

Obchodní akademie a jazyková škola Liberec, koordinátor - Jitka Kučerová

Obchodní akademie Česká Lípa, koordinátor - Ing. Monika Hladíková

 

Vědomostní tištěná práce

Gymnázium Dr. Randy Jablonec nad Nisou za prezentaci státu IRSKO,

koordinátor - Mgr. Jitka Jungmannová

Gymnázium F. X. Šaldy Liberec za prezentaci státu LITVA a PORTUGALSKO

koordinátor - Mgr. Zuzana Kostincová

Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa v.o.s. za prezentaci státu LOTYŠSKO

koordinátor - Mgr. Karel Minařík

Obchodní akademie Česká Lípa za prezentaci státu FRANCIE

koordinátor - Ing. Monika Hladíková

 

Zpracování mapy daného státu

Gymnázium a SOŠPg Jeronýmova Liberec za prezentaci státu ISLAND

koordinátor - Mgr. Jan Divišek

Gymnázium Česká Lípa za prezentaci státu ISLAND

koordinátor - Margita Abrmanová

Střední uměleckoprůmyslová a VOŠ Turnov za prezentaci státu SLOVENSKO

koordinátor - Jiří Zemín

 

Pódiová prezentace daného státu

Obchodní akademie Česká Lípa za prezentaci státu ĆESKÁ REPUBLIKA

koordinátor - Ing. Monika Hladíková

Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa v.o.s. za prezentaci státu RAKOUSKO

koordinátor - Mgr. Karel Minařík

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky