Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hala pro mladé autolakýrníky se ve Vysokém otevře už v květnu

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6273|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Velký kontrolní den dokončované haly pro výuku autolakýrníků na Integrované střední škole ve Vysokém nad Jizerou minulou středu potvrdil termín kolaudace stavby nejpozději 20. května 2008. Moderní stavba, kterou stoprocentně zainvestoval ze svého rozpočtu Liberecký kraj částkou  29,6 miliónu korun, tak začne po roce výstavby sloužit učňům od nového školního roku.

„Vysocká střední škola s automobilovými učebními obory patří mezi 14 škol v České republice, které se, v každém kraji vždy jedna,  již před několika lety staly garanty  všech  škol, které vyučují tyto obory.  Nové prostory a vybavení škola nutně potřebuje ke kvalitní výuce oboru, který se u nás vyučuje teprve prvním rokem. Nový obor autolakýrník se navíc nevyučuje nikde jinde v Libereckém kraji, ani v sousedním Královéhradeckém.  Perspektiva  absolventů je  tedy vynikající,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal a připomněl,  že škola úzce spolupracuje s firmou Auto Škoda, která takové odborně zaměřené  zaměstnance potřebuje.

Jeho slova potvrdila i ředitelka školy Markéta Zelinková: „ Vloni nastoupilo do nového učebního oboru jedenáct žáků, letos po prvním kole přijímacího řízení jich máme už osm přihlášených, což je nejvíce z celé České republiky.  Navíc tuto halu využijí i autoklempíři, neboť návaznost jejich práce s autolakýrníky je evidentní.“

Podle ní tu vznikne i místo pro dílny chystaného oboru automechanik jednostopého vozidla, který je však určen pro nástavbové studium.

Nová dvoupatrová hala představuje 5 tisíc kubíků obestavěného prostoru. Je vybavena odvětráváním, speciální vzduchotechnikou, odsáváním a dalším zařízením, které zaručuje  výuku ve zdravotně nezávadném prostředí.

Přízemí haly je určeno pro garáže a technologické zázemí, jako například vytápění, v prvním podlaží bude  stříkací box,  šest stříkacích pistolí, učebny a kabinety. Kvalitu zaručujeme,“ uvedla Michaela Pitvorová, která výstavbu realizovanou firmou Brex Liberec dozoruje.

„Nezapomnělo se samozřejmě ani na terénní úpravy a sadovou výsadbu kolem nové budovy.“ dodala.

Na technologické vybavení, nářadí a podobně, kraj vyčlenil přes dva milióny korun,“ připomněl Petr Doležal.

ISŠ, včetně odloučeného pracoviště v Harrachově, kde se vyučuje obor  mechanik - opravář lesnických strojů, pojme na 590 žáků. Kromě výše zmíněných oborů tu lze studovat také klasický obor automechanik, v nástavbovém dvouletém denním studiu obor autotronik pro již vyučené automechaniky a autoelektrikáře se zaměřením na jednostopá i vícestopá vozidla. Tentýž obor lze studovat i tři roky dálkově.

Nová školní autolakovna nám pomůže ještě více přiblížit výuku praxi. Pracuje se s ekologickými, vodouředitelnými barvami, které se míchají počítačem. Technologie odpovídá nejmodernějším standardům a učňové budou od nového školního roku pracovat ve špičkovém zařízení a se špičkovým vybavením. V autoservisech by je tak  nemělo nic zaskočit,“ zdůraznila ředitelka. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky