Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasiči dostanou od kraje z přebytku hospodaření deset miliónů

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6275|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Přebytkem kolem 400 milionů korun skončilo podle předběžných informací loňské hospodaření Libereckého kraje. Je to zhruba trojnásobek přebytku roku 2006. S přebytkem hospodaří kraj pravidelně, nikdy ale nebyl tak vysoký.

„Výsledek je dán vyššími daňovými příjmy a také tím, že prostředky na některé akce se nevyčerpaly tak, jak bylo plánováno. Kraj také velmi střídmě utrácel,“ uvedl statutární  náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší s tím, že v říjnu minulého roku odhadoval přebytek zhruba poloviční.

Krajský rozpočet byl loni stejně jako v předchozích letech sestaven jako vyrovnaný s příjmy a výdaji 2,365 miliardy korun. Zejména daňové příjmy však byly o více než 200 milionů vyšší, než se původně předpokládalo. I díky tomu může kraj rozdělit dalších 400 milionů korun na akce, s nimiž při návrhu původního rozpočtu nepočítal.

"Zhruba 80 milionů navíc půjde do oblasti školství, po 50 milionech získaly na své akce odbor zdravotnický a odbor dopravy," řekl Dolejší.  

“Máme připraveno patnáct projektů," řekl radní pro dopravu Vladimír Richter.

Čtvrtinu prostředků, které jsou k dispozici, se radní rozhodli rozdělit na podporu projektů ve městech a obcích.

"Pokud zastupitelé náš návrh schválí, podpoříme třeba opravu střechy základní školy v Plavech nebo přípravu kanalizace v Lázních Libverda a řadu dalších projektů," řekl náměstek hejtmana pro rozvoj venkova Radim Zika. Další čtyři miliony půjdou na podporu projektů v hospodářsky slabých oblastech, 12 milionů je určeno na projekty rozvoje venkova. "Navrhujeme přidat deset milionů do fondu požární ochrany a posílit o 3,5 milionu i krizový fond," dodal Zika.

Téměř 50 milionů by mělo směřovat do oblasti zdravotnictví.

"V návrhu počítáme se 13 miliony korun na obnovu vozového parku záchranné služby, což znamená zhruba pět nových plně vybavených sanitek," řekl radní pro zdravotnictví Jaroslav Krutský. Další čtyři sanitky by měla záchranka získat díky česko-polskému projektu přeshraniční spolupráce. Miliony korun budou směřovat do lepšího přístrojového vybavení v krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě.

 "Podpořit bychom ale chtěli i nestátní dětské centrum pro handicapované v Jablonci nad Nisou," dodal Jaroslav Krutský.

Upravený rozpočet Libereckého kraje překročil loni 6,3 miliardy korun, z toho ale jen zhruba třetinu tvořily vlastní příjmy kraje.

 "Ostatní prostředky jsou takzvané průtokové dotace, jdou ze státního rozpočtu na mzdy ve školách kraje a obcí, další příjem je ze zdrojů Evropské unie," uvedl Karel Dolejší.

Do investic loni směřovalo kolem 940 milionů korun, z toho téměř dvě třetiny peněz šly do komunikací a na zajištění dopravní obslužnosti v kraji.

Liberecký kraj předpokládá, že bude v příštím roce hospodařit s vlastními příjmy  2,431 miliardy korun. Rozpočet je zhruba o tři procenta vyšší než ten, který schválilo krajské zastupitelstvo pro loňský rok. Letošní rozpočet předpokládal původně investice za zhruba 190 milionů korun. Nejvíce peněz - 45 milionů korun, je určeno pro Krajskou správu silnic Libereckého kraje na modernizaci cestmistrovství Hrabačov, které zajišťuje správu a údržbu silnic v oblasti Krkonoš. Zhruba 30 milionů korun má jít na modernizaci chirurgického pavilonu liberecké nemocnice, 15 milionů korun je určeno také na modernizaci Domova důchodců ve Velkých Hamrech.

(S využitím ČTK)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky