Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasičští automobiloví veteráni absolvovali mezinárodní propagační spanilou jízdu po Trojzemí a Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2014 08:49
  • Ekonomika
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Již VI. propagační jízda Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska začala v sobotu první etapou  v Hrádku nad Nisou.

Než tři historické hasičské stříkačky vyjely směrem do Bogatynie, Žitavy  a dále přes Frýdlant a další obce do Chrastavy, posešili na náměstí početné obecenstvo  místní mažoretky, hodně malí hasiči do 6 let, kteří předvedli vyprošťování zraněné osoby z překližkového vozidla, a dechovka z Chotyně.

Po úvodních proslovech starosty města Josefa Horinky, náměstka hejtmana LK Marka Pietera a starosty Krajského sdružení HČMS Milana Navrátila, když  zavěsili na hasičské prapory čestné stuhy, zazněl povel: Motory natočit!, a legendární hasičská vozidla v čele s pragovkou z roku 1834 doprovázená konvojem současných cisteren vyrazila směrem do Polska a Německa. Startu se zúčastnili také náměstek hejtmana LK Josef Jadrný, starosta Sdružení hasičů ČMS Karel Richter a další hosté.

„Sám jsem byl hasičem, a jako bývalý starosta vím, jak důležitá a přínosná je práce hasičů pro obce a města. Děkuji všem,“ řekl mimo jiné ve své zdravici Marek Pieter, který také prozradil, že červnové zasedání Zastupitelstva projedná návrh grantového programu pro hasiče ve výši 6 milionů korun. „V  dalších letech pak Rada kraje předpokládá navýšení hasičského fondu na 15 miliónů korun každý rok,“ dodal.

Propagační jízda je součástí oslav „150 let českého dobrovolného hasičstva“, neboť ve Velvarech, okres Kladno, vznikl v roce 1864 1. Český hasičský sbor v Rakousku – Uhersku.

„Letošní jízda byla svým způsobem výjimečná již na svém startu v Hrádku nad Nisou, neboť  se jízdy účastní  naši kolegové z Německa a Polska a jízda se tak stala  mezinárodní,“ uvedl Karel Boháč, vedoucí Odborné rady pro historii a muzejnictví Okresního sdružení hasičů v Liberci, který celou jízdu moderuje. 

Prozradil také, že v současnosti má Liberecký kraj 306 SDH, 16 350 hasičů, z toho 2690 mladých do 18 let, a dokonce 217 členů ve věku od 0 do 6 let.

V neděli 18. května 2014 jízda pokračovala  z libereckého náměstí. Dr. Edvarda Beneše . Zde hasičům popřála hodně štěstí a společenského uznání i do dalších let primátorka města Martina Rosenbergová. Současně připnula čestnou stuhu na jejich historický prapor.

Vozy poté zavítaly ještě do  Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Semil a Lomnice nad Popelkou,.

 „V Lomnici nad Popelkou předal Liberecký kraj praporec jízdy dobrovolným hasičům Královéhradeckého kraje, kteří ukončili první etapu na náměstí v Jičíně,“ připomněl Karel Boháč.

Druhá etapa jízdy je plánována na 24. května 2014. Startovat bude z Mělníka, v rámci oslav 740 let založení města.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky