Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman a členové Krizového štábu LK ocenili úsilí starostů a občanů v zaplavených obcích

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 09. 2010 17:33

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) a další členové Krizového štábu Libereckého kraje plk Josef Kulovaný, ředitel KVV Liberec, plk. Roman Hlinovský, náměstek ředitele HZS LK, Stanislav Mackovík, ředitel ZZS LK, Rudolf Broulík, tajemník Krizového štábu KÚ LK,  a Jaroslav Jaroušek, krajský ředitel Povodí Labe, se dnes na vlastní oči přesvědčili, že práce na odstraňování škod po bleskových povodních pokračují rychlým tempem, i když v mnoha místech budou následky lidé pociťovat ještě několik let.

 „Před ukončením stavu nebezpečí, který dnes končí, jsem chtěl navštívit nejvíce postižené obce z těch 79, které povodeň v našem kraji postihla. Byl jsem potěšen zájmem starostů a místních lidí, kteří dnem i nocí usilovně pracují na svém i obecním majetkuí,“ řekl hejtman

„A naštěstí zatím neutuchá i solidarita občanů z jiných míst. Například ve Višňové právě pomáhají hasiči z Pardubicka a Jičínska. Byl jsem dnes přímo svědkem i toho, když do Heřmanic přijeli motorkáři z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku a předali poměrně vysokou finanční částku rodině Kubínových, kterým právě bourali jejich dům,“ doplnil.

Podle něj jsou škody sečteny v padesáti zasažených obcích, nyní se počítají  ty největší škody v nejvíce postižených městech a obcích.

„Zatím jsme se dopočítali částky 5,7 miliardy korun, předpokládám však, že škody dosáhnou námi odhadovaných 7,5 miliardy,“ řekl hejtman.

Starosta Raspenavy Pavel Lžíčař například při setkání s hejtmanem upozornil na ohrožení místního kostela, který stojí jen několik metrů od velice poškozeného mostu, jenž funguje jen provizorně.

Starostka Višňové Marie Matušková dnes řídila práce u hasičské zbrojnice. Posteskla si, že dobrovolní hasiči přišli při povodních o tři svá vozidla, která už asi do terénu nevyjedou.
„Další auta také voda pocuchala, ale ty se nám podařilo rozchodit,“ podotkla starostka a připomněla, že peníze zatím uvolněné vládou (přes 1 milión Kč) jim nestačí ani na zaplacení odvozu odpadu z teritoria obce.

„V další vlně slíbilo Ministerstvo financí pro Liberecký kraj na likvidaci a obnovu částku 310 miliónů korun. Obávám se, že to stačit nebude. Jen na krajských silnicích odhadujeme škody před dvě miliardy korun,“ poznamenal hejtman.

Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera práce na odklízení naplaveného odpadu přímo ve městě pokročily, nyní hasiči a dobrovolníci pomáhají v okrajových částech města.

Až na onen příběh solidarity s motorkáři, je návštěva Heřmanic stále jen pro silné povahy. Bourají se zasažené domy, budují se mosty, neboť části obce jsou stále ještě od sebe odtrženy, neprůjezdná je silnice z Višňové.

„Pomáhají nám dobrovolníci, zažádali jsme o přidělení třiceti vězňů, pomáhá nám kraj s administrativou, ale lidi jsou už hodně utahaní,“ prozradil unavený starosta Vladimír Stříbrný, který byl svědkem těch největších tragedií v obci, kdy kolem něho plavala celá dřevěnka, která nakonec skončila v Polsku. Velkou paseku nadělala i plující garáž i autem...

„Polské úřady předali majiteli jen tabulku evidenčním číslem,“ povzdechl si starosta s tím, že jsou zde lidé hodně naštvaní na povodňové turisty, a doporučil případným „fotografům“, aby do obce raději nejezdili.

“Mohli by přijít k úhoně, jako někteří polští občané před několika dny,“ varuje starosta.

Zatímco ve Višňové přišli dobrovolní hasiči o vozidla, v Dětřichově odnesla voda rovnou celou hasičskou zbrojnici.

„Bylo tu nové sociální zařízení, všechno je pryč. Zůstala jen poničená základová deska,“ ukázal na místo starosta Jaromír Toman a připomněl, že hned naproti tu chybí i celý most.

Most odnesla voda i z Nové Vsi nedaleko fotbalového hřiště a cesta na Mníšek je tak stále neprůjezdná. Podle slov plk. Josefa Kulovaného by nový most měla postavit armáda do dvou dní, neboť nejprve musely být strženy zbytky propadlého původního mostu.

„Naštěstí provizorní průjezd do Chrastavy už funguje,“ pochlubil se starosta Jaroslav Müller.

Chrastava patří mezi nejvíce postižená místa. Jak řekl starosta Michael Canov, pracuje se velice usilovně tak, aby školáci mohli zahájit vyučování 13. září.

„Velkým  problémem je spadlá opěrná zeď podél toku, takže nelze pracovat ani opravách přístupových cest. Trasa je pro veřejnost, a zejména žáky, který tudy obvykle  chodí do školy, velmi nebezpečná,“ podotkl s tím, že podle něj paradoxně stav nebezpečí spíše postižené obce chránil před tím, aby se na ně nezapomnělo.

“Teď mám obavy, že  odvolání stavu nebezpečí je pro nás nebezpečné,“ dodal s nadsázkou.

Jaroslav Janoušek, krajský ředitel Povodí Labe přislíbil jednání s městem na toto téma v nejbližších dnech.

Ani Bílý Kostel nepřežil povodně bez úhony, včetně zasažené budovy obecního úřadu.

„I tady zmizelo několik mostů,“ poznamenal místostarosta Zdeněk Ubias.

 Že chybí dokazoval i černý německý ovčák, který se několikrát pokoušel přeplavat řeku, ale na druhý břeh se mu přes vodu dostat nepodařilo.

Hrádek nad Nisou, konečná „inspekční“ cesty hejtmana a Krizového štábu LK, se kromě jiného „pochlubil“ protrženou hrází na Kristýně.

Byla to sypaná hráz,  která nevydržela. Velkou pohromu způsobila vodní vlna za hranicemi v Německu,“ podotkl starosta Hrádku Martin Půta.

V pondělí od 14 hodin naposledy zasedá Krizový štáb LK, tisková konference je připravena na 15. 30 hodin.

„Skončila třicetidenní zákonná lhůta, po kterou může platit stav nebezpečí. Do sedmi dní musíme předat na ministerstvo detailní výpočet škod. Musíme věřit, že se vláda k nám jako nejvíce postiženému kraji neobrátí zády. Už nyní totiž víme, že obnova zničených zařízení, ať krajských obecních či soukromých,  bude trvat léta,“ uzavřel hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky