Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman fandil sokolům při Zálesáckém závodu zdatnosti

Šírová Květa

  • 23. 05. 2011 07:41

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler fandil v sobotu závodníkům Zálesáckého závodu zdatnosti v Proseči pod Ještědem. Zálesácký závod zdatnosti pořádala Župa Ještědská, T.J. Sokol Proseč pod Ještědem z pověření komise pobytu v přírodě OV ČOS v Proseči pod Ještědem.

„Dvanáctý ročník Zálesáckého závodu zdatnosti se v Libereckém kraji konal poprvé. Jsem proto rád, že jsem ho mohl zahájit. Sokolská jednota se i přes všechny překážky udržela do dnes v perfektní kondici a bylo pro mě ctí je pozdravit a popřát jim do závodu hodně štěstí,“ řekl hejtman.

Soutěžilo se v kategoriích Žactvo 11 – 14 let (rok nar. 1997 – 2000) a Dorost 15 –17 let (rok nar. 1994 – 1996). Soutěžní družstvo tvořila vždy tříčlenná hlídka chlapecká, dívčí nebo koedukovaná.  

Trať měřila kolem pěti kilometrů a bylo na ní nutno překonat několik přírodních překážek, poměrně velmi těžký terén a kromě toho museli účastníci předvést své znalosti ze zálesáckých disciplin (sekera, pila, oheň), orientace v terénu, první pomoci, zdravovědy a sokolské historie.

„Celkem přijelo 118 závodníků se svými vedoucími ze 22 sokolských žup republiky. Dohromady se všemi rozhodčími a organizátory prožilo hezký víkend na Proseči více než 200 účastníků,“ řekl ředitel závodu Lukáš Beneš ze Sokolu Stráž n.N.

Jako rozhodčí působili cvičitelé sokolských jednot župy Ještědské – Sokola Turnov, Liberec I, Český Dub, Chrastava, Bílá, Liberec Františkov, Liberec Horní Růžodol, Kobyly i rozhodčí nominovaní v ostatních sokolských župách v republice.

Součástí akce byla také páteční velká noční hra (trasa Proseč – hostinec „U Šámalů“), doprovodný program na stanovištích (tělocvičné hry a soutěže) a sobotní slavnostní táborový oheň.

„Průběh a přípravu celé akce výrazně ovlivnila pomoc a spolupráce obecního úřadu v Proseči, především paní starostky Jany Švehlové s pořádající jednotou, vedenou jejím starostou Jaroslavem Starým. Spojenými silami lze dokázat hodně a všichni účastníci si toho byli vědomi,“ poděkovala za účastníky akce sestra Jarina Žitná.

Mezi organizátory akce byl i vedoucí komise pobytu v přírodě ČOS Jiří Němec z Ostravy, slavnostního závěru se zúčastnila Lenka Kocmichová, náčelnice ČOS.

Výsledky soutěže viz přílohy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky