Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Libereckého kraje přivítal společně s dětmi z dětských domovů advent

  • 01. 12. 2009 09:02

Sdílet článek

Po návštěvě v Dětském diagnostickém ústavu v Liberci pokračuje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler s návštěvami dětských domovů v kraji. V pondělí 30. listopadu se rozjel do  Dětský domovů v Semilech a v Jablonci nad Nisou, aby si společně s dětmi připomněl atmosféru adventu a nadcházejících Vánoc.

„Rád bych dětem svými návštěvami připomněl advent a nadcházející vánoční svátky, ale také mám příležitost jim vysvětlit, kdo je hejtman a jaké má povinnosti“ řekl hejtman.

Součástí návštěv hejtmana jsou besedy s dětmi na téma práce hejtmana. Mezi nejčastější otázky patří, jakou má hejtman pracovní dobu a zda má někdy čas na odpočinek nebo zda jezdí na služební cesty, a kam se díky povinnostem hlavního představitele Libereckého kraje již podíval a co tam zažil.

„Děti jsou velmi zvídavé, překvapilo mě, s jakým nadšením se zajímaly o náplň mé práce,“ dodává hejtman.

V nejmenším dětském domově v Libereckém kraji, v Semilech, si hejtman poslech umělecká představení dětí. Zpěv, hru na flétnu a přednes. V Jablonci nad Nisou na něj čekaly zajímavé otázky a beseda, při které si s dětmi povídal také o jejich koníčcích a zájmech.

„V Jabloneckém dětském domově žije například mladík Jirka, který je členem známé jablonecké taneční skupiny Angel Breakers. Získal již několik ocenění a vystupuje po celé ČR. Překvapilo mě, jaké koníčky děti mají a s jakým zápalem se jim úspěšně věnují,“ řekl hejtman. 

Za svou vstřícnost a šikovnost získaly děti také dárek, který je povede celým adventem, v podobě čokoládového kalendáře. Děti hejtmanovi na oplátku jeho návštěvy darovaly adventní věnec.

Dnes hejtman navštíví Dětské domovy v České Lípě a Jablonném v Podještědí.

 

 Dětský domov Semily (nejmenší z domovů v LK):

 Historie:

-         1920 se začíná uvažovat v Semilech o vybudování ústavu sociální péče – sirotčince a chorobince

-         1923 započala stavba, 1924 kolaudace

-         1925 začíná dům sociální péče fungovat, oficiální zahájení provozu 29.6.1926 pod názvem Masarykův dům sociální péče v Semilech s kapacitou 13 chorých a 23 sirotků

-         Kapacita nebyla plně využívána (9 dětí), proto byl v roce 1928 pro mládež z okresu vyhrazen nový sirotčinec v Lomnici nad Popelkou, v Semilech zůstal chorobinec

-         1940 Okresní komise péče o mládež rozhodla obnovit dětský domov v Semilech, mohlo být realizováno až po 2. světové válce

-         1.9.1945 byl opětovně zahájen provoz sirotčince v Semilech

-         1947 byl okresní sirotčinec v Semilech přejmenován na Okresní dětský domov

-         1976 byly děti rozděleny do dvou výchovných (nyní rodinných) skupin

-         1985 byl nešťastným rozhodnutím dětský domov nahrazen Zvláštní školou internátní

-         1990 zrušena ZvŠ internátní a přeměněna opět na dětský domov

-         1.1.1995 získal Dětský domov v Semilech právní subjektivitu

-         Od 1.9.1945 prošlo dětským domovem 559 dětí

 Současnost:

-         V  domově dnes žije 16 dětí, DD má dvě rodinné skupiny po osmi dětech, nejmladší dívce je 11 let, nejstarší chlapec je 19-ti letý. Jsou u nás umístěny 4 sourozenecké dvojice, další 2 děti mají v Semilech sourozence, kteří ve městě zůstali po odchodu z DD.  

-         V současné době máme v DD 3 chlapce a 13 dívek. 5 dětí navštěvuje základní školu Ivana Olbrachta v Semilech, 3 děti Základní školu praktickou v Semilech, 5 dětí učební obor na středních školách, 2 děti učební obor na odborném učilišti, 1 dívka studuje střední zdravotnickou školu.

-         14 dětí má soudem nařízenou ústavní výchovu, dvě zůstávají v domově po ukončení ÚV na dohodu z důvodu pokračování ve studiu.

 

Dětský domov Jablonec nad Nisou:

Historie:

Dětský domov byl založen v roce 1953, v počátcích pouze pro děti předškolního věku. Postupně se stal domovem rodinného typu s horní věkovou hranicí 18 let. Dětský domov v Jablonci nad Nisou skládá ze dvou budov- Pasecká 20 a Palackého 10.

Obě budovy byly původně vybudovány k jiným účelům. Budova v Palackého ulici, blíže centru města, byla rodinnou vilou. V době do 70. let minulého století byla v objektu zvláštní škola internátní, ta později byla přeměněna na dětský domov. Podobně reprezentativní rodinná vila v Pasecké ulici (vzdálena asi 1 km), byla přeměněna na dětský domov až po odsunutí původních německých obyvatel po 2. světové válce. V té době byl ještě objekt zřetelně oddělen od centrální městské zástavby, až pozdější výstavbou panelových sídlištních domů se stal součástí souvislé městské zástavby.

 Současnost:

Ke sloučení obou objektů do jedné instituce došlo v roce 1998. Postupně docházelo v souvislosti s měnícími se nároky a legislativními požadavky ke snižování kapacity dětského domova z původních cca 50 dětí v roce 1998, na současných 32 dětí v současné době. (Po 16 dětech v každé budově).

Pozitivní stránkou je umístění DD ve městě, s tím související možnost integrace dětí do běžného života. Negativním rysem, který je výzvou k řešení v následujícím období, je stavebně technická dispozice objektů DD. Tento stav odporuje současným odborným poznatkům i legislativním požadavkům pro výkon ústavní výchovy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky