Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler na Rádiu Impuls hovořil zejména o odstraňování škod po bleskových povodních.

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 08. 2010 15:58

Sdílet článek

Moderátor (Václav Moravec):

Hejtmany čeká jednání s vládou a to už ve středu. Řeč bude krom jiného o povodních. Hejtmani chtějí po Nečasově kabinetu vznik zajišťovacího fondu určeného speciálně na přírodní katastrofy. Z něj by se hradily způsobené škody. Naposledy potrápily bleskové povodně sever Čech na začátku srpna.

Záznam Jaroslava Fialy:

Jsem tady rodilej, žiju tady, já nevím, 43 let, ale že přijde voda, odkud přišla a takhle, to bych si v životě nemyslel. A už vím, jaký to je, když přijde na Moravu voda.

Moderátor (Václav Moravec):

Zaznamenalo Rádio Impuls slova Jaroslava Fialy z Chrastavy. Právě Chrastavu a další města na severu Čech zasáhly bleskové povodně na začátku srpna. Povodňové škody vzniklé na krajském majetku by měl podle představ hejtmanů hradit stát do sta procent, stejně tak jako je tomu u obecního majetku. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, hostem dnešních Impulsů je totiž hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Vítejte v Rádiu Impuls, děkuji, že jste přijal mé pozvání, dobrý večer.

Host (Stanislav Eichler, ČSSD):

Hezké odpoledne všem posluchačům Rádia Impuls.

Moderátor (Václav Moravec):

Pane hejtmane, dovolte osobnější otázku, jak dlouho jste dospával ten povodňový čas?

Host (Stanislav Eichler):

Tak musím říct, že to skutečně bylo vyčerpávající nejenom pro mě, ale především pro občany v postižených oblastech a pravdou také je, že v tom prvním týdnu by se daly naspané hodiny počítat na hodiny spíše.

Moderátor (Václav Moravec):

Máte ještě stále spánkový deficit?

Host (Stanislav Eichler):

Tak teďko už se z toho zase začínáme pomalu dostávat, ale pravdou je, že už se v noci nebudím, jako tomu bylo na začátku.

Moderátor (Václav Moravec):

Řeč čísel zní jasně, bleskové povodně na začátku srpna způsobily ve vašem kraji škodu na silnicích, mostech zhruba za dvě miliardy korun. Povodeň si pak vyžádala pět životů, dva tisíce lidí vyhnala z domovů. Ve kterých položkách ještě škody v souvislosti s těmi povodněmi nejsou dosčítány?

Host (Stanislav Eichler):

Ano, máte pravdu, ono to nebylo jenom více jak dvě miliardy na silnicích druhých a třetích tříd, což jsou silnice, které vlastní kraj, ono to bylo například odhadovaných 1,7 miliardy korun na majetku Povodí Labe. Ale jsou tady samozřejmě ještě další škody od zemědělců a lesů počínaje, ale také pokračujíc přes majetky měst a obcí a také pochopitelně občanů. A ty se v současné době právě sčítají.

Moderátor (Václav Moravec):

Není tedy dosčítáno. Zatím jste u jakého čísla?

Host (Stanislav Eichler):

Máte pravdu, zatím není dosčítáno, my jsme v současné době na 4,5 miliardách zhruba. Tato částka se každým dnem samozřejmě navyšuje, my jsme ze zákona povinni do sedmi dnů na Ministerstvo financí nahlásit výši škod způsobených přívalovými dešti v Libereckém kraji a to do pěti dnů po ukončení stavu nebezpečí. Ten stav nebezpečí v Libereckém kraji byl prodloužen až do 5. září.

Moderátor (Václav Moravec):

Sedm dnů od 5. září, dvanáctého tedy dáte na Ministerstvo financí kompletně škody vyčíslené?

Host (Stanislav Eichler):

Takto zní litera zákona, takže jsme dokonce povinni dodat.

Moderátor (Václav Moravec):

A dovedete odhadnout, když dnes jste u čísla 4,5 miliardy, jestli to číslo se zastaví někde na hranici pěti miliard?

Host (Stanislav Eichler):

Víte, ty odhady je strašně složitá otázka, na to odpovědět. Já si vzpomínám, když jsme druhý den po povodních, dokud ještě voda neustoupila, odhadovali škody na více jak miliardu korun, potom se to zvýšilo na čtyři miliardy, pět miliard. Já byť mám k číslům blízko, protože jsem pracoval v bance, můj osobní odhad je ten, že celkové škody až se skutečně fundovaně spočítají, přesáhnou bohužel sedm miliard korun. Proč takovéto odhady a proč navyšování? Samozřejmě tím, jak se provádí podrobná prohlídka škod, jak se dělají odhady podrobné, jak se zjišťují škody třeba na komunikacích, silnicích, kde jsou vymleté kameny a podobně, tak ty škody se nedají svrchu odhadnout, to chce opravdu jaksi podrobnou prohlídku.

Moderátor (Václav Moravec):

Říkáte, že podle vaší obavy ta částka přesáhne hranici sedm miliard korun. Kde je ale garance toho, že se do těch škod nenasčítá víc, než je zdrávo?

Host (Stanislav Eichler):

Tak ta garance je právě ve způsobu a v metodice výpočtu, protože my jsme, jak jsem řekl, začali dělat v polovičce minulého týdne právě podle metodiky ty fundované odhady, takže ta čísla, která uvádím dneska, že k dnešnímu dni dosáhly škody 4,5 miliard, tak ty jsou zpracována právě podle metodiky a to jsou čísla věrohodná. Do té doby samozřejmě to byly pouhé odhady odněkud z dálky a tato čísla jsou skutečně reálná. Až budou nasčítána, tak jim budeme moci věřit.

Moderátor (Václav Moravec):

Obce už teď začínají pomalu pracovat na odstraňování škod. Aby se při těchto pracech postupovalo co nejefektivněji a hospodárně, byl vytvořen například projekt Mosty Frýdlantsko, integrovaný plán obnovy Frýdlantska po povodních v roce 2010. Ten počítá s tím, že se opravy spojí s už dřív plánovanými novými projekty. Tady jsou slova starosty Frýdlantu Dana Ramzera.

Záznam Dana Ramzera:

My v současné době na Frýdlantsku máme připraveno několik projektů, které mohou ušetřit státu nebo Evropě zhruba tři čtvrtě miliardy korun. A pokud se podaří prosadit i synergické projekty, tak to jsou další zhruba tři čtvrtě miliardy do budoucna. Takže pokud dokážeme nabídnout jakousi alternativu, kdy tak malý hospodářsky slabý region dokáže ušetřit 1,5 miliardy korun a nestojí s nataženou rukou, tak si myslím, že to je poměrně dost vážný argument, kterým by se centrální orgány mohly zabývat.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Pokud by měl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, host dnešních Impulsů, prozradit za kraj celý, jestli vzniknou ještě podobné efektivní projekty ve vašem kraji, nejen na tom Frýdlantsku, které by státní pokladně mohly ušetřit peníze, aby vy jste 12. září řekl ministru financí Miroslavu Kalouskovi, máme škody za sedm miliard, ušetříme touto efektivitou, dejme tomu, 2-3 miliardy, ale chceme po vás nějaké peníze.

 

Host (Stanislav Eichler):

Ano, já děkuji za tu otázku. Pravdou je to, že pan starosta z Frýdlantu se se mnou spojil záhy po nešťastných událostech a přišel s tímto projektem a ten projekt mě skutečně právě po té finanční stránce velmi zaujal. Domluvili jsme se na tom, že nechá zpracovat jakýsi projektový záměr, který jsme představili minulý týden ve středu panu premiérovi a žádali jsme ho, aby ho předložil do vlády a podobně jsme komunikovali tento projekt, respektive projektový záměr i dalším ministrům, s kterými jsme byli ve styku nebo s kterými jsem ve styku. A to, na co se vy ptáte…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Jestli těch projektů bude víc.

 

Host (Stanislav Eichler):

Jestli jich bude víc, tak musím říct, že dnes odpoledne zasedalo zastupitelstvo Libereckého kraje a já jsem měl jednání před tím s panem starostou Hrádku nad Nisou a hovořili jsme o možnosti zpracovat podobný záměr na tu druhou oblast nejpostiženější a to je oblast v podstatě od Mníšku přes Chrastavu až po Hrádek nad Nisou, což by byla obdoba tohoto frýdlantského projektu a v podstatě by řešila 90 procent škod, které vznikly přívalovými dešti.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Máte jasnou představu v případě, že když jste dnes odhadl, že podle vašich propočtů by ty škody mohly se zastavit někde u hranice sedmi miliard korun, kolik budete potřebovat po Ministerstvu financí a kolik řeknete Miroslavu Kalouskovi, podívejte se, bylo by dobré, aby ten kraj se vzchopil, patří k nejchudším částem České republiky, tak kolik z těch sedmi miliard byste si přál od Ministerstva financí?

 

Host (Stanislav Eichler):

Ano, já musím říci, že sedm miliard je skutečně pouze můj odhad a jak jsem řekl, teprve čísla, která jsou zpracována podle metodiky, budou směrodatnými čísly. Je příliš brzo odhadovat, kolik skutečně budou následky povodní stát.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Když jste ale teď na 4,5 miliardách, tak jaká je vaše představa, že přijdete, protože zítra se setkáte na vládě i s premiérem, i s ministrem financí?

 

Host (Stanislav Eichler):

Ano, ale já musím říci znovu, že bohužel zatím nebyly vyčísleny škody, my známe škody pouze na silnicích, na majetku kraje, na silnicích druhých a třetích tříd, to jsou ty avizované více jak dvě miliardy korun. Známe škody na majetku Povodí Labe, to je 1,7 milionů korun a ty další škody ještě nejsou spočítány. A musíme z té celkové sumy odečíst také například plnění pojišťoven. Takže skutečně by bylo jaksi předčasné. Ale abych se vrátil k tomu integrovanému projektu, o kterém jsme hovořili na Frýdlantsku a dnes jsem o něm hovořil s panem starostou Hrádku nad Nisou, tak ten tkví v podstatě v tom, co já propaguji od samého začátku, to znamená ve vícezdrojovém financování, odstranění jednak následků povodňových škod, ale celkového řešení té problematické oblasti. Jak jste sám řekl, Frýdlantský výběžek skutečně patří k místům s největší nezaměstnaností a k jednomu z nejchudších mikroregionů a to vícezdrojové financování by právě mělo spočívat v tom, že se bude podílet jak obec, tak kraj, tak stát, to znamená jednotlivá ministerstva, ale využijí třeba i některých evropských fondů.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Zmiňoval jsem, že zítra čeká hejtmany z ČSSD jednání s vládou premiéra Petra Nečase. Vy krom jiného chcete právě při tom setkání s vládou a premiérem probírat vznik onoho speciálního fondu, ze kterého by se hradily škody z přírodních katastrof. Chcete, aby kraje nebyly neznevýhodňovány, protože když se stane škoda na krajském majetku, tak na rozdíl od obcí ji stát nezaplatí ze sta procent. Máte u vás vlastně a propos nějaké procento nebo vám stát nedá nic?

 

Host (Stanislav Eichler):

Ne ne, máte pravdu. Co se týče majetku měst a obcí, tak tam může být ta úhrada státu až sto procent. Co se týká majetku kraje, tak tam zákon říká do výše 50 procent. Jsou takové nové úvahy, že i co se týče úhrady sto procent městům a obcím by současná vláda to chtěla snížit, toto procento, na 90 procent a to je potom samozřejmě polemika o tom, jestli to je dobře nebo špatně.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Vy chcete tedy, abyste byli rovnoprávní s obcemi, jako hejtmani?

 

Host (Stanislav Eichler):

Já neumím říct, jestli rovnoprávní, ale určitě tady jakousi disproporci cítíme. Že majetek měst a obcí sto procent a majetek kraje, který využívají občané měst a obcí, z 50 procent. A nikdo přece nemůže rozlišovat, jestli silnice druhé třídy vede poli a nebo jestli vede skrz majetky měst a obcí. Takže tady určitě disproporce je a je potřeba o tom jednat a narovnat ji.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Když tedy vy jako hejtmani chcete ten zajišťovací fond, určený na přírodní katastrofy, tady přišlo Ministerstvo financí a ministr financí Miroslav Kalousek s tou stokorunou, o kterou by byly sníženy odpočitatelné položky pro každého daňového poplatníka o sto korun měsíčně, tedy by to dělalo nějakých 1200 korun ročně. Vznikl v koalici spor. Sociální demokraté ústy stínového ministra financí Jana Mládka říkají, ano, to je dobře, že premiér od tohoto nápadu couvá. Kde vy byste tedy vzali peníze do toho fondu, když jako sociální demokraté nechcete snižování toho základu odpočitatelného?

 

Host (Stanislav Eichler):

Víte, tak to je samozřejmě otázka asi skutečně na vládu a těžko se bude řešit na krajské úrovni. Nicméně dobře je, že se napříč politickým spektrem objevila dohoda a shoda na tom, že jakési povodňové konto je potřeba řešit. No a teďka další otázka, jestli se bude plnit podle scénáře, který jste tady popsal a nebo…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Počkejte, vy jako bývalý bankéř souhlasíte tady se svojí vlastní politickou stranou tedy, když říká ČSSD, že by se nemělo sahat na odpočitatelnou položku a že ten nápad Ministerstva financí a Miroslava Kalouska není dobrý?

 

Host (Stanislav Eichler):

Já si hlavně myslím, že stokoruna, o které hovoříme, to přece není jediná cesta. A stokoruna bude mít určitě jinou cenu pro někoho, kdo vydělává deset tisíc měsíčně a jinou cenu pro toho, kdo vydělává 150 tisíc korun měsíčně, na tom se asi obecně shodneme, takže jde o jakousi sociální spravedlnost. Takže v tomto já musím souhlasit se svými kolegy. Ale znovu říkám, to, jak bude povodňové konto naplňováno, jestli na něm budou participovat například pojišťovny, což si dovedu představit, jestli bude naplňován určitým procentem nebo zlomkem procenta ze státního rozpočtu, k tomu asi já nejsem kompetentní toto hodnotit, já u těch jednání nebudu. Ale ta disproporce v té stokoruně určitě je, já ji vnímám jako sociální nerovnost.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Připomínám, že hostem u mikrofonu Rádia Impuls je dnes hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Ministerstvo dopravy se snaží přesvědčit krajské samosprávy, aby zrušily některé málo využívané vlaky. Důvodem je především snaha opět ušetřit peníze ve státní pokladně. Současné vedení Ministerstva dopravy, tedy Vít Bárta, se snaží navázat na předchozího ministra dopravy Gustáva Slamečku, který už dřív prohlásil, že na řadě míst by se státu vyplatilo platit lidem taxík místo vlaku. Pane hejtmane, platí to i u vás v Libereckém kraji?

 

Host (Stanislav Eichler):

Tak já nevím, jestli platit taxík místo vlaku, každopádně strategie Libereckého kraje je taková, aby podporovala železniční dopravu, protože pochopitelně je ekologičtější. Musíme si uvědomit, v jakých lokalitách jezdí. Máme tam část Krkonoš, část Jizerských hor, Lužické hory, čili atraktivní lokality pro turisty.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Jste smířen s tím, že vám Ministerstvo dopravy škrtne pro příští rok nějaké peníze právě na tu regionální železniční dopravu?

 

Host (Stanislav Eichler):

Tak já musím říci hlavně to, že s minulou vládou bylo podepsáno známé memorandum, že kraje České republiky přispívají více jako osmi miliardami korun právě na ty regionální vláčky a participace Ministerstva dopravy je tři miliardy korun. A to byla dlouhodobá smlouva, která počítala s 10-15letým výhledem a já si myslím, že smlouvy by se dodržovat měly i v tomto, protože spousta krajů si samozřejmě na základě tohoto memoranda udělala nějakou svoji strategii dopravní obslužnosti. Ale já bych se rád ještě vrátil…

 

Moderátor (Václav Moravec):

Ale Vít Bárta říká, nemám ty peníze, mí předchůdci něco nasmlouvali a teď musím nejvíc šetřit. Vy se budete muset asi vypořádat, i vy jako Liberecký kraj, s těmi škrty?

 

Host (Stanislav Eichler):

Já neumím hovořit samozřejmě za pana ministra Bártu, byť si velmi vážím jeho pragmatičnosti, nicméně i všechny krajské vlády, samozřejmě i krajská vláda Libereckého kraje převzala nějaké závazky, z kterých se nemůže vyvléknout. Například zadlužení kraje, protože naši předchůdci zadlužili Liberecký kraj v době hojnosti a my dnes musíme plnit závazky v době ekonomické a hospodářské krize. Takže já bych to převedl na tu regionální úroveň a ta samá situace chápu, že je na úrovni ministerstev, přesto si myslím, že závazky by se měly držet.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Vy tedy si vůbec nejste schopen připustit, že by došlo ze strany Ministerstva dopravy k porušení toho memoranda, které vám zajišťuje tři miliardy korun na regionální železniční dopravu, všem krajům České republiky v roce 2010, respektive 11?

 

Host (Stanislav Eichler):

Dost dobře si to financování potom nedokážu představit, obzvlášť v této chvíli, kdy alespoň krajský rozpočet Libereckého kraje je velmi napjatý.

 

Moderátor (Václav Moravec):

A předpokládáte, protože teď se tvoří jízdní řády, že omezíte v Libereckém kraji regionální železniční dopravu?

 

Host (Stanislav Eichler):

Jedná se pouze ne o omezení tím, že bychom vynechali některé linky, ta dopravní obslužnost musí být zachována. Pravdou je, že některé linky, které byly využívány málo, tak třeba byly bez náhrady zrušeny, ale byl zrušen jenom ten jeden spoj, nikoli celá linka. Tady zazněla ještě od vás jedna otázka a ta se týkala rušen některých železničních tratí. Jižní Morava již k tomuto kroku přistoupila. Co se týká Libereckého kraje, tak my jsme s panem ministrem při jeho návštěvě v Libereckém kraji po povodních hovořili i na toto téma. A samozřejmě, že se musíme chovat ekonomicky všichni a ten jeho pohled v tom, že by neměly být tyto tratě duplicitní, s tím musím souhlasit, to je skutečně pragmatický pohled.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Máte tedy některé tratě, které jsou duplicitní a které od nového jízdního řádu zrušíte?

 

Host (Stanislav Eichler):

Ano, je to tak, nebude to od nového jízdního řádu, protože nám to zkomplikovaly samozřejmě povodně, ale konkrétně se třeba jedná o duplicitní trať na úseku z Raspenavy do Hejnic, kde v podstatě železniční trať přímo hraničí nebo sousedí s dopravní trasou, protože v tom koridoru Jizerských hor jiná možnost není a tam duplicitně dosud jezdily jak autobusy, tak vlaky. Bohužel v současné době jsou narušeny velmi komunikace silniční, takže provizorně se musí spravit železniční trať, ale až dojde k odstranění následků povodňových škod, tak jsme připraveni jednat, že bude tato železniční případně i zrušena.

 

Moderátor (Václav Moravec):

Říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. který byl dnes hostem Rádia Impuls. Děkuji za rozhovor a někdy příště na shledanou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky