Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK se v Bruselu zúčastní plenárního zasedání Výboru regionů

Šírová Květa

  • 29. 06. 2011 16:45

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se ve dnech 30.6. a 1.7. zúčastní plenárního zasedání Výboru regionů EU v Bruselu.

„Výbor regionů bude diskutovat a schvalovat zásadní stanoviska směrem k budoucnosti Evropské unie jako je jeho stěžejní iniciativa strategie Evropa 2020: Unie inovací a cesta ke společnému strategickému rámci pro financování výzkumu a inovací v EU,“ řekl hejtman.

Představitelé regionů a měst se dne 30. června vysloví k posledním návrhům rozpočtu EU a projednají rozpočtové priority s paní Juttou Haug, místopředsedkyní rozpočtového Výboru Evropského parlamentu. K dalším bodům programu plenárního zasedání Výboru regionů patří jednání o budoucnosti dopravy s místopředsedou Evropské komise Kallasem a návrhy vzešlé z místní úrovně týkající se zlepšení environmentální bilance Evropy.

Plenárnímu zasedání bude předcházet schůze předsednictva, výkonného orgánu Výboru regionů, dne 29. června. Pod vedením předsedkyně paní Mercedes Bresso projedná 60 členů předsednictva s polskou ministryní pro regionální rozvoj paní Elżbietou Bieńkowskou priority nadcházejícího předsednictví Rady.

V návaznosti na přijetí návrhů k budoucímu finančnímu rámci evropské činnosti Evropskou komisí očekávají členové předsednictva se zvláštním zájmem priority, jež představí místopředsedkyně rozpočtového výboru Evropského parlamentu paní Jutta Haug. Evropské regiony a města očekávají, že EU podpoří jejich úsilí o nastartování nového růstu na místní a regionální úrovni a že bude pokračovat v boji proti rozdílům mezi regiony.

Evropská komise nedávno představila ambiciózní plán na modernizaci evropské dopravní sítě a zvýšení její udržitelnosti do roku 2050. Pan Antonio Costa (PT/SES), primátor Lisabonu, vypracoval k tomuto tématu stanovisko, jež podporuje celkový cíl snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 o 60 %.

Toho by bylo možné dosáhnout např. rozvojem plánů udržitelné městské mobility minimálně pro větší města, zpoplatněním nákladních vozidel kvůli jejich vlivu na životní prostředí a na zdraví a lepší integrací různých dopravních systémů a služeb. Zpravodaj VR současně ukazuje, že by tyto dlouhodobé ambiciózní cíle potřebovaly pro lepší účinnost stanovení průběžných krátkodobějších cílů a že jich nelze dosáhnout, pokud nebudou k dispozici odpovídající finanční prostředky. Pan Costa projedná své návrhy s členy VR a s panem Siimem Kallasem, místopředsedou Evropské komise odpovědným za dopravu.

Otázky životního prostředí zaujímají na programu zasedání důležité místo. Na žádost maďarského předsednictví EU přijme VR předběžné stanovisko k úloze místních a regionálních orgánů při udržitelném hospodaření s vodními zdroji, jež připravil pan Nichi Vendola (IT/SES), předseda vlády regionu Apulie.

Stanovisko mimo jiné vyzývá k tomu, aby hospodaření s vodními vycházelo z plánů povodí, a k přeshraničnímu přístupu při zapojení místních, regionálních a vnitrostátních orgánů, a to i za pomoci přizpůsobení Paktu starostů a primátorů novým cílům čistoty vod. Stanovisko rovněž zdůrazňuje význam vodních zdrojů v boji proti změně klimatu, neboť řádné hospodaření s vodními zdroji může napomáhat podpoře modelů udržitelného růstu stimulujících účinné využívání přírodních a energetických zdrojů, a tím snižování emisí CO2.

Tato provázanost politik je rovněž tématem dalšího stanoviska, jež má být na plenárním zasedání VR přijato. Ve svém stanovisku k začleňování otázek změny klimatu a k budoucímu rozpočtu EU zpravodaj pan Ilmar Reepalu (SE/SES), primátor města Malmö, zdůrazňuje, že je nezbytné, aby se řešení změny klimatu stalo klíčovým prvkem všech politik EU, a hlavně integrální součástí fondů EU.

Členové VR dále přednesou své požadavky na reformu pravidel státní podpory službám obecného hospodářského zájmu. Subvencují-li místní a regionální orgány veřejné služby občanům, např. zdravotní péči nebo veřejnou dopravu, musí se řídit právními předpisy EU, jejichž cílem je zajistit, aby byla konkurence na trhu spravedlivá. Pan Karl-Heinz Lambertz (BE/SES), ministerský předseda německy mluvícího společenství Belgie, prozkoumal nedávno zveřejněné reformní plány Evropské komise, známé také jako „balíček Monti-Kroes 2“. Jeho návrh stanoviska, jehož přijetí je naplánováno na plenární zasedání, konstatuje, že opatření EU by se měla omezit na služby skutečně evropského nebo přeshraničního rozměru. Jak uvádí zpravodaj, pro místní služby, služby malého rozsahu nebo sociální služby neobchodní povahy by měly platit výjimky z oznamovací povinnosti nebo zjednodušené postupy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky