Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler jednal s velvyslankyní EU v Bruselu Milenou Vicenovou o podpoře sklářského a bižuterního průmyslu

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 05. 2011 14:58

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler, zároveň vedoucí české delegace Výboru regionů se 12. května setkal v Bruselu s velvyslankyní České republiky při Evropské unii Milenou Vicenovou.

Hlavním tématem jednání byla žádost hejtmana a Libereckého kraje o pomoc pro efektivní čerpání finanční dotace z Globalizačního fondu EU (EGF) na podporu sklářství a bižuterie v Libereckém kraji.

„Česká republika dosud podala jedinou žádost na čerpání prostředků z EGF v návaznosti na uzavření továrny Unilever v obci Nelazoheves. Žádost byla formálně schválena a ČR bude vyplaceno celkem 323 820 EUR na pomoc 460 bývalým zaměstnancům firmy Unilever ČR. Chtěli bychom získat obdobnou částku,“ uvedl hejtman.

„V Libereckém kraji v průběhu devíti měsíců totiž došlo k propuštění více než 500 zaměstnanců ve sklářském průmyslu, zejména v malých a středních podnicích, což odpovídá kritériím uvedeným v bodě 2 Kritérií pro poskytnutí pomoci. Liberecký kraj také splnil podmínku regionální, tedy že   spadá do jednoho regionu NUTS 2, v našem případě NUTS 2 Severovýchod, který tvoří kraj Liberecký, Královehradecký a Pardubický,“ doplnil s tím, že nyní je důležité, aby. Liberecký kraj dodržel všechny lhůty a zejména podal žádost do konce roku 2011, do kdy zatím platí derogace z původního nařízení.

Evropský globalizační fond (dále EGF) byl zřízen pro období 2007-2013 na pomoc lidem, kteří ztratili práci v důsledku globalizace. Od 1. května 2009 byl rámec pokrytí fondem rozšířený o propouštění způsobené dopadem globální ekonomické a finanční krize. Zároveň došlo ke snížení limitu propuštěných osob z minimálních 1000 na 500 a ke zvýšení podílu finančního příspěvku poskytnutého Evropskou komisí z 50% na 65%. Tato derogace z nařízení je platná pouze pro žádosti podané do konce roku 2011. Následovat budou konzultace nad konkrétními otázkami se zástupci Evropské komise

 

Co lze z EGF čerpat?

Z Evropského globalizačního fondu lze financovat aktivní opatření na pracovním trhu, která se přímo zaměřují na pomoc pracovníkům propuštěným v důsledku globalizace. Jde například o tuto pomoc:

- pomoc při hledání zaměstnání, profesní poradenství, odborná příprava a rekvalifikace podle konkrétních potřeb, včetně informačních technologií, poskytování certifikátů o získaných zkušenostech, pomoc při přechodu na jiné zaměstnání (tzv. outplacement) a podpora podnikání nebo pomoc při zahájení samostatné výdělečné činnosti.

- zvláštní časově omezená opatření, např. příspěvky na hledání zaměstnání,

příspěvky na mobilitu a příspěvky osobám navštěvujícím kurz v rámci celoživotního vzdělávání a odborné přípravy.

„Fond nefinancuje pasivní opatření sociální ochrany jako důchody a dávky v nezaměstnanosti. Ty spadají do působnosti členských států,“ připomněl hejtman a připomněl, že pomoc je určena

pouze těm pracovníkům, kteří byli propuštěni v důsledku globalizace a že Fond nefinancuje náklady podniků na modernizaci či strukturální změny.

 

Kritéria pro poskytnutí pomoci

1.         propuštění během doby 4. měsíců nejméně 500 zaměstnanců jednoho podniku v

ČS, včetně pracovníků propuštěných dodavateli nebo výrobci, kteří jsou odběrateli uvedeného podniku

nebo

2.         propuštění během doby 9. měsíců nejméně 500 zaměstnanců, zejména z malých a

středních podniků v odvětví NACE 2 v jednom regionu nebo ve dvou sousedících regionech na úrovni NUTS 2

nebo

3.         v případě malých pracovních trhů nebo za mimořádných okolností je možné

získat příspěvek i přesto, že kritéria v bodě 1 nebo 2 nejsou zcela splněna, pokud má propouštění značný dopad na zaměstnanost a na místní hospodářství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky