Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler: Liberecký kraj vítá každou pomoc sklářským školám

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 02. 2010 16:12

Sdílet článek

 

Jakoukoli smysluplnou iniciativu, která pomůže k dobrému fungování středních sklářských škol nejen na Novoborsku, vítá hejtman Libereckého kraje a členové Rady LK. Podle něj je jedno, zda pomoc Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově a potažmo Vyšší odborné škole sklářské a Střední škole v  Novém Boru nabídne Spolek Čechů v USA či magistrát Prahy. 

„Iniciativu ředitele kamenickošenovské školy chápeme jako velkou snahu splnit podmínky k jejímu zachování, tedy získat co největší počet nových studentů, aby se naplněnost školy zvýšila ze současných 39 %. Tím by se zřejmě vyřešil i další problém s doplácením mezd učitelům z rozpočtu Libereckého kraje.

Nejde však jen o těchto cca 1,2 miliónu Kč na učitelské platy, ale také o nutné výdaje na investice pro tuto školu, neboť na rekonstrukce žádá ředitel školy 54 milionů Kč, a to je v současné ekonomické situaci velkým soustem.

Ale opakuji, zájem školy získat pomoc i v jiných částech České republiky vítáme, i když informace o těchto aktivitách přišly jaksi mimochodem z médií a oficiálně se na Liberecký kraj, který je jejím zřizovatelem školy, nikdo dosud oficiálně neobrátil. I my hledáme partnery, a budeme jednat s kýmkoli, včetně Prahy, kdo se na nás obrátí a prokáže, že mu jde o zájem školy i studentů.

Ovšem nabídka Prahy hovoří například o získání nových studentů, kteří se povětšinou neuplatnili při talentových a přijímacích zkouškách na pražské školy. My připomínáme, že   při náboru výrazně většího počtu studentů na umělecké školy mohou v celé republice vzniknout následné problémy při uplatnění absolventů na trhu práce. Námi uvažované sloučení dvou blízkých sklářských škol je v současné situaci pouze ekonomickou nutností a nikoli politikařením. Toho se chraňme a nepřipusťme jej!

V každém případě znovu zdůrazňuji, že pokud se podaří tyto naše obavy zažehnat, loňské rozhodnutí o sloučení kamenickošenovské sklářské školy s Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školou v deset kilometrů vzdáleném Novém Boru může Rada LK na podzim letošního roku přehodnotit a v případě příznivého hospodářského vývoje školy revokovat.“

 Bc. Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky