Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler navštívil školy postižené povodněmi ve Frýdlantě a Raspenavě

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 09. 2010 16:19

Sdílet článek

 

Hejtman LK  Stanislav Eichler (ČSSD) navštívil 1. září u příležitosti zahájení nového školního roku Střední školu hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantě a ZŠ a MŠ v Raspenavě.

„Zajímalo mě, jak se podařilo obcím i ředitelům škol zajistit výuku. Ve Frýdlantě byly postiženy zejména školní dílny ve městě a pak lesnické středisko v Hejnicích. Jsem rád, že mě ředitelka Alena Dvořáková ujistila, že všech jejich takřka tisíc žáků mohlo dnes zahájit vyučování,“ řekl hejtman, který pozdravil studenty a učně 1. ročníku a poté diskutoval s vedením školy.

„Dá to hodně práce, ale daří se nám udržovat počet nastupujících studentů a učňů. Letos nám hodně pomohly stipendia, které zavedl Liberecký kraj. Například díky tomu nastoupilo šest učňů - řezníků,“pochválila stipendia  ředitelka.

Raspenava, jak známo, byla  rovněž zasažena ničivou povodní. Zaplavena byla i místní škola. V budově základní školy byl pod vodou suterén, kde se nacházejí šatny, kotelna, dílna školníka a skladovací prostory. Výuka zde však, jak se hejtman za doprovodu ředitele školy Petra Chvojky a starosty města Pavla Lžíčaře přesvědčil, pro 240 žáků začala přesně v 8 hodin.
„Nejhorší situace ale je v objektu mateřské školy. Voda zde dosahovala až do výšky zhruba 130 cm. Zničila veškeré vybavení a odnesla jednu stěnu. Je dobře, že obec zajistila náhradní vyučování pro 75 dětí mateřské školy, neboť v současné době nemůže mateřinka v tomto objektu fungovat a  bude muset být zřejmě stržena,“ řekl hejtman.

„Přivítáme jakoukoliv pomoc,“ poznamenal starosta s tím, že vybavení provizorních prostor školky bylo zajištěno z darů dobrých lidí z celé republiky.

V našem kraji nebyl řádně zahájen školní rok v důsledku povodní ve 3 školách - Základní škola náměstí 1. máje v Chrastavě, Základní a Mateřská škola ve Vítkově a Základní a Mateřská škola ve Višňové. Školní rok je u prvních dvou posunut na 13. září, ve Višňové se začne s vyučováním 6. září.

Výše povodňových škod na školských zařízeních LK dosáhne zhruba 15 milionů Kč a na obecních zhruba 40 milionů korun. Dalším nákladem bude zcela nová výstavba zdemolované školky v Raspenavě, jejíž náklady nelze nyní přesně odhadnout. Celkem bylo poškozeno 24 škol, z toho 5 krajských a 19 obecních.

Na závěr dopolední cesty navštívil hejtman Střední průmyslovou školu strojí a elektrotechnickou a VOŠ v Liberci, kde se sekal s ředitelem školy Josefem Šormem.

„Rád jsem si prohlédl nově upravené třídy, novou tělocvičnu či stále funkční dílny, zvláště když zde studoval v minulosti můj otec,“ řekl hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky