Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman navštívil Heřmanice - Vesnici roku 2006

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 08. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5466|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Vesnici roku 2006 Libereckého kraje a tohoroční třetí nejlepší obec v České republice včera navštívil hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Společně se starostou Heřmanic u Frýdlantu Vladimírem Stříbrným a jeho zástupkyní Danou Kiliánovou navštívil místní malé firmy a poté si prohlédl kynologické středisko Celní správy ČR a Světové celní organizace. Na závěr své cesty se setkal se starosty obcí sdružených v Mikroregionu Frýdlanstko.

„Jsem rád, že jsem se mohl znovu podívat do obce, kde jsem vloni předával titul vesnice roku 2006. ukázalo se, že obec si ocenění na krajské i celostátní úrovni, kde skončila třetí, více než zasloužila,“ hodnotil jednodenní pobyt v Heřmanicích Petr Skokan.

Hejtman si postupně prohlédl firmy  Kutílek Autodoprava, výroba PVC obalů Severodrup v.o.s. Zbořil, v níž nákup strojů spolufinancoval LK, a sklárnu Spider Glass Josefa  Novotného, jedinou sklářskou firmu v okrese Liberec. 

 „Jsou to všechno malé, ale prosperující firmy, které zaměstnávají řadu lidí z Frýdlantska, čehož si velice cením. Potěšilo mne také, že například ve sklárně se dobře  uplatňují  absolventi sklářských škol,“  řekl hejtman na adresu šesti zaměstnanců Josefa Novotného, který se hostům představil i jako vynikající varhaník a jazzman.

V unikátním a ojedinělém vývikovém středisku celních psů vedoucí Výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice Josef Dušánek společně s generálním ředitelem Celní správy ČR plk. Pavlem Novotným  a Miroslav Nováčkem, ředitelem sekce Pátrání a dohledu CSČR, návštěvě prezentoval způsob výcviku i dosažené výsledky.

 „Například s výcvikem tzv. „tabákových“ psů,  pátrajících po pašovaných cigaretách, výrobnách, tržištích a podobných zařízeních, máme velké úspěchy doma i v zahraničí, “ poznamenal vedoucí. Ukázka práce psů specializovaných na drogy, cigarety, zbraně či výbušniny jeho slova potvrdila.

Obec s 235 obyvateli se v letní sezóně s chataři a chalupáři rozroste na  400 člennou vesnici.

Trápí ji sice problémy typické pro pohraniční obec,  například zvýšená kriminalita vinou polských občanů,  dosahuje však i díky velmi dobré spolupráci místních lidí i chalupářů zajímavých úspěchů.

 „Podařilo se využít celou bývalou budovu školy. Je zde knihovna, kanceláře obecního úřadu i tělocvična, kterou využívají k ubytování turisté. Pracujeme na obnově kulturního domu, chceme na hřbitově postavit kostelík, zřídit místní vlastivědné muzeum z budovy bývalého vlakového nádraží, ale i opravit střechu na chátrajícím domě, v němž vzniknou bytové jednotky,“ namátkou vyjmenoval starosta záměry s tím, že od 10.8. do12.8. se bude konat v Heřmanicích umělecké Sympozium s řezbáři, kováři a malíři, kteří svá díla ponechají v obci.

„V pátek 24. srpna u nás vystoupí country skupina DCM  neboli Děláme co můžem,   a naše nová  dudácká kapela  Heřmánek vystoupí v rámci Valdštejnských dní přímo v sídle Senátu v Praze,“ doplnil.

 

Mikroregion  Frýdlantsko tvoří 18 obcí -  Bílý Potok, Bulovka, Černousy, Dětřichov, Dolní Řasnice, Frýdlant, Habartice, Hejnice, Heřmanice, Horní Řasnice, Jindřichovice p.S., Krásný Les, Kunratice, Lázně Libverda, Nové Město  p.S., Pertoltice, Raspenava a Višňová. Beseda se starosty  se nesla ve znamení zejména těchto témat: situace na obecních školách, Schengenská smlouva po 1. 1. 2008 a problémy na hranicích, zdravotní záchranná služba na Frýdlantsku, doprava na komunikaci kolem Souše, zrušené kontaktní místo Správy sociálního zabezpečení ve Frýdlantu, chybějící plošina pro hasiče, nedostatečné pokrytí signálů mobilních sítí na Frýdlantsku či výstavba silnice I/13 z Liberce do Frýdlantu.

Hejtman přislíbil získat informace a  pomoci. První možností, jak problémy, na které starostové upozornili,  řešit bude například setkání ředitele RZSLK Zdeňka Kubra se starosty Mikroregionu Frýdlantsko 11. září.

Předseda sdružení Vladimír Stříbrný také informoval hejtmana, že  v roce 2004 získal Mikroregion Frýdlantsko dotaci na studii proveditelnosti k projektovému záměru vybudování naučné cyklostezky „Heřmanička“ po trase bývalé úzkorozchodné trati Frýdlant – Heřmanice.

„Ta je již hotova, nyní je třeba zajistit peníze na financování, snad se to povede  z fondů Evropské unie,“  uzavřel schůzku starosta Heřmanic.











Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky