Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Petr Skokan znovu potvrdil, že kraj se svého území nevzdá

Mgr. Matoušová Barbora

  • 18. 08. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6854|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

V pondělí 18. srpna jednal hejtman Libereckého kraje Petr Skokan se starostou Kunratic u Frýdlantu Františkem Vrátným o problému navrhované změny hranice s Polskem přímo na místě, kterého by se dotkla, tedy na lesních pozemcích v katastru obce Kunratice.

 

Starosta Kunratic se obává, že by jeho obec mohla přijít celkem o 43 ha pozemků, kterými by byl kompenzován územní dluh Česka vůči sousednímu Polsku z roku 1958. Znovu také potvrdil, že obec s uvažovanou změnou hranic nesouhlasí a očekává podporu ze strany kraje při jednáních o této záležitosti. Obec, stejně jako kraj, má strach především z možných negativních dopadů na životní prostředí, leží totiž v sousedství polské elektrárny a hnědouhelného povrchového dolu Turowo, což se již dnes podepisuje na okolní krajině. Případné rozšíření území elektrárny dále, směrem k obcím na české straně, by poznamenalo tamní lesní ekosystém.

 

Rovněž hejtman Petr Skokan zopakoval původní stanovisko. „Naše stanovisko je neměnné, s uvažovanou změnou hranic s Polskem nesouhlasíme. Jak jsem byl informován starostou Františkem Vrátným, navrhované změny hranic ve Frýdlantském výběžku by se dokonce neměly týkat pouze obce Kunratice, ale rovněž katastrů obcí Horní Řasnice, Bulovka a Heřmanice u Frýdlantu. Panu starostovi jsem tedy slíbil, že se v této věci obrátím na ministra vnitra Ivana Langera s cílem vyvolat jednání všech zúčastněných stran,“ řekl hejtman s tím, že se se starostou Kunratic dohodli na vzájemném informování o každém kroku, který krajský úřad nebo obec v této záležitosti podniknou. „Domnívám se, že by bylo možné řešit věc jiným způsobem než poskytnutím části území polské straně, například finančním,“ dodal Petr Skokan.

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky