Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman poprvé navštívil Bozkovské jeskyně a Roztocký mlýn

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 07. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5447|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Bozkovské dolomitové jeskyně, které letos oslaví 50. výročí objevení, obec Bozkov a unikátní Roztocký mlýn „klapáč“ v Roztokách u Semil navštívil na začátku týdne při své poznávací cestě po Semilsku hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Při návštěvě Bozkova stihl také prohlídku místního kostela Navštívení Panny Marie a na neoficiálním setkání v místní hospůdce Dřevěnka diskutoval s deseti starosty  Mikroregionu Pojizeří.

 “Je to jedna ze série mých návštěv obcí na hranicích kraje. Je pro mě důležité, abych věci viděl přímo na místě a ne z kanceláře krajského úřadu. V Bozkově je také jedna z největších turistických  lákadel celého kraje - Bozkovské dolomitové jeskyně, a zaujal mě i unikátní Roztocký mlýn. Obě tyto atrakce přispívají k zviditelnění Libereckého kraje a tak chceme jako kraj  samozřejmě i pomoci cestovního ruchu,” uvedl Petr Skokan.

            Pří návštěvě Bozkova hejtman vyjádřil přání pomoci Bozkovským dolomitovým jeskyním, které nepatří obci, jak se traduje, ale je rozpočtovou organizací, získat grant na nový informační hlasový systém pro zahraniční turisty. Podle zástupkyně vedoucího jeskyně  Hany Dlabolové taková moderní investice přijde i na milión korun.

„Spokojili bychom se ale i s částkou třetinovou. Zatím situaci řešíme tak, že společně chodí domácí a zvlášť  zahraniční výpravy, které provádí v jejich jazyce naši průvodci. Pokud přijde návštěvník z „exotické“ země, máme pro ně připravené nahrávky na starobylém kazeťáku,“ vysvětlila Hana Dlabolová.

“Přislíbil jsem týmu jeskyňářů a nadšenců, kteří se o jeskyně starají, pomoc se zpracováním projektu a žádosti o získání peněz z fondů Euroregionu Nisa na pořízení nového zařízení umožňujícího výklad v cizích jazycích,” reagoval Petr Skokan

Jediné celoročně otevřené jeskyně, v ČR je přístupných celkem 14 jeskyň, byly objeveny v roce 1957 a veřejnosti zpřístupněny v říjnu 1968. Vloni přišel miliontý návštěvník, letos na podzim se uskuteční oslavy jejích 50. narozenin.

„Denně si jeskyně může prohlédnout maximálně 900 návštěvníků, ročně kolem 75 tisíc, proto v turistické sezóně musíme zájemce i odmítat. Volněji je od října do dubna. A je to vlastně jedno, kdy návštěvníci do jeskyně vstoupí, v jeskyni je po celý rok stále sedm stupňů,“  usmívá  se zástupkyně vedoucího.

Setkání s hejtmanem se v Bozkově zúčastnili starostové Mikroregionu Pojizeří, v němž žije 7 tisíc lidí  – z Bělé Vladimír Svoboda, z Benešova u Semil  Dalibor Lampa, Bozkova Stanislav Doubek, Bystré nad Jizerou Libuše Hadincová, z Hájů nad Jizerou  Jaroslav Křapka, Jesenného  Petr Hlůže, Košťálova Lenka Cincibusová, Libštátu Zdeněk Lhota, Příkrého Libor Novák Slané  Vlastimil Schovánek, tajemník Karel Čermák a poradkyně MR Pojizeří Hana Havlíčková. Chyběli jen starostové Roprachtic Tomáš Franc, Roztok u Semil Pavel Farský a Stružince   Miroslav Hásek.

Je třeba zvýšit rozpočet pro dobrovolné hasiče, kteří na vesnicích nejen chrání majetek před požáry, ale také  jsou hybnou silou společenského života,“ připomněl hejtmanovi jedno téma besedy Karel Čermák.

„Jsem si toho vědom, že rozpočet na činnost dobrovolných hasičů klesá, je třeba ve spolupráci s profesionálními hasiči žádat o zvýšení pozornosti dobrovolným vesnickým spolkům obecně, hasičům zvláště. Víme, že když jde do tuhého, třeba při povodních, lesních požárech či automobilových nehodách, hasiči jsou vždy na svém místě,“  odpověděl Petr Skokan, který byl na návštěvě Bozkova. poprvé, ale ne naposledy. Již 24. srpna se zúčastní vyhlášení  výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku 2007.

            Petr Skokan je prvním hejtmanem, který naši obec navštívil. Je dobře, že se zajímá i o hraniční obce našeho kraje, kde také žijí lidé a mají  své problémy,” řekl starosta Bozkova Stanislav Doubek.

Na závěr návštěvy MR Pojizeří zavítal hejtman do Roztockého mlýna manželů Novotných. Příjemným pohádkovým průvodcem byl mlynář Bohumil Novotný, který ve veškeré kráse představil unikátní podkrkonošský mlýn drnčák, krcálek či klapáč, v němž po tři století provozoval mlynářské řemeslo rod Fiedlerů. Vedle toho se zde pekly pecny chleba a brousily skleněné kroužky.

„Jsem synem posledního mlynáře, který musel kola zastavit 12. listopadu 1941 a po válce už se provoz neobnovil. S rekonstrukcí jsem začal v roce 1990,“ řekl hejtmanovi potomek posledního mlynáře.

„Chlubíme se třeba tzv. štoskou -  jediným zachovalým a funkčním zařízením na čištění krupice v republice z roku 1840,“ dodal s tím, že pro děti tu je malá výstavka loutek, straší tu vodník, čarodějnice na koštěti a čert Roháček, který ale nakonec splní návštěvníkům jakékoli přání.

„Určitě sem přijedu se svou rodinou znovu,“ slíbil při loučení manželům Novotným liberecký hejtman.

 Věřím, že návštěvníků bude stále více.  Stojí to za vidění, jak někdo umí obětavě zachovat, obnovovat a chránit tradici umění českých rukou,“ dodal.









 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky