Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se zajímal o práci Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem a v Rýnovicích

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 07. 2011 17:06

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler navštívil dnes Institut vzdělávání vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem a Věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou.

Ve Stráži p. R. jej přijal ředitel IV VS, vrchní rada – plk. Bořivoj Malát, v Rýnovicích pak 1. zástupce ředitele   plk. Jiří Řehoř.

Zajímalo mě například  jak pracuje toto resortnívzdělávací zařízení, které je jediné svého druhu v České republice a zajišťuje profesní teoretickou a praktickou přípravu příslušníků a občanských pracovníků Vězeňské služby. V Rýnovicích mne zase zajímalo školské a vzdělávací středisko,“ uvedl hejtman, který si prošel jednotlivé učebny a pavilony v obou institucích.

Podle něj se na obou vězeňských pracovištích shodli, že práce příslušníka vězeňské služby není společensky oceňována tak, jak by si zasloužila.

„Domnívám se, že je to i tím, že o náplni a problémech práce například vychovatelů ve věznicích se mnoho neví, ale ti přitom nasazují zdraví a někdy i životy,  obdobně třeba jako hasiči nebo policisté a zdravotníci,“ poznamenal hejtman s tím, že v září se zúčastní slavnostního vyřazení absolventů kurzů IV VS.

 

Institut vzdělávání vězeňské služby ČR

Charakteristika

Institut vzdělávání je rezortním vzdělávacím zařízením s celorepublikovou působností, které zajišťuje profesní teoretickou a praktickou přípravu příslušníků a občanských pracovníků VS ČR tak, aby byli náležitě vycvičeni a vyškoleni pro výkon služby a zvyšovala se jejich odborná úroveň pro výkon práce. Počátky vzdělávání pracovníků ve vězeňství se překrývají se vzděláváním příslušníků ministerstva vnitra, do jehož působnosti vězeňství patřilo. V roce 1993 byl zřízen Institut vzdělávání VS ČR na půdě Střední policejní školy MV v Brně. Jako samostatné vzdělávací zařízení začal pracovat v r. 1996, kdy byla ukončena jeho činnost v Brně a byl definitivně přemístěn do Stráže pod Ralskem. V roce 1995 se konstituovalo i pracoviště IV VS v Kroměříži a v roce 2000 se Institut rozšířil o další elokované pracoviště v Praze, kde vznikl Kabinet dokumentace a historie Vězeňské služby ČR.

Program celoživotního vzdělávání

Základní kameny Programu celoživotního vzdělávání pracovníků VS ČR byly položeny v roce 1995. Celoživotní vzdělávání je pojato jako cílevědomá, plánovitá a všestranná kultivace každého jednotlivce pracujícího ve VS ČR, permanentní zvyšování jeho vzdělanostní a morální úrovně. Tvoří je osm stupňů:

  • základní vzdělání (nástupní kurzy a školení pro všechny nové pracovníky)
  • systematické školení včetně pravidelného přezkušování znalostí, jež probíhá v organizačních článcích VS ČR v rámci programu služební odborné přípravy formou řízeného samostudia, zvyšování fyzické kondice a dovedností v sebeobraně
  • studium na civilních středních školách
  • studium na vysokých školách a postgraduální studium
  • systém rozšiřovacích a specializačních kurzů dle katalogu funkcí ve VS ČR
  • působení pracovníků VS ČR na středních a vysokých školách formou přednáškové, konzultační a publikační činnosti, vedením diplomových prací apod.
  • vzdělávání managementu VS ČR z programu PHARE.

Všemi stupni vzdělání prolíná environmentální působení prostředím, zájmovými aktivitami ve volném čase, možnostmi kulturního, sportovního i společenského vyžití i celkovým zkvalitněním mezilidských vztahů. Vize vzdělaného odborníka, pracovníka Vězeňské služby, je spojena i s požadavkem přísného dodržování zásad profesní etiky, uvědomění si postavení svého i kolegů na pracovišti, zároveň ale také možností ztráty prestiže a společenského postavení, což by mělo působit na prevenci kriminality pracovníků VS. Posluchači kurzů využívají v rámci přípravy na své budoucí povolání speciální učebny, jakými jsou například cvičná cela, učebna se simulátorem střelby či speciálně upravený sál - dojo - pro tělesnou přípravu. K dispozici mají i počítačové učebny včetně Internetu.

Péče o zaměstnance

Institut vzdělávání věnuje velkou pozornost mimovýukové činnosti jak vlastních zaměstnanců, tak i posluchačů. Pro sportovní aktivity je k dispozici bazén, tělocvična, tenisové kurty a posilovna. Nedílnou součástí je i působení prostředím, uměleckou krásou a celkovou estetizací profesního i osobního života.

Věznice Rýnovice

Historie věznice

Věznice Rýnovice byla zprovozněna dnem 27.září 1968. Tehdejší ústav byl vystavěn v těsném sousedství n.p.LIAZ Jablonec nad Nisou. V tomto národním podniku pracovala většina odsouzených, a to až do závěru roku 1989. V průběhu existence ústavu do něho byli vždy zařazováni odsouzení muži II., od roku 1989 i III. nápravně výchovné skupiny. . V roce 1991 bylo v Rýnovicích zřízeno oddělení pro výkon vazby, které bylo obsazováno vybranými obviněnými z Vazební věznice Liberec. Činnost tohoto oddělení byla ukončena k 31.7.1996. Již v minulosti existovala v ústavu v Rýnovicích některá specializovaná oddělení. Jednalo se o oddělení protialkoholní, protidrogové a školské a vzdělávací středisko. V rýnovickém ústavu vykonávalo trest odnětí svobody cca 900 odsouzených.

Současnost věznice :

Věznice Rýnovice (dále jen "věznice"), jako organizační jednotka Vězeňské služby České republiky, je zřízena nařízením ministryně spravedlnosti č. 4 ze dne 31.října 1997. Je členěna na dva základní typy - oddělení s dozorem a s ostrahou. V současné době ve Věznici Rýnovice trest odnětí svobody vykonává cca 600 odsouzených při ubytovací kapacitě 483 odsouzených.

Ve všech typech věznice jsou odsouzení diferencováni podle zásad vnitřní diferenciace, která je nedílnou součásti ovlivňování a podle způsobu jednání, postojů ke spáchanému trestnému činu a k výkonu trestu jsou zařazováni do jednotlivých prostupných skupin. Z důvodu potřeby oddělit odlišné typy odsouzených je ve věznici zřízeno Oddělení pro mladé a prvovězněné odsouzené, studující, Bezdrogová zóna, Výstupní oddělení, Oddělení pro odsouzené s poruchou duševní a poruchou chování, Oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením a Oddělení pro léčbu drogových závislostí.

Garantem odborného zacházení s odsouzenými je oddělení výkonu trestu. Pod vedením oddělení pracují dozorci, vychovatelé, specialisté - psychologové, sociální pracovnice, speciální pedagogové, pedagogové volného času a vychovatelé-terapeuti.

Specializované oddělení léčby protitoxikomanické léčby

Specializované oddělení pracuje v různých formách již od roku 1998. Od 15.1.2001 do roku 2010 zde bylo prováděno ochranné léčení protitoxikomanické v ústavní formě. Od roku 2011 zde probíhá léčba ve formě ambulantní. Do oddělení jsou zařazováni odsouzení se soudně nařízenou ambulantní léčbou, vykonávají trest odnětí svobody v ostraze. Přijetí je podmíněno podáním písemné žádosti. Program specializovaného zacházení, kterým klienti prochází je vypracován na 13 měsíců, avšak délka pobytu je posuzována individuálně.

Protidrogová poradna:

Ve věznici je zřízena Poradna drogové prevence (dále jen "DP"), jejíž činnost zajišťují odborní pracovníci oddělení výkonu trestu a zdravotního střediska věznice. K cílům DP patří realizace preventivních opatření v oblasti zneužívání psychotropních a jiných návykových látek odsouzenými a pomoc drogově závislým a drogou ohroženým odsouzeným.

Bezdrogová zóna

V březnu 2006 byla v souladu se stanovenými úkoly GŘ VS ČR zřízena Bezdrogová zóna pro odsouzené v oddělení s ostrahou. V tomto oddíle jsou ubytováni odsouzení, kteří nebyli a nejsou uživateli drog, ale lze je považovat za jedince, kteří jsou vlivem drog nejvíce ohroženi, přednostně mladí odsouzení ve věku do 26-ti let.

Oddělení pro mladé a prvovězněné

Oddělení pro mladé odsouzené do 26 let věku a prvovězněné bylo zřízeno v rámci resortního programu prevence kriminality 1.9.2000. Cílem tohoto oddělení je vytvoření diferencovaného výkonu trestu pro odsouzené, kteří jsou poprvé ve výkonu trestu odnětí svobody a odsouzené, jejichž věk v době zařazení nepřesahuje 26 let. Zaměstnanci tohoto oddělení v rámci programu zacházení pomáhají zařazeným odsouzeným s adaptačními problémy na život ve věznici, tak aby bylo dosaženo co největší minimalizace negativních vlivů vězeňského prostředí.

Oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením

V souvislosti s kriminalitou v samotném vězeňském prostředí je třeba přijímat a realizovat taková opatření, která zabezpečí ochranu jak vězněných osob, tak zaměstnanců Vězeňské služby před odsouzenými, jejichž chování je neslučitelné s požadavky pro řádný výkon trestu ve standardních podmínkách, a kteří vyžadují specifický způsob zacházení, jehož hlavním záměrem je vytvořit podmínky pro diferencovaný výkon trestu odnětí svobody více kriminálně narušených odsouzených odděleně od méně narušených. Tento záměr se Věznice Rýnovice rozhodla v r.2005 realizovat v praxi zřízením Oddělení, které je uspořádáno v celovém systému.

Specializované oddělení pro odsouzené s poruchou duševní a s poruchou chování

Nárůst počtů odsouzených s diagnostikovanou poruchou duševní a poruchou chování ve vězeňské populaci si vyžádaly vybudování specializovaného oddělení, které umožňuje plánovitě působit na úpravu nebo redukci poruch. Činnost oddělení byla zahájena k 1.8.2005 a je určena pro odsouzené zařazené do věznice typu ostraha. Oddělení je uspořádáno v celovém systému.

Výstupní oddělení

 

Před vlastním ukončením výkonu trestu jsou dle stanovených zásad odsouzení umísťováni do výstupního oddělení, které bylo v naší věznici otevřeno v listopadu roku 1996, pro odsouzené v oddělení s ostrahou. Do tohoto oddělení se umísťují odsouzení, kterým byl uložen trest na dobu delší než tři roky a odsouzení, jimž je třeba pomáhat při vytváření příznivých podmínek pro samostatný způsob života, a to zpravidla šest měsíců před očekávaným skončením výkonu trestu.

 

Školské vzdělávací středisko Rýnovice

ŠVS Rýnovice je místně odloučeným pracovištěm SOU,U a OU Praha 4, Táborská 988. Nosným programem Školského vzdělávacího střediska Rýnovice jsou zejména učební obory se specializací na obrábění kovů a obrábění 3D.
- Dvouletý učební obor - Obrábění kovů
- Tříletý učební obor - Obráběč kovů
Studium na ŠVS je určeno pro odsouzené z typu věznic s ostrahou. Do ŠVS jsou zařazováni zejména prvotrestaní odsouzení, odsouzení blízcí věku mladistvým a odsouzení bez kvalifikace. Po úspěšném ukončení SOU získají absolventi výuční list z příslušného učebního oboru.

 Další vzdělávací aktivity v ŠVS jsou :
- Kurz - Programování a ovládání NC strojů 3D
- Kurz - Vazač knih
- Kurz pro získání základního vzdělání
- Kurz - Základy ovládání PC

Výuka v učebních oborech i kurzech se provádí denním studiem a ze získaných dokladů není patrné, že byly získány ve VTOS. Studium je zdarma.

Pro studium je nutné splňovat následující kritéria :
- Zbytek trestu - nejméně dva nebo tři roky od 1.září školního roku
- Odpovídající úroveň vědomostí, zájem o studium
- Zdravotní stav neomezující práci na rychlořezných a otáčivých strojích max. Bx
- Úspěšné vykonání přijímacího řízení - popř. rozdílových zkoušek
- Odsouzení mají možnost dokončení studia z civilní školy za předpokladu, že vykonají rozdílovou zkoušku a jsou schopni dokladovat vysvědčením ukončení I.případně II.ročník učiliště.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky