Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se zúčastnil inaugurace nového rektora TUL Zdeňka Kůse

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2010 16:58

Sdílet článek

 

Slibuji, že budu podporovat rozvoj vědy a vzdělanosti a dbát zájmů a dobré pověsti Technické univerzity v Liberci,“ tento inaugurační slib na žezlo TUL dnes složil a insignie úřadu rektora Technické univerzity v Liberci převzal od předsedy Akademického senátu Zdeňka Plívy rektor TUL Zdeněk Kůs. Rektor Kůs  potom předal  univerzitní insignie nově jmenovaným prorektorům - Janě Drašarové, Ondřeji Novákovi a Jiřímu Kraftovi.

Inaugurace se zúčastnil i hetman LK Stanislav Eichler

Profesora Zdenka Kůse jmenoval do funkce rektora TUL prezident ČR Václav Klaus na návrh Akademického senátu TUL dne 14. ledna 2010 s účinností od 1. února 2010. Uzavřela se tak etapa, kdy ve dvou po sobě následujících funkčních obdobích, tříletém a čtyřletém, vedl Technickou univerzitu v Liberci profesor Vojtěch  Konopa. „Bylo pro mě velkým štěstím, jakými lidmi jsem byl při výkonu své funkce obklopen a podporován. A opět jsem se přesvědčil, že vše záleží především na lidech a jejich odvaze a touze vykonat něco nového a zajímavého. Nikdy jsem se netajil tím, že mezi sedmi uchazeči o jmenování rektorem jsou ti, kterým držím palce. Senát nakonec rozhodl moudře a navrhl ke jmenování jednoho z nich, a to právě toho, který stál po mém boku šest let a významnou měrou se úspěšně podílel na rozvoji univerzity. Tím je podle mého názoru zajištěna kontinuita toho, co prosazovalo odstupující vedení – tedy systematická tvorba infrastruktury a finančních podmínek pro akademické pracovníky a studenty, kteří chtějí něco pozitivního vytvářet a něco nového se dozvídat,“ řekl ve svém posledním rektorském projevu Vojtěch Konopa.

Profesor Kůs se oficiálně ujal své funkce již v pondělí 1. února. Dnešní slavnostní akademický obřad ale dovršil konstitutivní akt jmenování do funkce aktem deklarativním, a to jeho slavnostní inaugurací. „Velice si vážím toho, že akademický senát mne vybral za v pořadí již čtvrtého svobodně zvoleného rektora naší univerzity. Všichni tři rektoři přede mnou učinili kroky, díky nimž se TUL změnila a rozvinula….. Situace vysokých škol v blízké budoucnosti nebude jednoduchá. Demografický pokles zasáhne všechny vysoké školy, může způsobit významné potíže se snížením počtu studentů v některých oborech či lokalitách. Budu usilovat o to, aby univerzita navenek vystupovala jednotně a prezentovala se jako celek. Dosavadní tradice účelné spolupráce mezi fakultami se nesmí zvrhnout v boj všech proti všem ve jménu peněz. Spolupráce se na úrovni fakult, kateder nebo jednotlivých vědců se musí naopak ještě více rozvíjet v úrovni výukové, vědecké, výzkumné, ale i v doplňkové činnosti, práce pro průmysl. Využijme toho, že univerzita má velmi heterogenní skladbu oborů a nabízejme interdisciplinární studijní obory, “ nastínil své představy a vize rektor Kůs. Ve slavnostním projevu také zdůraznil nutnost spolupráce univerzity s významnými institucemi regionu – s Magistrátem města Liberec, Libereckým krajem a Krajskou nemocnicí Liberec.

Slavnostní inaugurace se zúčastnili rektoři některých českých vysokých škol. Pozvánku přijali zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Libereckého kraje, Statutárního města Liberce, města Jablonce nad Nisou, liberecké a jablonecké nemocnice. Přijeli také rektoři a prorektoři vysokých škol z Polska a ze Spolkové republiky Německo.

Profesor Zdeněk Kůs je v historii liberecké vysoké školy devátým rektorem. Je čtvrtým rektorem, kterého direktivně nejmenoval ministr, ale demokraticky zvolil akademický senát. Jeho volební období je čtyřleté.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky