Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman si prohlédl místo pro památník horolezců, kteří před 40 lety tragicky zahynuli pod Huascaránem

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 01. 2010 19:45

Sdílet článek

 

Starosta Bedřichova Petr Šmaus dnes seznámil hejtmana Libereckého kraje s výsledky výstavby lyžařského areálu v Bedřichově a se záměry obce v dalším období. Zároveň jej informoval o výstavbě pomníku horolezcům, kteří v roce 1970 zahynuli při zemětřesení v Peru a jímž hodlá obec ve spolupráci s Jizerskou o.p.s. a libereckým Ski klubem J50 konečně vybudovat pomník.

„Jizerské hory, Jizerská magistrála a samozřejmě Jizerská padesátka na lyžích patří k rodinnému stříbru Libereckého kraje. Proto jsem rád využil pozvání pana starosty, abych se přesvědčil, jak pokračuje zvelebování zázemí pro turisty a rekreanty v horském středisku Bedřichov,“ řekl hejtman s tím, že Liberecký kraj bude hledat možnosti, jak obci i ostatním institucím působícím v tomto horském středisku nejen finančně pomoci.

Úpravy nad chatou Dolina jsou podle slov starosty téměř hotovy. Lyžaři mají k dispozici kromě nové trati i nový bezpečnější výjezd ze stadionu, kde letos obec Bedřichov dokončila nové mosty a rozvody pro zasněžování. Upravila také celé prostranství, kde bude umístěn pomník horolezcům, kteří zahynuli pod Huascaránem v roce 1970.

„Pomník v symbolické podobě kamenného mužika, který od nepaměti v horách ukazoval návštěvníkům cestu, chceme slavnostně otevřít kolem data 40. výročí tragédie, která se stala 31. května 1970,“ prozradil Petr Šmaus s tím, že obec se chce nyní  soustředit na výstavbu vhodných budov kolem  stadionu, kde by měly vzniknout prostory pro služby lyžařům, cyklistům a dalším návštěvníkům Jizerských hor. Do nových prostor by se měla přestěhovat i Horská služba Jizerských hor.

Starosta také zdůraznil, že lyžaři – běžkaři vděčí za to, že se po Jizerských horách zdarma lyžuje po upravených tratích Jizerské magistrály, zejména Libereckému kraji, Bedřichovu, Janovu nad Nisou a některým dalším městům a obcím v regionu.

„Statisíce běžkařů každý rok navštíví tratě v Jizerských horách. Ty již od roku 1999 zabezpečuje  a upravuje naše společnost Jizerská o.p.s. Sehnat peníze na úpravu tratí je však stále složitější. Rozhodli jsme se více oslovit samotné lyžaře, kteří mohou přispět dobrovolně na údržbu tratí posláním dárcovské SMS,“  dodal starosta a připomněl, že přispět lze i na  památník horolezcům.

V roce 2010 totiž uplyne přesně 40 let od výpravy československé expedice 15 horolezců do Peru, kteří se chystali pokořit nejvyšší horu peruánských And - Huascarán. O smutné události, která tuto výpravu postihla, bylo popsáno již mnoho. Členové této expedice se shodou okolností účastnili prvních ročníků začínajícího závodu Jizerská padesátka. A právě jejich osud změnil nejen tento závod, ale běžecké lyžování v Jizerských horách vůbec. Z Jizerské padesátky se stal významný závod, na jehož start se každoročně chystají tisíce lidí.

Jak mohou lidé přispět a podpořit Jizerskou magistrálu:

_ zasláním dárcovské sms ve tvaru – DMS MAGISTRALA na číslo 87 777.

_ zasláním peněz na zvláštní účet veřejné sbírky Jizerské magistrály 229 222 824 / 0300

Jizerská o.p.s. má od letošního léta povolenou veřejnou sbírku Krajským úřadem Libereckého kraje. Veřejná sbírka má přísná pravidla. Jedním z nich je vedení peněz na zvláštním účtu. Vše kontroluje krajský úřad. Lidé tak mají jistotu, že všechny peníze budou použity na účel, na který je poslali.

Každý může přispět i na Památník Expedice Peru 1970

V srpnu 2009 byly zahájeny přípravy na stavbu Památníku Expedice Peru 1970. Peníze na stavbu památníku hodlá obec získat i  od soukromých dárců i firem. Každý může přispět a podílet se na uctění památky horolezců, jejichž osud ovlivnil život mnoha lidí a změnil běžecké lyžování v Jizerských horách na mnoho desítek let.

Finanční dary na vybudování Památníku Expedice Peru od částky 500 Kč, je možné složit:

  • v hotovosti:
    Informační centrum Bedřichov, Bedřichov 218, provozuje Jizerská o.p.s.
    Obecní úřad Bedřichov
    Kancelář Ski klub Jizerská Padesátka
  • bankovním převodem na účet:
    204187188 / 0300
    ČSOB, a.s. Poštovní spořitelna
    Majitel účtu: Jizerská o.p.s.

U každého daru je evidováno  jméno a bydliště dárce, částku a souhlas či nesouhlas s uveřejněním jména na webových stránkách..

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky