Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman si prohlédl rekonstruovaný Sportareál v České Lípě

29. 05. 2008
[id:6505|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Město Česká Lípa se po necelých dvou letech dočkalo kompletně zrekonstruovaného sportovního areálu (Sportareálu). Ještě před slavnostním otevřením, které se uskuteční 1. června na Den dětí, si jej prohlédl společně se starostkou města Hanou Moudrou hejtman LK a zastupitel České Lípy Petr Skokan.

„Rekonstrukce a dostavba, která byla zahájena v  srpnu roku 2006, přináší našim obyvatelům moderní sportovní areál se zcela novým plaveckým bazénem, zrekonstruovanou ledovou plochou a odpovídajícím zázemím,“ řekl Petr Skokan.

Slavnostní předání této významné investiční akce připravuje Česká Lípa ke Dni dětí na 1. června 2008, od 2. června pak bude spuštěn běžný provoz sportovního stánku s nabídkou veškerých služeb.

„Nově zrekonstruovaný objekt Sportareálu se skládá ze tří základních částí, z bazénové, zimního stadiónu a nově vybudovaného patra, které zároveň propojuje obě části areálu,“ popisuje stavbu starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. Hlavní vstup do sportovního centra zůstává ve střední části stavby, nově budou moci návštěvníci kromě přístupu z Barvířské ulice od skate-parku využít také přístup z druhé strany, tj.  z přilehlého parkoviště.

„Rozsáhlá rekonstrukce začala demoličními pracemi v bazénové části. Veškeré konstrukce byly vybourány až po základy a celkově tak došlo k rozšíření objektu,“ připomíná průběh stavby místostarosta města Jan Stejskal. V plaveckém areálu vznikl 25 metrový plavecký bazén, který obsahuje celkem 6 plaveckých drah a jeho hloubka se pohybuje mezi 130 až 165 cm. Bazén je vhodný nejenom pro rekreační koupaní, ale rovněž zde bude možné pořádat plavecké závody. „Ty první se zde uskuteční již v červnu,“ prozrazuje místostarosta Jan Stejskal. V plaveckém areálu navíc přibyl i výukový bazén pro děti o velikosti 6x9 metrů s hloubkou vody 70 až 90 cm a dětské brouzdaliště o ploše 25 metrů čtverečních s hloubkou vody 30 cm. „Návštěvníci zde najdou vířivku whirpoool o ploše 25 m2, relaxační bazén s podvodní masáží o ploše 100 m2                  a hloubkou vody 110 cm a divokou řeku s protiproudem,“ vypočítává další atrakce Jolana Nebřenská, pověřená řízením odboru rozvoje, majetku a investic. Děti pak jistě ocení novou dvou skluzavku a 64 metrů dlouhý tobogán s dojezdovým bazénkem. Zázemí této části areálu tvoří šatny s kapacitou 300 skříněk, přilehlá horká pára, osušovna a rovněž je zde umístněna ošetřovna a místnost pro plavčíky.

„Celá bazénová část bude řízena elektronickým odbavovacím systémem,“ odhaluje zajímavou technickou novinku starostka Hana Moudrá. „Každý návštěvník při vstupu obdrží na recepci náramek s čipem pomocí něhož ovládá skříňku v šatně, může využít jakoukoliv službu                   v bazénové části, a to včetně nákupu občerstvení v bufetu. Na čip se zaznamenávají délka pobytu i veškeré platby za využité služby, které návštěvník uhradí při odchodu v recepci, kde odevzdává náramek.

Kompletní rekonstrukcí prošla také část se zimním stadionem. „Součástí této přestavby bylo vybourání stávající ledové plochy, byla vybudována nová podkladní deska a rozvody chlazení pod ledovou plochou v celkové délce 20 km,“ popisuje koordinátor investičních akcích města Ing. Petr Tadlík. Dále zde došlo k osazení nových mantinelů včetně bezpečnostního skla kolem celé ledové plochy. Vyměněny byly rovněž sedačky, původní dřevěné lavice tak nahradily sklápěcí sedačky z plastu. Kapacita hlediště však zůstala zachována, tj. pro cca 1200 diváků. „Bylo nezbytné sanovat také nosnou dřevěnou střešní konstrukci, která byla poškozená natolik, že se muselo provést celkové statické zajištění. Nad ledovou plochou byl vyměněn celý střešní plášť z důvodu kondenzace vody v původním střešním plášti. Aby se podobná situace neopakovala i u nové konstrukce, byla nad celou ledovou plochou instalována vysoušecí technologie,“ přibližuje rozsah prací místostarosta a dodává, že  kvůli akustice budou  i nad ledovou plochou zavěšeny speciální akustické desky, což umožní využívat tento prostor například také pro koncertování.

 „Pod tribunou byly v neposlední řadě zrekonstruovány čtyři hokejové šatny včetně jejich sociálního zázemí,“ doplňuje koordinátor investičních akcích města Ing. Petr Tadlík. Pokladna pro návštěvníky ledové plochy je pak umístěna v hlavním vestibulu, kde je i brusírna bruslí, ošetřovna a obchod se sportovním zbožím přístupný i z venkovního prostoru.

„Při stavbě areálu jsme pamatovali také na zdravotně handicapované občany. Do celého areálu je tak zajištěn bezbariérový přístup buď pomocí osobního výtahu nebo plošin na bocích schodišť,“ podotýká  starostka Hana Moudrá.

„Návštěvníkům tohoto sportovního centra nebude chybět ani restaurace, která byla situována do přízemí. Její umístění tak umožňuje provoz nezávislý na provozní době Sportareálu, neboť i vchod do restaurace je jak z vnitřního tak venkovního prostoru,“ upozorňuje dále starostka Hana Moudrá. Kromě této restaurace jsou ve Sportareálu i dva bufety, jeden v bazénové části a druhý pod tribunou zimního stadionu. Pod tribunou  jsou i kancelářské prostory, kde bude sídlit provozovatel tohoto sportoviště, příspěvková organizace Sport Česká Lípa. Veškeré technologické provozy se nacházejí v suterénu, zatímco v nově vybudovaném třetím nadzemním podlaží je umístěna ještě posilovna a cvičební sál.

 „Rekonstrukcí a dostavbou sportovního areálu vzniklo  v České Lípě další moderní sportoviště, jehož brána bude od 2. června otevřena jak pro sportovce tak pro širokou veřejnost, která si ve Sportareálu bude chtít zasportovat, anebo zregenerovat své síly. Věříme, že se toto zařízení stane místem, kde své volné chvíle budou trávit celé rodiny, které až doposud musely za podobným vyžitím jezdit ať už do Liberce nebo do Děčína. Právě to bylo a je naším hlavním cílem,“ zdůrazňuje závěrem starostka Hana Moudrá.

Česká Lípa připravila slavnostní předání zrekonstruovaného Sportareálu na Den dětí

Město Česká Lípa připravilo slavnostní předání zrekonstruovaného sportovního areálu, Sportareálu. „Na tuto slavnostní příležitost, jakou je pro naše město dokončení významné investice, jsme připravili pestrý program. Ten bude probíhat na Den dětí 1. června po celé odpoledne jak v zimní části sportoviště, tak ve venkovních prostorách. Slavnostní otevření pak v podvečerních hodinách završí koncerty našich významných hudebních skupin a interpretů,“ zve na akci starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.

 

Po celé odpoledne, od 13:00 do 17:30 hodin, bude před budovou Sportareálu probíhat zábavné odpoledne pro děti. Nejmenší si zde budou moci vyzkoušet snowboard simulator, skluzavku, trampolínu, elektročtyřkolky nebo malování na obličeje. „Na zimním stadionu jsou dále připravena rozmanitá vystoupení, zábava pro všechny věkové kategorie, a to v časovém rozmezí mezi 14:00 až 16:30 hodinou. „Mezi vystupující se v tomto programu zařadí místní mažoretky, cvičit se zde bude capoeira, aerobik, program nabídne také Karate Klub Sport Relax nebo country tanečníci. V zimním areálu pak proběhne freebike exhibition, Hip – hop Libertin                  a v neposlední řadě také módní přehlídka,“ popisuje průběh odpoledne ředitelka příspěvkové organizace Sport Česká Lípa Mgr. Iveta Žižková. Slavnostní večer se pak ponese v duchu koncertů známých interpretů. „Věřím, že jsme pro Českolipany vybrali to pravé. Od 17:45 do 21:40 hodin se na zimní stadionu představí skupina Kabát revival, zpěvák Kamil Střihavka               a Aleš Brichta Band,“ vyzdvihuje starostka Hana Moudrá. „Nebude zde chybět ani módní fashion show MISS ČR,  Muži roku, mistr světa v kulturistice nebo elektricboogie,“ dodává k večernímu programu místostarosta České Lípy Jan Stejskal. Slavnostní večer pak uzavřen velký ohňostroj před Sportareálem. Vstup na veškerý program je zdarma, kapacita zimního areálu je 1 200 míst k sezení a dalších přibližně 600 míst na stání.

 

„Velice nás potěší pokud znovuotevření našeho zmodernizovaného sportoviště s námi Českolipsané oslaví,“ shrnuje na závěr starostka Hana Moudrá. Od 2. června již občané České Lípy i celého regionu mohou využít veškerých služeb, které bude českolipský Sportareál veřejnosti nabízet.

 

Program slavnostního předání Sportareálu připravila příspěvková organizace města Sport Česká Lípa ve spolupráci s dodavatelem stavby.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302