Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani a primátor Prahy podpořili kandidaturu Václava Klause

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 01. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6017|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Koncem minulého týdne se  v Brně  uskutečnilo 22. zasedání Rady Asociace krajů České republiky.

Rada Asociace krajů opětovně jednala s ministrem vnitra Ivanem Langerem. Hejtmani vyslovili podporu předloženému návrhu reformy Policie ČR, jejíž součástí je i záměr, aby organizační struktura policie kopírovala hranice samosprávných krajů.

„Jsem rád, že jsme se s ministrem Ivanem Langerem shodli, že organizační struktura policie bude kopírovat existující kraje. To je přesně požadavek, který prosazuji od začátku mého funkčního období. Policie České republiky by ve své nově připravované organizační struktuře měla respektovat kraje. Novela zákona by měla být v souladu s Ústavou ČR, která hovoří pouze o krajích, ale nezná pojem „oblasti“. Přínosem určitě bude zlepšení efektivity a pružnější řízení policejních složek, stejně jako lepší spolupráce se samosprávami i veřejností,“  uvedl Petr Skokan.

Policie podle něj plánuje také slučování okresních ředitelství do větších celků, takzvaných územních ředitelství. Předběžně se předpokládá, že z asi 80 okresních ředitelství zůstane třetina. Nově vzniklá územní ředitelství budou čítat zhruba 1000 policistů, každé by mělo mít jeden společný management. O spojování pracovišť by se mělo rozhodnout nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2008.

Diskuze se týkala také novely zákona o krajích připravované Ministerstvem vnitra. Hejtmani se s ministrem shodli, že v první fázi by mělo jít pouze o legislativně-technickou novelu zákona. Složitější body novely zákona o krajích by měly být předmětem další diskuze s kraji.

Hejtmani hovořili také o blížící se volbě prezidenta republiky. V této souvislosti vyjádřili podporu Václavu Klausovi.

 „Prezident Klaus kraje opakovaně a plánovaně navštěvoval, byl s námi v úzkém kontaktu a jeho zájem o kraje je maximální,“ řekl Evžen Tošenovský.

 „Z tohoto pohledu kandidaturu Václava Klause jednomyslně podporujeme,“ řekl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

„Nedovedu si představit na jeho místě v současné chvíli někoho jiného. I návštěvami v našem kraji, nejen na oficiální vloni, ale třeba i neoficiálním, neformálním pobytem na Jizerské padesátce v Bedřichově a stálým zájmem o dění v krajích potvrdil, že je tím optimálním prezidentským kandidátem,“ dodal k jednoznačné podpoře hejtmanů kandidatury Václava Klause hejtman LK.

Financování základní dopravní obslužnosti Rada AKČR projednala s náměstkem generálního ředitele a.s. Českých drah pro osobní dopravu Jiřím Kolářem. Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek v této souvislosti konstatoval:

„Z pozice Jihomoravského kraje musím odmítnout ultimátum, kterým nás České dráhy tlačí přijmout jimi požadovanou částku na úhradu prokazatelné ztráty. V případě trvající neshody by dle Českých drah byly od 3. března 2008 zrušeny některé regionální spoje v kraji.“  Dodal ovšem, že tuto krizovou situaci budou s náměstkem Kolářem společně řešit příští týden a věří v dohodu.

Liberecký hejtman upozornil, že Liberecký kraj má podepsanou smlouvu s ČD do roku 2011, která je po usilovných jednáních kompromisem. Doplnil, že se každoročně uzavírá dodatek ke smlouvě, letos 15. ledna v Praze, a  že rozpočet LK (již schválený) předpokládá nárůst finančního plnění o 2,5% tj. 195 mil Kč, bez žákovského jízdného, které je 4,7 mil Kč.

„Je nám jen líto, že České dráhy nepřistoupily na integrovaný tarif LK,“ dodal Petr Skokan

O problémech spojených s přechodem z analogového vysílání na digitální diskutovali hejtmani a primátor hl. města Prahy s předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu i ředitelem TV Nova.

„Jedná se o technicky a technologicky složitý proces. S blížícím se termínem přechodu na digitální vysílání chceme být nápomocni, aby tento proces proběhl v maximální možné míře hladce,“ uvedl Evžen Tošenovský, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje.

Toto zasedání se již tradičně uskutečnilo u příležitosti veletrhu cestovního ruchu Regiontour na brněnském výstavišti.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky