Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani rokovali v Bruselu o rozvojových projektech

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:5284|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zastoupení Libereckého kraje ve spolupráci s dalšími českými regionálními kancelářemi v Bruselu pořádalo 6. června seminář s názvem „Využití mimorozpočtového financování pro regionální projekty.“ Akce, které se zúčastnil také hejtman Libereckého kraje Petr Skokan, se uskutečnila v prostorách Pražského domu a byla součástí rozšířené schůzky národní delegace ve Výboru regionů. O zkušenosti s realizací veřejných projektů, na nichž se podílejí soukromé společnosti, se podělili zástupci místní samosprávy z Velké Británie a také představitelé poradenského a finančního sektoru s evropskou působností.

„O využití soukromých investic k financování veřejných projektů se v České republice mluví již několik let. Existuje zde ovšem řada mýtů, což je dáno tím, že prakticky neexistují příklady úspěšně realizovaných projektů,“ uvedl hejtman Petr Skokan.

Na druhé straně podle něj zkušenosti z Evropy ukazují, že lze privátní kapitál může úspěšně použít na veřejnou výstavbu i služby, a to hlavně na místní a regionální úrovni.

Cílem akce bylo přiblížit hejtmanům krajů České republiky zkušenosti ze zahraničí a představit jim klíčové momenty životního cyklu projektu, které jsou zásadní pro jeho úspěch.

 

Své zkušenosti přijeli do Bruselu prezentovat:

 

Jiří Šmíd, ISA-Northcroft

Jiří Horník a Christian Blatchford, Kocián Šolc Balaštík

Pascal Becker a Kamil Kotáb, Dexia Kommunalkredit

radní Barry Anderson (Konzervativní strana) a Fintan Bloomer, město Leeds

 

Na rozdíl od akcí a konferencí, které se pořádají v České republice na toto téma prakticky každý měsíc, se Zastoupení LK v Bruselu se snažilo, aby náš seminář mířil přímo na konkrétní projekty.

„Proto jsme v krajích vytipovali záměry, které jsou ať už investičně, projekčně či z pohledu následného provozování vhodné pro zapojení soukromého kapitálu. Chtěli jsme hejtmanům ukázat konkrétní řešení pro konkrétní záměry a naznačit, že nedostatek investičních prostředků či celková náročnost realizace a následného provozování nemusí být důvod pro odkládání důležitých projektů. Pro spolupráci se zahraničními partnery jsme se pak rozhodli proto, že mají mnohem bohatší dobré i špatné zkušenosti s realizací projektů s účastí soukromých subjektů a mohou tak mnohem objektivněji vystihnout klíčové parametry projektu,“ řekl k akci Pavel Branda ze zastoupení Libereckého kraje.

 „Posláním regionálních zastoupení v Bruselu je nejen prosazování regionálních zájmů vůči institucím Evropské unie, ale také přenos know-how zkušenějších evropských regionů k řešení rozvojových projektů, k čemuž podle mého názoru přispěl i tento mezinárodní seminář,“ zdůraznil hejtman Petr Skokan.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky