Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hlavní oltář v kostele sv. Josefa na Krásné se uchází o titul Památka roku Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Barokní kostel sv. Josefa má velmi cenný hlavní oltář a dva postranní oltáře. Právě kompletní restaurování hlavního oltáře, který byl v havarijním stavu, přineslo kostelu sv. Josefa na Krásné účast o titul Památka roku Libereckého kraje.

„Kostel sv. Josefa se uchází o titul Památka Libereckého kraje. Jedná se o památku vskutku na pověstmi opředeném místě. Naproti kostelu se nachází barokní fara a po pár metrech narazíte na Kittelův dům, který nedávno po rekonstrukci otevřeli,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Některé části oltáře byly zcela rozpadlé a poškozené hnilobou a dřevokazným hmyzem. Restaurátorské práce zahrnovaly jak architekturu oltáře, sochařskou a řezbářskou výzdobu, tak konečnou polychromii a zhotovení kopie oltářního obrazu, který byl v 90. letech 20. století odcizen.

Barokní kostel sv. Josefa v Krásné byl postaven v letech 1756–60. Stavbu kostela inicioval a její povolení u samého císaře Josefa II. zařídil a celou stavbu proplatil „lékař Jizerských hor“ Jan Josef Antonín Eleazar Kittel.

Půdorys kostela je velmi neobvyklý – do tvaru kříže. Na jižní stranu od hlavního oltáře směřují  Svaté schody. Tento unikát je pouze v šesti kostelích v celé České republice. Pod těmito schody jsou uložené ostatky svatých přivezených z Říma v roce 1762 a věřící mají možnost jednou ročně po schodech vystoupat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky