Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Holandský velvyslanec navštívil Liberecký kraj

Mgr. Markgrafová Eva

  • 22. 11. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4543|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Holandský velvyslanec Jan-Lucas van Hoorn včera zavítal na první oficiální návštěvu Libereckého kraje, kde se setkal také s hejtmanem Petrem Skokanem.

„Diskutovali jsme nejenom o zájmu holandských turistů o náš kraj, kde Holanďané rádi tráví svoji zimní i letní dovolenou, ale také o ekologické zátěži v bývalém vojenském újezdu Ralsko,  vědecké činnosti liberecké technické university  a závazcích České republiky vůči Evropské unii v oblasti čistoty spodních vod,“ vypočítává hejtman Petr Skokan a dodává, že s jeho excelencí se pak dohodli hned na několika tématech možné spolupráce. „Vzhledem k vynikajícím úspěchům odborníků z liberecké technické university, kterým se ve spolupráci s firmou Elmarco podařilo jako prvním na světě utkat tkaninu z nanovlákna, nabízejí nám například možnost uspořádání česko-holandského vědeckého semináře zaměřeného právě na nanotechnologii, neboť touto moderní technologií se zabývají i holandští vědci.“  Dalším společným tématem by se mohlo stát vodní hospodářství, kterému dominuje zajištění kvalitních zdrojů  pitné vody, jejíž hodnota  bude podle nizozemského velvyslance do budoucna stoupat.

V této souvislosti hejtman Petr Skokan připomněl také závazek České republiky, která byla Evropskou unií  začleněna do tzv. citlivého vodárenského území, a proto by do roku 2010 měla investovat miliardy korun do modernizace vodárenských staveb. „Původní dohoda zněla, že nám s financováním těchto nákladných investic Evropská unie pomůže, ale už rok o přislíbené dotace bojujeme.“ Podle hejtmana, který je zároveň předsedou představenstva Severočeské vodárenské společnosti a.s., je přitom nemyslitelné, aby veškeré náklady padly na hlavu českých odběratelů vody. Doufá proto, že se ministru pro místní rozvoj Petru Gandaloviči, který problematiku vodárenství dobře zná, podaří přislíbené dotace v EU vyjednat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky