Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hospodaření Libereckého kraje vyneslo vloni přebytek 154 miliónů Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 06. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6639|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Účetním přebytkem 153,5 milionu korun skončilo loňské hospodaření Libereckého kraje.  závěrčný účet za rok 2007 schválil Zastupitelstvo LK v úterý 24. června.

Přebytek je téměř třikrát vyšší než v roce 2006.

„Je to dáno především daňovými příjmy, které byly o více než 300 milionů vyšší, než předpokládal návrh rozpočtu. Kraj také střídmě utrácel,“ zdůvodnil na jednání krajského zastupitelstva dobré výsledky statutární náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší.

Podle závěrečného účtu, hospodařil loni kraj s rozpočtem 6,404 miliardy korun, když původní rozpočet předpokládal příjmy a výdaje 2,365 miliardy.

"O výrazný nárůst příjmů se stejně jako v předchozích letech postarala především neinvestiční dotace ministerstva školství, která přesáhla 3,2 miliardy korun a také další státní dotace," řekl Karel Dolejší.

Školství také podle Dolejšího spotřebovalo největší objem prostředků - bezmála polovinu z krajského rozpočtu. Téměř miliarda směřovala do oblasti dopravy - asi 413 milionů korun zaplatil kraj dopravcům na krytí ztrát z regionální dopravy, téměř půl miliardy směřovalo do oprav a rekonstrukcí krajských komunikací. Tři pětiny těchto prostředků získal kraj z úvěru, který si před rokem vzal u Komerční banky. Do svých silnic tak postupně investuje 750 milionů korun.

Přestože loňský přebytek dosáhl jen 154 milionů, ve skutečnosti mohl kraj letos své příjmy posílit o více než půl miliardy korun, některé plánované prostředky se totiž nevyčerpaly a zůstaly na jeho účtech. Díky tomu mohl kraj už na začátku roku posílit rozpočet školství o 80 milionů korun, které se použijí na opravy školských budov. Padesátimilionovou injekci získaly i odbor zdravotnictví, kde poslouží na nákup nových sanitek, a odbor dopravy mohl do plánu oprav zařadit další komunikace. Čtyři miliony půjdou na podporu projektů v hospodářsky slabých oblastech, 12 milionů je určeno na projekty rozvoje venkova. O deset milionů více dostal krajský fond požární ochrany.

Liberecký kraj předpokládá, že bude letos hospodařit s rozpočtem 2,431 miliardy korun. Rozpočet je zhruba o tři procenta vyšší než ten, který schválilo krajské zastupitelstvo pro loňský rok. Letošní rozpočet počítá s investicemi za nejméně 190 milionů korun. Nejvíce peněz - 45 milionů korun, je určeno pro Krajskou správu silnic Libereckého kraje na modernizaci cestmistrovství Hrabačov, které zajišťuje správu a údržbu silnic v oblasti Krkonoš. Zhruba 30 milionů korun má jít na modernizaci chirurgického pavilonu liberecké nemocnice, 15 milionů korun je určeno také na modernizaci Domova důchodců ve Velkých Hamrech a stejnou částku přidá kraj ministerstvu vnitra na rekonstrukci libereckého policejního ředitelství.(s využitím ČTK)

Hospodaření Libereckého kraje v letech 2005 až 2007

v mil.Kč

2005

2006

2007

návrh rozpočtu

2366

2231

2365

konečný rozpočet

5628

6314

6404

účetní přebytek

89

59

154

(zdroj Závěrečný účet Libereckého kraje)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky