Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrady a zámky v kraji Libereckém nabízejí Oživlé památky, akce pro děti, koncerty a další

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 05. 2013 17:32

Sdílet článek

 

Zajímavé akce se konají  na hradech a zámcích Libereckého kraje v průběhu měsíce května.

 Měsíc květen je v cyklu Oživlých památek věnován tématu „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“ a zámek Zákupy nabízí všechny květnové soboty a neděle v 10.30 hodin a ve 14.30 hodin speciální prohlídky půdy a zachovaného dobového výtahu, který patří k nejstarším v Evropě.

„Je to velký přínos pro kulturu a cestovní ruch, co všechno zajímavého, originálního a netradičního se na našich hradech a zámcích děje,“ pochválila náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová.

           

Liberecký kraj – vybrané akce na objektech:

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

25.5. Ve stínu májové noci, aneb „Noc hradních kaplí“

Zač. od 19:00 hodin  do 23:00 hodin, kaple nasvícená svíčkami, výhled z věže do noční krajiny. Vstupné: 100,- Kč ,děti do 15let 50,-Kč (věž, kaple, hudební a šermířské vystoupení), baterky s sebou!       ( občerstvení zajištěno)           

 

SHZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

1.6. Audience u Albrechta z Valdštejna – během prohlídky zámku setkání s vévodou Albrechtem z Valdštejna

 

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

Otevřte 13. komnatu na Grabštejně!

Hrad Grabštejn se zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, a proto se, hlavně dětští návštěvníci, mohou od května těšit na speciální okruh, po kterém je provede sv. Barbora – návštěvníci tak mohou získat další z klíčů, kterými odemknou tajuplnou komnatu…

(více na www.otevrte13komnatu.cz)

 

Výstavy na Grabštejně:

6.5. - 30.9.2013 - FasciNatur Objevování přírody. Putovní interaktivní výstava Výstava odhaluje fascinující svět naší přírody, popřípadě ukazuje, jaký fascinující by byl, pokud bychom si ji zbytečně neničili, či ještě lépe, jak to udělat, abychom si umožnili žít ve fascinujícím světě přírody kolem nás.

4.5. - 30.6.2013 Josef Zíka. Hrad Grabštejn - Galerie sv. Barbory. Výstava obrazů známého libereckého malíře. Autor se vedle svého hlavního tématu – krajin – začal věnovat i vážnějším tématům.

SZ Lemberk (www.zamek-lemberk.cz)

25.5. Zdislavská pouť – Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 17.00 hodin. 

8.-9.6. Víkend otevřených zahrad - Mimořádné zpřístupnění Bredovské zahrady po celý den od 9.00 do 16.00 hodin. Prohlídka s průvodcem v 11.00 a 14.00 hodin.

 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

25. - 26.5. Pohádkový park - zámecký park plný soutěží pro děti, každé dítě dostane za odměnu dárek, součástí akce „čokoládová bitva“.

 

1. 6. Zahajovací koncert 58. ročníku Dvořákova festivalu od 15:00 hodin – zámecká galerie - „Romeo a Julie na zámku Sychrov“ Účinkují:          Jitka Hosprová – viola, Štěpán Kos – klavír, Miroslav Matějka – flétna

Na programu jsou díla Antonína Dvořáka, Sergeje Prokofjeva, Jasquese Iberta a Adama Skoumala

 

9.6. Zámek Sychrov dětem, od 14:00 hodin, zámecký park nebo zámecká galerie Odpoledne určené dětem i dospělým. Na přípravě programu a organizaci celého zábavného odpoledne se podílejí děti z dětského domova. Akce se koná v zámeckém parku. V případě nepříznivého počasí v galerii. Konferuje: paní Jolana Voldánová

 

Výstavy na SZ Sychrov:

Pro dětské návštěvníky je zpřístupněna pohádková výstava „Pohádkové srdce Evropy“ od známé spisovatelky, ilustrátorky a grafičky paní Vítězslavy Klimtové – výstava pohádkových bytostí je umístěna v zámeckém sklepení a její otevírací doba koresponduje s otevírací dobou zámku.

Nejen pro děti, ale i pro zvídavé dospělé je v prostoru bývalé zámecké konírny výstava „TECHNOPOLIS“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna, těšit se můžete i na „Patentovou kancelář“. 

ORANŽERIE (kavárna) v zámeckém parku: otevřeno út-ne, 10.00-17.00 hodin.

 

 

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

25.5.-26.5. 8. prezentační setkání umělců se zdravotním handicapem a kulturní veřejností, pořádají: sdružení ARTEFAKTUM, Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, Státní zámek Zákupy, Město Zákupy

Květnové soboty a neděle: Oživlé památky na téma: „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“  - prohlídka půdy včetně strojovny výtahu vždy v 10.30 a ve  14:30 hodin – zákupský výtah patří k nejstarším v Evropě, původní zde v roce 1718 nechala vybudovat Anna Marie Františka Toskánská, šachta byla později využita pro vybudování výtahu pro posledního panovníka, který se nechal korunovat českým králem – Ferdinanda I. „Dobrotivého“, který byl rakouským císařem v letech 1835-1848, a který měl Zákupy za své letní sídlo.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky