Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

I koník přijde 21. ledna do liberecké Plazy pomoci týraným zvířatům

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 01. 2015 15:12
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Přátelé zvířat, jejich majitelé a chovatelé pomohou týraným tvorům spolu s Libereckou Drbnou )http://www.libereckadrbna.cz/) připravili benefiční akci „Pomáháme zvířatům“, jejíž výtěžek půjde ve prospěch občanského sdružení Šance zvířatům v Liberci, organizaci, která se stará o týrané a zanedbané psy a kočky. Přidat se může každý. Akce vyvrcholí zábavným programem ve středu 21. ledna od 15 do 17 hodin v libereckém Nákupním centru Plaza.

Záštitu nad charitativní akcí převzal Josef Jadrný, náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství.

„Pomáhat organizacím, které se starají o týraná zvířata, je důležité. Libereckou Šanci zvířatům znám a fandím jejich aktivitám a snaze najít nové domovy pro zvířata z množírem. Rád jejich činnost podpořím," uvedl náměstek hejtmana. 

Na středu 21. 1. Je připraven benefiční bazar potřeb pro zvířata, zajímavá vystoupení i poradny veterinářů, výcvikářů a ochránců zvířat. Pomoci může kdokoli, přispěním do bazaru nebo rovnou občanskému sdružení. Kromě psích i jiných zvířecích účinkujících přijde do obchoďáku také živý kůň.

Pomůže bazar potřeb pro zvířata

Máte doma nepotřebné potřeby pro psy, kočky, hlodavce, plazy, ptáky i koně a další zvířectvo. Vyrostl váš pes z obojku, je mu malý obleček nebo jste svému papouškovi pořídili větší voliéru a menší klec už nevyužijete? Věnujte nevyužité potřeby do benefičního prodeje, pomůžete tak jinému zvířeti! Pomoci můžete i jinak, nákupem krmení nebo pamlsků i finančním příspěvkem.

Potřeby pro zvířata mohou lidé vkládat do sběrného boxu umístěného v prostorách NG Plaza, který stojí v přízemí u výtahů. Na benefiční akci budou nashromážděné potřeby prodávané za symbolické ceny, a tak si zase na oplátku návštěvníci koupí něco pěkného pro svého zvířecího mazlíčka. Peníze, které za nákup utratí, poputují na konto o. s. Šance zvířatům. Krmivo nebo potřeby, které se neprodají, rovněž využijí pro zvířata v péči lidé z občanského sdružení.

Určitě stále potřebujeme krmivo pro naše svěřence. Kvalitní granule, například značky BritCare a konzervy s vysokým obsahem masa. Pro kočky kočkolit, kterého není nikdy dost,“ popisuje Zuzana Pětníková z o. s. Šance zvířatům.

Aktuálně potřebují v občanském sdružení také tzv. germicidní lampu pro dezinfekci prostor, na jejíž nákup shromažďují peníze. Přispět tak mohou zájemci třeba na její pořízení. „Darované peníze používáme hlavně na proplacení veterinárních úkonů, nákup krmiva a paliva. Nebo právě na proplacení materiálních věcí, důležitých pro chod sdružení. Například zmíněná germicidní lampa, kterou bychom rádi koupili nebo přepravky pro zvířata apod.,“ vysvětlila Zuzana Pětníková.

Zábava pro celou rodinu

Benefiční akce „Pomáháme zvířatům“ vyvrcholí ve středu 21. ledna v NG Plaza Liberec zábavným a zároveň poučným programem. Od 15 hodin se může široká veřejnost těšit na spoustu zajímavých vystoupení, připraveny budou také poradny a svoji činnost představí samozřejmě i občanské sdružení Šance zvířatům, které také nabídne své svěřence k adopci.

V rámci odpoledne se veřejnost dozví spoustu zajímavostí o různých zvířatech. Například o výcviku a vystavování psů, o jejich úpravě nebo o specializované přípravě psů pro nevidomé. Zavítá mezi nás i cvičitelka a jezdkyně na koních, která třeba poradí rodičům a dětem, kdy začít s jezdectvím a jak. Zajímavé bude určitě i vyprávění o odchytávání zraněných divokých zvířat, jejich léčbě a opětovného vypouštění do přírody. Své si v programu určitě vybere každý,“ zve návštěvníky Blanka Daníčková, spoluorganizátorka akce „Pomáháme zvířatům“. Programem provede návštěvníky Jakub Děkan.

 

Kdo se představí v programu:

o. s. Šance zvířatům
Hlavní aktivitou občanského sdružení je poskytování dočasných domácích depozit psům, kočkám i jiným společenským zvířatům. Další činností sdružení je široká propagace adopcí, regulace populace společenských zvířat, osvěta veřejnosti a řešení případů týrání zvířat.

Dogdancing – Lucka Šimerová a Rebeka
Sedmnáctiletá Lucka Šimerová se aktivně věnuje psím sportům, a to hlavně agility a dogdancingu. S dvou a půlletou fenkou border kolie se dogdancingu věnuje rok. Mají složeny 4 dogdancingové zkoušky 1. stupně a titul Master of dogdancing. Lucie se věnujeme také agility, kde se svojí druhou fenkou sklidila mnoho úspěchů a tento rok se chystá na MČR mládeže.

Individuální výcvik psů Pavel Thiel
Pavel Thiel se zabývá výcvikem psů všech ras a jakéhokoli věku. Zabývá se také jejich tréninkem či převýchovou, poradí i s výživou či veterinárními službami, pořádá socializační výcvikové vycházky. Mimo jiné se zabývá také výcvikem loveckých psů či přípravou psů na výstavy a bonitace.

Jiří Pikeš a Endy
Jirka a Endy jsou nerozlučný tým, bez svého čtyřnohého partnera by totiž nevidomý Jirka nikam nedošel. Endy je veselý pes se speciálním výcvikem. Dovede svého pána provést nástrahami města, ale dokáže mu třeba i pomoci asistencí. Jiřího s Endym znají liberečtí školáci, společně totiž za dětmi chodí a představují jim svět nevidomých a jejich vodících psů.  

Psí salon a wellnes – Monika Hartlová
Monika Hartlová je specialistka na úpravy psů. Dokáže je perfektně připravit na výstavu, opatřit jim dokonalý střih i úpravu, a to nejen srsti, ale i tlapek, drápků apod. Kromě kompletní střihové úpravy nabízí i speciální wellness procedury pro pejsky – bylinné minerální koupele či aromakoupele.

Adéla Králová, jezdkyně a cvičitelka koní
Adéla Králová se jezdectví věnuje od útlého věku. Má za sebou řadu sportovních úspěchů, ať již jako teenager nebo později i v dospělém věku, kdy se stala i majitelkou vlastní stáje. Kromě výcviku a jezdectví pečuje i o tzv. útulkové koně, kteří jsou odebráni kvůli týrání jejich původním majitelům nebo odkoupeni před nucenou porážkou.

Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec – ARCHA
Záchranná stanice v rámci centra ARCHA poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, tj. takovým jedincům, kteří jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopni přežít ve volné přírodě. Zaměstnanci Centra se také snaží operativně řešit každodenní problémy společného soužití lidí a volně žijících zvířat.

MVDr. Vladimír Jurek
Specialista v oboru lékařství zoo zvířat, ptáků, plazů a koní se zaměřením na veterinární chirurgii a stomatologii.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky