Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace z tiskové konference krizového štábu

Bc. Fulková Andrea

  • 07. 08. 2010 21:57

Sdílet článek

Ve večerních hodinách krizový štáb informoval o stavu záchranných prací a celkové situaci v Libereckém kraji.

Hejtman Stanislav Eichler pochválil a poděkoval všem složkám Integrovaného záchranného systému za to, že odvádí skvělou práci. "Celý den záchranáři evakuovali a zachraňovali lidské životy, zejména ve Frýdlantském výběžku, v Raspenavě, Hrádku nad Nisou a v Mníšku u Liberce", dodáva hejtman. 

Na přehradě Mlýnice, která svým protržením hrozila celý den se již stav stabilizoval a nebezpečí pominulo. Cvikovský a Boberský rybník taktéž hrozil protržením a částečně popraskala hráz. Evakuováno bylo pět domů, z čehož obyvatelé dvou musely být důrazným způsobem vedeny k evakuaci, neboť nechtěli opustit svá obydlí. "Chtěl bych tímto apelovat na spoluobčany, aby poslechli výzev k evakuaci", říká plk. Franko, ředitel Krajského policejního ředitelství v Liberci. "Často lidé podceňují situaci a poté je již pozdě a záchrana je často komplikovanější", doplňuje ministr Radek John.

Ministr Radek John dále označil povodeň za lokální, ale děsivou. Uklidnil lidi postižené záplavami, že nemusí mít strach o svá obydlí. "Policie bude mít k dispozici termokamery a vrtulníky s termovizí, tudíž postižená místa budou pečlivě monitorována a zloději nemají šanci", říká ministr John.

Ministr Alexandr Vondra charakterizoval povodeň jako povodeň rychlou s nutností rychlé reakce. "Všechny složky Integrovaného záchranného systému reagovaly okamžitě a evakuovaly desítky lidí", říká Vondra.

Generál Picek zdůraznil, že armáda je připravena k dalším, zejména ženijním, pracem. Potvrdil nasazení dvou vrtulníků v Libereckém kraji a nasazení těžké techniky. Dále vyzdvihl a poděkoval za okamžitou reakci vojenských posádek v Liberci a Grabštejně na nastalou situaci. 

Hejtman Stanislav Eichler dále poděkoval za projev dobré vůle libereckých podnikatlů a firem, které nabízejí své prostory, zázemí či služby. Taktéž poděkoval Asociaci krajů ČR za nabízenou pomoc.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky