Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecká hala byla opět světová

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 02. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Již 46. ročník nejstaršího mezinárodního atletického halového mítinku Jablonecká hala se uskutečnil koncem ledna v Jablonci nad Nisou. Pravidelně na něm startuje řada skvělých závodníků ze zahraničí a naši reprezentanti. Letošní ročník měl na programu 8 disciplín a padaly světové výkony.

Muži soutěžili v běhu na 60m, 60m překážek, skoku dalekém, skoku o tyči a vrhu koulí. Pro ženy byly výzvou tři disciplíny: 60m, 60m překážek a skok daleký. Pořadatelům z atletického oddílu TJ LIAZ Jablonec se podařilo zajistit výbornou zahraniční účast z deseti zemí Polska, Ukrajiny, Řecka, Slovenska, Běloruska, Estonska, Slovinska, Brazilie, Saudské Arábie a Portugalska.

Tváří mítinku byl překážkář Petr Svoboda držitel bronzové medaile z halového mistrovství Evropy v Bělehradě. Jeho výkon na 60m překážek 7.51 je letošním druhým nejlepším časem na světě a současně rekordem mítinku. Druhým vrcholem byl český rekordman ve skoku dalekém Radek Juška, který atakoval osmi metrovou hranici výkonem 796 a zaostal za rekordem mítinku o 12 centimetrů.  Oba těmito výkony splnili limity pro účast na halovém mistrovství světa v Birminghamu.

Velkým soupeřem našeho rekordmana ve skoku o tyči Michala Balnera byl dorostenecký světový rekordman Emmanouil Karalis z Řecka, který zvítězil výkonem 565 cm a několikrát se neúspěšně pokoušel o překonání juniorského světového rekordu 578 cm. Nejlepší český halový výkon na 60m překážek si připsala Kateřina Cachová, když v rozběhu časem 8.29 posunula hodnotu svého letošního maxima. Ve finále pak svedla dramatický boj s Lucii Koudelovou, obě byly v cíli za 8.33. Tisíciny rozhodly o vítězství Cachové. Dramatický souboj proběhl ve skoku dalekém žen. Vítězství o dva centimetry výkonem 629 cm vybojovala Haido  Alexouli z Řecka před Slovenkou Vadlejch na pátém místě skončila Barbora Hůlková z domácího oddílu 588 cm. Překvapení se nekonalo v běhu na 60m žen ve kterém Tamaris DE LIZ nedala šanci našim nejlepším a zvítězila časem 7.47, velká domácí naděje Adéla Novotná skončila pátá časem 7.74. V běhu mužů zvítězil  Diogo Antures z Portugalska jednu setinu před juniorem Štěpánem Hamplem z Kolína časem 6.75.

„Závody byly opět velmi dobře organizačně zpracovány. Vedle našich i zahraničních hvězd byly fajn děti prvních tříd jabloneckých škol, které běžely 50 metrů ve finále závodu na 50m o nejrychlejšího prvňáka a prvňačku Jablonecka opravdu s velkým zaujetím. V páteční kvalifikaci startovala stovka závodníků z deseti jabloneckých škol a pouze osm nejlepších si vybojovalo právo startu v hlavním programu. Děkuji proto organizátorům za úsilí a snahu mítink zachovat a někdy i vyšperkovat hvězdami světové atletiky,“ zhodnotil akci náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Pořadatelé věří, že se jim podaří mítink uspořádat na vysoké úrovni i v příštím roce. Mítink byl výrazně podpořen z projektu Libereckého kraje a města Jablonec nad Nisou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky