Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonečtí dobrovolní hasiči mají staronovou starostku

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 03. 2015 16:59

Sdílet článek

  Shromáždění delegátů Sborů dobrovolných hasičů okresu Jablonec nad Nisou se uskutečnilo minulou sobotu v Bratříkově, který patří pod obec Pěnčín.

     Na jednání byli přivítání hosté, mezi nimi Petr Tulpa, člen rady Libereckého kraje, plk. Ing. Petr Bartoň, ředitel jabloneckého Územního odboru HZS, plk. Jan Málek, ředitel ÚO HZS Česká Lípa, zástupci  OSH ze Semil a České Lípy, Miloslav Miksánek a Věra Hudáková.

Zpráva o činnosti za pětileté období, kterou přednesla starostka OSH v Jablonci nad Nisou. Jiřina Brychcí, která byla starostkou OSH byla opět zvolena, uvedla několik významných skutečností. Členskou základnu v současné době tvoří 2 571 členů, včetně mladých hasičů v 58 sborech. Hasiči byli aktivní zejména při údržbě výstroje a výzbroje, vodních zdrojů, údržbě hasičských zbrojnic, tady odpracovali 52 067 hodin. Dobrovolní hasiči rovněž pokračují v budování hasičských tradic, organizují nejednu kulturní a společenskou akci, kterým věnovali více jak 63 tisíc hodin, věnují se přípravě odbornosti členů sborů a jednotek.  Zanedbatelná není pomoc obcím, preventivní a výchovná činnost.

       „Vidíme i nedostatky, zejména v účasti v okresním kole v požárním sportu, ale zase pořádáme tak významnou akci, jakou je Jablonecká hala, která se letos uskuteční již po devětadvacáté, a podařilo se uskutečnit jednu ze soutěží Českého halového poháru pro mladé hasiče.

    Máme k dispozici skvělá sportoviště pro přípravu, zejména mládeže, například v hale na Střelnici, v ZŠ Pastýřská, v hale v Tanvaldu nebo sportovním areálu ve Velkých Hamrech. Rádi bychom obnovili činnost okrsku Jablonec nad Nisou, pokud se podaří, a také zde zvýšit členkou základnu,“ zdůraznila mimo jiné starostka Jiřina Brychcí.

       Ke kladnému hodnocení oblasti výchovy mládeže se připojil Petr Máslo, vedoucí odborné rady mládeže.

    „Úspěšně jsme za finanční podpory Libereckého kraje a statutárního města Jablonec nad Nisou zvládli průběh Mistrovství republiky hry Plamen a pořádáme setkání předškolních hasičů. Založili jsme pro děti nové tradice, například okresní táborák, který letos uspořádáme již podruhé a bude dvoudenní. Obrovskou radostí pro nás je skvělý úspěch Anežky Masné z SDH Těpeře.  Po loňském titulu mistryně ČR dorostu v Brně se skvěle představila i na Mistrovství ČR dospělých s týmem SDH Slatiny. Vrcholem jejího snažení pak byl její výkon na mistrovství světa dorostu a juniorů ve Svitavách, na němž vybojovala s reprezentací dorostenek dvě zlaté medaile za požární útok a celkové vítězství.  Navíc v běhu na 100 metrů s překážkami se stala mistryní světa a ve výstupu na věž skončila na druhém místě.,“ chválil Petr Máslo.

       Petr Tulpa, člen rady Libereckého kraje ve svém příspěvku poděkoval zejména za práci s mladými hasiči a dobrovolnou práci sborů. Informoval o tom, že v letošním roce je v rámci kraje připraveno pro hasiče v kraji 15 milionů Kč, a stejnou částku obdrží i v dalších letech.

 Petr Bartoň z HZS konstatoval, že vzájemná spolupráce s OSH je na vysoké úrovni a ke vzájemné spokojenosti.

 Miloslava Miksánka z  OSH Semily zaujala detailně zpracovaná zpráva Milana Špiky, vedoucího kontrolní a revizní rady.

 „Rovněž  zpráva  o činnosti byla vyčerpávající a podrobná, za konkrétními akcemi se lidé poznali a to je pro ně největší poděkování,“ řekl mimo jiné Miksánek.

Milan Kundera  z SDH Huť na závěr připomněl, že na Jablonecku v současnosti chybějí výraznější a výkonnostně zdatné kolektivy, které by úspěšně mohly reprezentovat okres. Naopak kladně zhodnotil přístup a pomoc města Jablonec nad Nisou při  Propagační jízdě SH ČMS k 150 letům dobrovolných hasičů v Čechách.

Starostka Jiřina Brychcí. společně s Janem Šefrem a Janem Urbánkem budou zastupovat Jablonecko na V. sjezdu SH ČMS v Pardubicích

     V sobotu 21. 3. se sejdou dobrovolní hasiči ze Semilska v 9 hodin sokolovně v Košťálově za účasti krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka, o den později 22. 3. Budou rokovat delegáti SDH okresu Česká Lípa ve Sloupu v Čechách. Krajské shromáždění delegátů SDH se uskuteční 18. dubna od 9 hodin, místo bude určeno.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky