Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak oživit zpustlé brownfieldy? Výstava v libereckém OC Forum poradí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pozemek, objekt nebo areál zbylý po výrobní, zemědělské, armádní nebo jiné činnosti, který z nejrůznějších důvodů pozbyl svou původní funkci, je nevyužitý či nedostatečně využitý a chátrá. Taková je definice pojmu brownfield. Řada takových míst se nalézá i v Libereckém kraji; naštěstí se objevují i případy, kdy se je daří revitalizovat neboli vdechnout jim nový život.

Právě takové pozitivní případy představuje putovní výstava, kterou uchystal Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje a jež bude k vidění v obchodním centru Forum Liberec od 27. dubna do 12. května. Mezi revitalizované brownfieldy se řadí například bývalé Městské lázně v Liberci, někdejší požární zbrojnice v Jablonci nad Nisou, pivovary ve Frýdlantu a Cvikově a mnohá další místa.

„Tato výstava je jedním z účinných nástrojů, jak napomoci likvidaci a znovuvyužití zanedbaných a nefunkčních objektů či areálu na území našeho kraje,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, krajská radní pověřená řízením hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. „Věřím, že ukázka úspěšně revitalizovaných brownfieldů na putovní výstavě inspiruje další zájemce o revitalizaci objektů v regionu. Za dobu existence databáze brownfields eviduje Liberecký kraj již padesát čtyři zájemců.“

Putovní expozice, které mapují revitalizované brownfieldy, se konají každý rok. V minulých letech je bylo možné zhlédnout v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, Hrádku nad Nisou, České Lípě, ve Frýdlantě, Jičíně, Chrastavě, Železném Brodě a v Doksech, Jilemnici, Turnově, Lomnici nad Popelkou a v dalších obcích a městech Libereckého kraje.

„Zájemci o zušlechtění  brownfields mohou navštívit i web www.investujpodjestedem.cz, kde získají další informace věnující se této problematice. Mohou si zde i vyhledat vhodná místa pro svůj záměr,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová. Databáze brownfields a greenfields, což jsou pomyslné zelené louky určené k zastavění, v současné době obsahuje celkem 351 míst, z toho 48 jich je určených k prodeji a 18 k pronájmu.

Další užitečné informace se nalézají na webových stránkách Odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje http://regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz. Krajská databáze brownfields a greenfields je na adrese www.investujpodjestedem.cz. Web Agentury regionálního rozvoje je na www.arr-nisa.cz a obchodního centra Forum  na www.forumliberec.cz/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky