Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jilemnice dostane od kraje dvakrát sto tisíc korun za vítězství

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2013 19:05

Sdílet článek

Město Jilemnice obdrží v rámci semináře „Život s památkami“, která pořádá 19. června od 9 hodin ve svém sídle Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, částku dvě stě tisíc korun za vítězství v krajském a celostátním kole městských památkových center a zón.  

Ceny předají statutární náměstkyně hejtmana LK Zuzana Kocumová a náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

„Celostátní cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2012 získala Jilemnice jako první město Libereckého kraje,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu.

„Proti jí Rada LK odměnila stotisícem korun za vítězství v kraji a dalších sto tisíc korun předáme do rukou starosty města Vladimíra Richtra za prvenství v celé České republice,“ doplnila.

Podle ní Program regenerace městských památkových rezervací a zón již funguje 20 let a garantem je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Na realizaci tohoto programu přispívá každoročně Ministerstvo kultury dotačním titulem. Peníze jsou určeny na opravy památek v zónách v majetku obcí, měst, církví i soukromých majitelů.

Přínos je zejména v tom, že k dotaci musí část svých finančních prostředků přidat i město a vlastník, což je pak většinou zajímavá částka pro úpravu historických objektů v centru našich měst,“ vysvětlila Hana Maierová, dříve předsedkyně Krajské sekce Sdružení LK, které čítá 7 členů, i když památkových zón je u nás v regionu celkem 15.

„Jsme zároveň jedním z mála krajů, který již řadu let vítěze krajského kola soutěže odměňuje,“ doplnila.

Vladimír Richter přivezlo z Pražského hradu z vyhlášení dvě obrovské skleněné ceny za vítězství v soutěži Historické město roku. Jedna cena je putovní, na které je vyryt název města, druhá, menší, zůstane uložena na radnici. Navíc získal za vítězství milión Kč.

Ocenění je podle starosty odměnou za nejlepší péči o památky na základě dotačního programu ministerstva kultury. Výsledky byly vyhlášeny na Pražském hradě a Vladimír Richter si kromě cen odnesl milión korun na další opravy památek.

Do soutěže se letos přihlásilo 46 subjektů, do celostátního kola postoupilo z jednotlivých krajů 14 návrhů, včetně vítěze krajského kola Libereckého kraje. Za Jilemnicí pak ve finále zůstaly Příbor a Cheb.

„Jilemnice se od roku 1992, kdy soutěž vznikla, zúčastnila soutěže již potřetí,“ připomněl starosta s tím, že vyhraný milion město využije na renovaci střechy zámku, ve kterém sídlí Krkonošské muzeum.

Seznam památkových zón, prvních sedm je členem Sdružení historických sídel

Česká Lípa, Jablonné v Podještědí, Jilemnice, Kamenický Šenov, Lomnice nad Popelkou, Nový Bor, Turnov.

Nečlenové: Český Dub, Dubá, Frýdlant v Čechách, Hodkovice nad Mohelkou, Hrádek nad Nisou

Jablonec nad Nisou, Liberec, Zákupy.

 

Program semináře:

 

9:00 – 9:10            Zahájení, úvodní slovo PhDr. Hany Maierové, náměstkyně hejtmana pověřené řízením resortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury

 

9:10 – 9:45            Úvod do problematiky městských památkových zón a rezervací jako památkově chráněných území, Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón – Mgr. Miloš Krčmář, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci, Mgr. Petra Šternová, NPÚ ÚOP v Liberci

 

9:45 – 10:15          Příklady obnovy památkově chráněných objektů ve Frýdlantu – Ing. Věra Sobotová, referent státní památkové péče, Městský úřad Frýdlant

 

10:15 – 10:45        Přestávka na kávu

 

10:45 – 11:00        Prezentace městské památkové zóny Lomnice nad Popelkou, Mgr. Josef Šimek, místostarosta Města Lomnice nad Popelkou   

 

11:00 – 11:15        Prezentace městské památkové zóny Jilemnice – Mgr. Vladimír Richter, starosta Města Jilemnice, Bc. Martina Housová – referent státní památkové péče, Městský úřad Jilemnice

 

11:15                     Předání finančního daru městu Jilemnice za vítězství v celostátním a krajském kole soutěže o

                              Bc. Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně pověřená řízením resortu zdravotnictví, tělovýchovy a sportu,

                              PhDr. Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pověřená řízem resortu cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

 

11:20                     Dotazy, diskuse

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky