Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jilemnice suverénně zvítězila v Juniorském maratonu, postupuje i loňský finalista

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2019 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Ve dvanáct hodin padl startovní výstřel a v ten okamžik se středoškoláci rozběhli do pátého pokračování semifinálových kol 23. ročníku Juniorského maratonu v Liberci. V Lidových sadech zabojovalo o vstupenku do celostátního finále  12 desetičlenných týmů z různých koutů Libereckého kraje. Tak jako v předešlých závodech dominovala gymnázia.

Čtyřicet dva kilometrů nejrychleji zvládlo sedmero chlapců a tři dívky z Gymnázia a Střední odborná škola Jilemnice, kteří se v cíli objevili už za 2 hodiny 46 minut a 23 vteřin. Do pražského finále se podívá také „desítka“ složená ze žáků Gymnázia Dr. Antona Randy z Jablonce nad Nisou (2:56:52). Bronz brali i přes lepší čas, avšak v pořadí byli až po Jablonci nad Nisou, studenti Gymnázia a SOŠPg Liberec (2:53:57), kteří však do pražského „galasouboje“ škol nepostoupili.

„V šestém pokračování JMC jsme viděli dobré výkony a dominanci jilemnické školy, která má jistě také šanci prosadit se na velkém finále. Ostatní studenti se předvedli také v dobrém světle a my jsme rádi, že jich tolik takovým způsobem sportuje,“ říká Igor Murko z organizačního týmu RunCzech. Závod zahájil náměstek hejtmana Libereckého kraje Petr Tulpa, ceny pak předával primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Studenti si během závodu mohli vyzkoušet kvízy a soutěže od Europe Direct, ceny do soutěže dodali Liberecký kraj, Statutární město Liberec, ZOO Liberec, OC Forum Liberec a Laser Master Liberec.

A nejrychlejší běžci? Nejlépe si síly a tempo rozvrhl na trase 4,2 kilometrů Tomáš Lukeš z Gymnázia a Střední odborné školy Jilemnice (14:26). Mezi dívkami podařeným výkonem kralovala Anita Zikmundová zastupující také Gymnázium a Střední odbornou školu Jilemnice, která zaběhla čas 17 minut a 26 vteřin.

Do květnového finále na Volkswagen Maratonu Praha se kvalifikoval vítěz a loňský finalista, kteří s ostatními školáky změří síly na v neděli 5. května po boku nejlepších světových vytrvalců. Finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování ze soboty na neděli. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připraveny účastnická trička a v cíli medaile. Ti nejlepší obdrží ceny, které jsou předávané v rámci slavnostního vyhlašování.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země.

Více informací a kompletní výsledky naleznete na www.runczech.com/jmc.

TZ: 

Prague International Marathon, spol. s r.o. / Tempo Team Prague s.r.o.

Diana Rybachenko                                                                       

PR & Media                                                                      

mob: +420 777 746 801                                                               

Františka Křížka 461/11, 170 00 Praha 7

email: rybachenko@pim.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky