Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kamenářský dům v Turnově se již otevřel pro veřejnost

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 09. 2010 15:24
  • Školství

Sdílet článek

 

Slavnostní otevření Kamenářského domu pro širokou veřejnost se uskutečnilo včera v areálu Muzea Českého ráje v Turnově. Pásku přestřihli Lidie Vajnerové (za SOS), statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, Vít Příkaský (ČSSD), náměstek hejtmana Libereckého kraje,  Hana maierová, starostka města, a Vladimíra Jakouběové, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

 „Celý projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v celkové výši 6 887 577 korun,“ uvedl náměstek hejtmana pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

V rámci projektu „Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu“. byl postaven Kamenářský dům, který je rekonstrukcí roubeného městského domu. V 60. letech minulého století byl původní objekt již poslední turnovskou stavbou představující typ roubeného městského domu s krytou verandou a mansardovou barokní střechou původně krytou došky. Muzeum Českého ráje se tehdy pokoušelo o záchranu domu, uvažovalo se i o jeho přemístění do připravovaného skanzenu v Dolánkách u Turnova. Přesto byl zbourán, aby ustoupil nové zástavbě ve městě.

Od roku 1998 se vedení Muzea Českého ráje snažilo prosadit výstavbu repliky zaniklé památky. To se podařilo až díky podpoře projektu.

„Realizací tohoto projektu vznikl tzv. „živý“ dům, který nabízí ukázky historických řemesel jako je zlatnictví a šperkařství, které mají v regionu dlouholetou tradici,“ doplnila Lidie Vajnerová.

Náplň expozice Kamenářského domu, osvětlující rovněž historii vztahů mezi městy Turnov a Idar-Oberstein, vychází z materiálů fondu muzea, archivů u nás i v Německu a ze soukromé sbírky. 

Zároveň byl díky projektu do budovy depozitáře Muzea Českého ráje v Turnově pořízen kompaktní regálový systém, který pomohl muzeu vyřešit dlouhotrvající problém s uložením historických sbírek.

V kulturním programu na slavnostním otevření vystoupil folklórní soubor Jizera. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky